12 tips om meer uit Google Drive te halen

Door: evi-maquoi | 25 november 2015 14:49

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Met Google Drive heb je niet alleen een paar gigabyte opslagruimte in de cloud. De dienst van Google maakt het ook mogelijk om heel snel documenten, spreadsheets of presentaties aan te maken en deze te delen met vrienden of collega's. En er kan nog meer.

Tip 1 - In de browser

Om met Google Drive aan de slag te gaan heb je niet veel nodig: een Gmail-account volstaat om 15 GB gratis opslagruimte te ontvangen. Via de browser krijg je toegang tot de webversie van Google Drive. Surf naar www.google.com/drive, klik op de blauwe Naar Google Drive-knop en log in met je Gmail-account. De interface is erg overzichtelijk. In de linkermarge krijg je een menu met Mijn Schijf, Gedeeld met mij, Google Foto's, Recent, Met Ster en Prullenbak. Wat deze knoppen doen kun je wel aflezen aan de benamingen. Met de knop met die vier blokjes wissel je tussen raster- en lijstweergave en met de AZ-knop kun je bestanden op verschillende manieren sorteren.

Tip 1 - De webversie van Google Drive is erg overzichtelijk.

Tip 2 - Bestandsbeheer

Google Drive werkt eigenlijk gewoon zoals een harde schijf. Om je opslagruimte overzichtelijk te houden, raden wij je aan een mappenstructuur te gebruiken. Klik op Mijn schijf centraal bovenaan en je kunt in het uitklapmenu kiezen voor Nieuwe map. Via Mijn schijf > Bestanden uploaden of Mijn schijf > Map uploaden kun je respectievelijk één of meerdere bestanden of een volledige map naar Google Drive uploaded.

Tip 2 - In tegenstelling tot bij Dropbox kun je niet enkel bestanden uploaden maar ook nieuwe bestanden aanmaken vanuit de browser.

Het kan echter nog eenvoudiger door simpelweg bestanden vanuit Windows Verkenner (of Finder voor Mac-gebruikers) naar het Google Drive-venster te verslepen. Er zijn geen beperkingen op vlak van bestandstype of -grootte. Via Mijn schijf > Nieuw bestand kun je via de Google-tools een nieuw bestand aanmaken. Dit kan een document, spreadsheet, presentatie, formulier, tekening of een Maps-kaart zijn.

Heb je een bestand aangemaakt of geüpload, dan kun je via het bestand beheren via het rechtermuisknopmenu. Zo kun je onder andere een voorbeeld opvragen, een kopie maken of het bestand weer downloaden.

Achter slot en grendel

Het voordeel van een clouddienst is dat je bestanden niet kwijt bent als je je computer, smartphone of tablet verliest. Zodra je bestanden naar Google Drive uploadt, komen deze immers in beveiligde datacenters van Google terecht. Drive is versleuteld met SSL-encryptie. Dat is hetzelfde beveiligingsprotocol dat Google voor Gmail gebruikt. Het is uiteraard een must om een sterk wachtwoord te kiezen. Wil je je data versleutelen voordat je ze naar de cloud uploadt? Cloudfogger is een gratis tool die je bestanden van een 256 bit AES-encryptie voorziet. De tool is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Android en iOS.

Tip 3 - Samenwerken

Een erg sterke troef van Google Drive is dat je bestanden of zelfs volledige mappen kunt delen met anderen. Dat is bijvoorbeeld handig als je iemand toegang wilt geven tot een bepaald document of een reeks foto's. Zodra je een bestand of map gedeeld hebt en de andere persoon ook toegang hebt gegeven om te bewerken, kun je samen aan je Google-documenten, -spreadsheets of -presentaties werken. Handig is dat je dan ook opmerkingen kunt invoegen, kunt chatten of meldingen kunt ontvangen als iemand iets gewijzigd heeft. Er is zelfs een volledige revisiegeschiedenis beschikbaar.

Om een of meerdere bestanden te delen, selecteer je deze in Google Drive en kies je in het rechtermuisknopmenu voor Delen. In het dialoogvenster kun je één of meerdere mensen uitnodigen door hun e-mailadressen in te voeren. Vervolgens kun je nog opgeven of deze personen mogen bewerken, mogen reageren of mogen weergeven. Desgewenst kun je nog een opmerking toevoegen zodat de ontvangers weten wat je van ze wilt. Ga verder door op Verzenden te klikken.

Tip 3 - Om bestanden of mappen te delen, volstaat het om een uitnodiging te verzenden.

Om een bestand helemaal openbaar te zetten, kies je rechtsonder in het venster voor Geavanceerd en vervolgens klik je op Wijzigen naast Specifieke mensen hebben toegang. Vervolgens heb je onder andere de keuze uit Aan - Openbaar op internet of Aan - Iedereen met de link.

Tip 4 - Zoekfunctie

Als je een tijdje bezig bent met Google Drive en al honderden of duizenden bestanden geüpload hebt, raak je het overzicht weleens kwijt. Daarom staat er helemaal bovenaan een zoekbalk. En zoals je van de zoekgigant mag verwachten, werkt deze functie erg goed. Je hoeft die hele mappenstructuur niet meer af te gaan, typ bovenaan simpelweg één of meerdere zoektermen in om onmiddellijk het juiste bestand op te zoeken. Klik eventueel nog op het kleine driehoekje net naast het vergrootglas om de geavanceerde zoekopties te zien. Je kunt dan onder andere filteren op Bestandstype of Eigenaar.

Tip 4 - Dankzij de krachtige zoekfunctie vind je al je bestanden in een handomdraai terug.

1 Reactie(s) op: 12 tips om meer uit Google Drive te halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 november 2015 08:33 Anoniem
  "12 tips om meer uit google drive te halen" en tip 1 is hoe je een account aanmaakt… Dan haalde je inderdaad voorheen wel erg weinig uit google drive. #stommetitel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.