15 tips voor je webcam

Door: Martin Gijzemijter | 09 augustus 2017 10:28

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Webcams zijn allesbehalve nieuwe technologie. Van eventjes videobellen met de andere kant van de wereld kijken we niet meer op. Toch zijn er nog veel meer dingen die je met je webcam kunt doen dan visueel koffieleuten. Wij geven je vijftien tips voor je webcam.

Bijna alle webcams

Om de toepassingen in dit artikel uit te voeren met je webcam, heb je (op tip 2 na) geen splinternieuwe webcam nodig. Het idee achter dit artikel is juist dat je die oude vertrouwde webcam die stof ligt te vergaren, nieuw leven inblaast. Wel is het zo dat heel oude webcams natuurlijk een lagere resolutie hebben dan dat wat nieuwere. Een cam met een resolutie van 640x480 is wellicht iets minder geschikt als bijvoorbeeld babyfoon. Het kan dus wel met héle oude webcams, maar is niet altijd ideaal.

1 Live uitzenden

Eén van de leukste nieuwe mogelijkheden die sociale netwerken ons bieden zijn live-filmpjes. In plaats van dat je een video opneemt, zend je live uit zodat je vrienden kunnen meekijken. Meestal gebeurt dat met een smartphone, maar met een webcam kan het ook prima. Om (ter illustratie) een live-video op Facebook te starten, klik je op Facebook op Livevideo in het kader Wat ben je aan het doen. Geef een beschrijving van de video en klik op Volgende. Zodra je nu op Toestaan drukt, ben je onmiddellijk live.

Met je webcam kun je prima live-streams uitzenden op Facebook.

2 Inloggen in Windows

Voor deze functie heb je wel een nieuwe webcam nodig, namelijk eentje met 3D-functionaliteit. Deze kun je gebruiken om in te loggen in Windows 10 met behulp van gezichtsherkenning (deze functie heet Windows Hello). Om Windows Hello in te schakelen klik je op Start en vervolgens op Instellingen / Accounts / Aanmeldingsopties. Onder de optie Windows Hello zie je nu de mogelijkheid om in te loggen met je gezicht, vingerafdruk of iris. Ga voor de eerste optie en volg de instructies van Windows. Hierna kun je inloggen door simpelweg in de camera te kijken.

Voor inloggen met je webcam heb je een 3D-cam nodig.

3 Beveiliging

Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een IP-camera die je buiten aan de gevel hangt, maar een webcam kan prima dienen als beveiliggingssysteem in huis. Een mooi programma hiervoor is iSpy. Installeer het programma en klik na het starten op Add linksboven en vervolgens op Local camera om je webcam toe te voegen. Vervolgens klik je in de eigenschappen van de camera op Alerts en geef je aan wat er moet gebeuren als er beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld het sturen van een mail/sms.

Beveilig je huis met je oude webcam.

4 Gebarenbesturing

Als je in een avontuurlijke bui bent, laat dan de Tom Cruise in je los en bedien je computer door met je handen gebaren te maken voor de webcam, geheel in de stijl van de film Minority Report. Een klein gratis programma dat je hiervoor kunt downloaden is NPointer. Gebarenbesturing is nog niet echt praktisch, maar het ziet er wel stoer uit. Downloaden, starten en het werkt direct. Scrollen met een knikje van je hoofd vonden we daadwerkelijk nuttig bij het lezen van lange documenten.

Een muis? Welnee, Windows bedien je gewoon met gebaren.

5 Babyfoon

De software die we hebben besproken in tip 3 doet ook prima dienst als babyfoon. Maar dan wel met wat andere instellingen. In het tabblad Motion Detection bij de eigenschappen van je camera, raden we je aan de gevoeligheid te verlagen en uiteraard geen geluid af te laten spelen (aangezien de laptop waarop je de webcam aansluit in de babykamer moet staan). Daarnaast raden we aan in het tabblad Recording te gaan voor de optie Record on Alert in plaats van Record on movement detection.

Een webcam doet ook prima dienst als babyfoon.

6 Barcodemaker/scanner

Een leuke en uitgebreide toepassing voor je webcam is het maken van een barcodescanner. Organiseer je een evenement voor je vereniging waarvoor kaartverkoop is? Met ID Card Workshop kun je eenvoudig kaartjes/pasjes maken met een barcode daarop, waarbij het systeem bijhoudt welke codes er zijn en bij wie die horen. Op de dag zelf gebruik je de software om met je webcam de pasjes/toegangskaarten te scannen. Hierbij zie je gelijk of iemand toestemming heeft en weet je ook nog wie er allemaal gekomen zijn.

Zelfs de toegang tot een compleet evenement beheer je met je camera.

7 Stop-motion

Voor een stop-motion-video kun je in principe prima je smartphone gebruiken. Probleem is alleen dat je die vrij snel weer ‘nodig’ hebt waardoor je set wordt onderbroken. Gebruik dus je webcam! Handige software hiervoor is QStopMotion. Het programma werkt heerlijk eenvoudig: je selecteert je webcam, kiest de resolutie en begint met opnemen. Elke keer dat je op de rode knop drukt, wordt er een frame vastgelegd. Zo schiet je zonder problemen je stop-motion-video’s.

Voor stop-motion-filmpjes is een webcam ideaal.

0 Reactie(s) op: 15 tips voor je webcam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.