10 Google Maps-tips: nooit meer de weg kwijt

© PXimport

10 Google Maps-tips: nooit meer de weg kwijt

Geplaatst: 29 januari 2021 - 09:08

Aangepast: 14 december 2022 - 10:39

Dennis Gandasoebrata

Google Maps is zoveel meer dan een interactieve kaart met interessante locaties. Maak je wel optimaal gebruik van alle functies die de navigatie-app biedt? We zetten tien Google Maps-tips op een rij en staan daarbij o.a. stil bij de privacy-instellingen.

Voordat we aan de slag gaan, controleer je eerst of je over de nieuwste versie van Google Maps beschikt. Zo weet je zeker dat alle besproken functies bij je beschikbaar zijn. Gebruik je de app van Google Maps op bijvoorbeeld je iPhone of Android-toestel, dan bezoek je de appstore om te controleren op de nieuwste versie. Gebruik je Maps op je computer of via de website, dan maak je vanzelf gebruik van de nieuwste versie.

Alles gereed? Tijd om aan de slag te gaan.

1. Eerdere locaties terugvinden

Maps houdt bij waar je bent geweest. Je kunt deze instelling uitschakelen, zoals je verderop leest. Maar voor wie dit niet erg vindt: de functie is bijzonder handig voor situaties waarin je je de naam van een specifieke locatie niet meer kunt herinneren, bijvoorbeeld van een winkel of restaurant. Dankzij het geheugen van Maps kun je de locatie alsnog achterhalen.

In Maps tik je op je profielfoto. Kies nu Je gegevens in Maps en tik op Activiteit bekijken en verwijderen. Je vindt de optie in de sectie Locatiegeschiedenis. De locaties verschijnen, waarin je op datum kunt sorteren en de verschillende locaties kunt bekijken. De locaties zijn in verschillende categorieën ondergebracht en bereikbaar via de tabbladen bovenin het venster.

Zo zijn er de categorieën Dag, Plaatsen, Steden en Wereld. Rechtsboven in het venster vind je een knop met het pictogram van een kalender: hiermee spring je snel naar een specifieke datum. Je kunt plaatsen toevoegen aan de bestaande tijdlijn. Tik hiervoor op Een plaats toevoegen.

Wil je trouwens via een samenvatting op de hoogte worden gehouden van de mooiste momenten, dan kies je voor de optie Ontvang hoogtepunten van je tijdlijn per e-mail.

2. Locatie delen

Net als met Whatsapp kun je in Maps je live locatie delen met anderen. Handig als je bijvoorbeeld extra zekerheid wilt tijdens een wandeling of wanneer je het thuisfront wilt laten meegenieten van je wandeltochten.

Tijdens het wandelen (en dus wanneer Maps informatie geeft over de route), schuif je het onderste scherm naar boven. Kies Voortgang van reis delen en selecteer de personen met wie je de status wilt delen. Hierna deelt Maps de actuele locatie totdat de bestemming is bereikt.

 

© PXimport

10 Google Maps-tips: nooit meer de weg kwijt-15082296

© CIDimport

3. Live weergave opvragen

Terwijl je al lopend de stad verkent, kan Maps de route op de straat plotten. Hoe het werkt? Je houdt de camera voor je, terwijl je loopt. De camera registreert de beelden en Maps legt pijlen over het beeld die je aanwijzen hoe de route loopt. Om de functie te gebruiken, geef je eerst de gewenste locatie op in de locatiebalk. Tik hierna op Lopen en tik op Live Weergave.

Vervolgens richt je de camera van je smartphone op de straat en zie je de straat met hier overheen extra informatie en route-instructies. Als een markant gebouw wordt herkend, dan wordt de naam hiervan getoond. Ook straatnaamborden worden herkend. Zodra een punt is bereikt, trilt de telefoon kort.

De optie werkt alleen als Street View het gebied in kaart heeft gebracht. Soms is de live weergave niet betrouwbaar. Het helpt dan om het kompas te kalibreren: instructies hiervoor worden automatisch gegeven.

4. Parkeerplek vinden

Klaar met eindeloos zoeken naar een vrije parkeerplek voor de auto? Maps helpt je een handje door een plek aan te wijzen en inzicht te geven in de drukte. Geef de locatie op waar je de parkeerplek zoekt en tik op Route. Maps geeft nu de geschatte reistijd weer en de geschatte afstand.

Naast deze informatie vind je een blauw pictogram met de letter P. Tik hierop en werp een blik op de sectie Verkeer. Hier vind je een inschatting van de drukte op de parkeerplek. In een grafiek zie je bovendien op welke uren van de dag de drukte toe- of juist afneemt, zodat je je hierop kunt voorbereiden. Hierna tik je op de optie Parkeerplek zoeken. Maps toont nu een overzicht van alle parkeerplekken in de buurt.

Ook de route ernaartoe wordt getoond. Kies de plek en deze wordt automatisch aan de route toegevoegd. Je kunt ook zelf parkeerplekken opnemen, als deze nog niet bekend zijn bij Google Maps. Kies dan voor de optie Ontbrekende plaats toevoegen.

10 Google Maps-tips: nooit meer de weg kwijt-15082296

© CIDimport

5. Afstand meten

Maps kan ook een handje helpen bij het bepalen van de afstand tussen twee locaties. Het is hierbij niet nodig om een volledige route te laten uitrekenen, als het alleen maar gaat om een ruwe inschatting van de afstand. Tik op de startlocatie om een punaise te plaatsen. Schuif het onderste menu omhoog en kies de optie Afstand meten. Maps opent de kaart opnieuw en tekent een blauwe stippellijn.

Nu verschuif je de kaart naar het eindpunt en plaats je het uiteinde van de blauwe lijn op dat punt. Tik op Punt toevoegen. Je vindt deze optie rechtsonder in het scherm. Links wordt de afstand getoond. Hierna kun je meerdere punten toevoegen. De laatst toegevoegde punt kun je weghalen via Ongedaan maken. Je kunt ook in een keer alle punten verwijderen. Tik hiervoor op de knop met de drie puntjes (rechtsboven in het scherm) en kies Wissen.

6. Plattegrond bekijken

Bekijk jenog regelmatig een plattegrond in een openbare locatie, bijvoorbeeld in een warenhuis of op een luchthaven? Sommige van deze locaties hebben hun eigen plattegrond ook gedeeld met Maps, zodat je binnen Maps dezelfde informatie hebt.

Geef de naam op van de locatie en zoom in op de Maps-kaart. Nu worden ook de details van de locatie getoond. Denk hierbij aan de indeling, verdiepingen en verschillende ruimten. Zo hoef je niet meer te zoeken naar de klassieke informatiezuil.

7. Incognitomodus inschakelen

Als je er geen bezwaar tegen hebt dat Maps uw locaties opslaat, maar soms toch anoniem locaties wilt opzoeken, dan kun je gebruikmaken van de incognitomodus. Tik op je profielfoto (rechtsboven in het venster) en kies voor Incognitomodus aanzetten.

Zolang deze modus actief is, bewaart Maps de browse- en zoekgeschiedenis niet in je account. Ook worden er geen meldingen getoond. Verder wordt locatiegeschiedenis niet bijgehouden en worden je persoonlijke activiteiten niet gebruikt om Maps gepersonaliseerde advertenties te laten tonen. De modus blijft ingeschakeld tot je deze zelf uitschakelt.

10 Google Maps-tips: nooit meer de weg kwijt-15082296

© CIDimport

10 Google Maps-tips: nooit meer de weg kwijt-15082296

© CIDimport

8. Google Maps offline gebruiken

In de praktijk leunt Maps op de beschikbaarheid van internettoegang. Weet je van tevoren al dat je tijdelijk niet online bent, bijvoorbeeld omdat je in een gebied reist zonder mobiele data? Zorg er dan voor dat Maps ook offline werkt. Je kunt eerder al de kaart en bijbehorende informatie downloaden, zodat u er ook offline toegang toe hebt.

Geef de locatie op in het vak bovenin en zoek deze op. Tik hierna op de knop Downloaden, onderin het venster. Geef de kaders op de kaart aan en bepaal daarmee het gebied dat offline beschikbaar moet worden gemaakt. Hoe groter het gebied, hoe meer opslagruimte voor de gegevens is vereist.

Klik op Downloaden rechtsonder in het venster om de juiste regio binnen te halen. Hierna zijn de kaarten offline beschikbaar en kun je voorbereid op pad. De kaarten nemen uiteraard de nodige ruimte in beslag. Verwijder daarom de kaarten die je niet meer nodig hebt.

Open het instellingenvenster en kies voor Offline kaarten. Tik op de drie puntjes naast de kaart die je wilt wissen. Kies Verwijderen. In dit menu vindt u overigens nog meer opties, dus kijk zeker even rond.

9. Vertrek en aankomst

Bij het plannen van een reis in de toekomst is het verstandig om ook de drukte mee te nemen. Zo weet je nog beter hoelang de reis daadwerkelijk gaat duren, maar ook op welk tijdstip je het beste kunt vertrekken. Om te bepalen welke drukte wordt verwacht, gebruikt Maps historische data.

Geef allereerst de locatie op om de route te laten berekenen. Is de bijbehorende route bekend, dan tik je op de drie puntjes en kies je voor Vertrek- of aankomsttijd instellen. In de getoonde kalender geef je de dag en tijd op. Andersom kan ook: geef simpelweg de gewenste aankomsttijd op. Maps rekent op basis hiervan uit op welk tijdstip je moet vertrekken. Om weer rekening te houden met de actuele drukte en situatie, kies je voor Nu.

10. Privacy-instellingen nalopen

Op het gebied van privacy kent Maps aardig wat instellingen, waarvan we natuurlijk gebruik willen maken. We houden graag van volledige controle over wat er met onze gegevens gebeurt en op welke manier we Maps gebruiken.

Tik op je profielfoto rechtsboven en kies voor Instellingen. Ga naar het onderdeel Je account beheren voor alle privacygerelateerde opties. Tik op de tab Gegevens en personalisatie en kies voor Web- en app-activiteit. Hier bepaal je of de uitgevoerde zoekacties worden opgeslagen en of deze worden gedeeld met Google en vrienden van Google. Stel je dit niet op prijs, dan zet je de schuif op Uit.

10 Google Maps-tips: nooit meer de weg kwijt-15082296

© CIDimport

10 Google Maps-tips: nooit meer de weg kwijt-15082296

© CIDimport

Voor een overzicht van de gegevens die Google hierover bewaart, tik je op de optie Activiteit beheren. Voor een volledig overzicht kiezen we voor   Alle activiteitsopties weergeven.Geef aan of je de locatiegeschiedenis wel of niet wilt gebruiken. Ook voor andere diensten van Google, zoals YouTube, kun je hier de privacy-instellingen aanpassen.

In het hoofdvenster van de privacy-instellingen bekijk je de sectie Locatie-instellingen. De opties hier bepalen in hoeverre je locatie continu wordt bijgehouden door Maps. Wil je niet dat locaties worden bijgehouden, dan kies je voor Locatieservices. Een nieuw venster wordt geopend, waarin de algemene locatie-instellingen voor Maps opgeeft.

Deze pagina is afhankelijk van het apparaat waarop je Maps gebruikt, bijvoorbeeld een iPhone of Android-telefoon. Bepaal in dit venster of het apparaat de locatie mag doorgeven aan Maps. Wilt je niet dat Maps een lijst met eerder bezochte locaties bijhoudt? Geef dit aan via de optie Locatiegeschiedenis.

Je kunt er ook voor kiezen om de functie te gebruiken, maar een bepaalde periode uit de geschiedenis te wissen. Kies voor Periode uit Locatiegeschiedenis verwijderen. Vervolgens geef je de begin- en einddatum op en tik je op Verwijderen. Om in een keer alle bezochte locaties te verwijderen, zodat u met een schone lei begint, kiest u voor Volledige locatiegeschiedenis verwijderen.

Wil je deze gegevens periodiek automatisch opschonen? Kies dan voor Locatiegeschiedenis automatisch verwijderen. Geef nu aan hoelang de geschiedenis moet worden bewaard. Je kunt kiezen om de activiteiten te verwijderen na 3 maanden, 18 maanden of 36 maanden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten