18 tips om altijd foutloos te typen

Door: robbin-ooijevaar | 13 augustus 2015 10:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Een centrale spellingscontrole die overal in Windows werkt, is nog een utopie. Je tekstverwerker en browsers hebben een ingebouwde spellingscontrole, waarbij de ene beter werkt dan de ander. In dit artikel lees je alles over spellingscontrole en bespreken we handige hulpjes om foutloos te typen.

Spelling in Google Chrome

Tip 01: Spellingscontrole

Als je een berichtje typt in webmail of een website, controleert je browser, in dit geval Google Chrome, je spelling tijdens het typen. Incorrect gespelde woorden krijgen de bekende rode onderstreping. Klik met rechts op het woord als je suggesties wilt voor de juiste schrijfwijze. Is het woord wel correct gespeld, maar weet Chrome dat nog niet? Klik dan op Toevoegen aan woordenboek. Lees ook: Sneller typen in Word op je iPad.

Tip 01 Kijk in het menu van je rechtermuisknop voor spellingssuggesties.

Tip 02: Talen en spelling

Alles wat met spelling te maken heeft, vind je in Google Chrome bij Instellingen (ook bereikbaar via chrome://settings in de adresbalk). Ga naar Geavanceerde instellingen en kijk bij Talen / Taal en invoerinstellingen. Hier kun je de spellingscontrole in- of uitschakelen. De lijst met talen kun je uitbreiden met de knop Toevoegen. Gebruik het kruisje achter een taal als je deze wilt verwijderen. Je kunt in Chrome één taal instellen voor de spellingscontrole. Standaard wordt de taal van je browser gebruikt en dat zal Nederlandstalig zijn. Als je wilt overschakelen naar de Engelse taal, klik je hierop in de lijst en kiest Deze taal voor spellingscontrole gebruiken.

Tip 02 Kies de taal die je wilt gebruiken om je spelling te controleren in Google Chrome.

Tip 03: Eigen woordenlijst

Chrome heeft een eigen aangepaste woordenlijst. Bij de instellingen van de vorige tip kun je deze bewerken. De aangepaste woordenlijst wordt gebruikt voor alle talen. Klik op Aangepaste spellingwoordenboek om je lijst te bekijken. Je kunt woorden per stuk toevoegen. Heb je ooit verkeerde woorden toegevoegd? Klik op het betreffende woord en gebruik het kruisje achter het woord om het te verwijderen.

Tip 03 Voeg woorden toe aan je eigen woordenlijst of verwijder ze als je ooit een verkeerd woord hebt toegevoegd.

Spelling in Internet Explorer

Tip 04: Spellingscontrole

Tijdens het typen van een tekst zal Internet Explorer de taal controleren. Woorden waar iets mee aan de hand is worden rood onderstreept. Gebruik de rechtermuisknop om suggesties te krijgen voor de correcte spelling. Als het woord wel correct is, maar niet als zodanig wordt aangemerkt, kies je Toevoegen aan woordenlijst. Met Negeren wordt het rode kringeltje (de markering van het fout geschreven woord) verwijderd, maar wordt het woord niet toegevoegd aan de aangepaste woordenlijst van Internet Explorer.

De taalinstellingen en spelling van Internet Explorer worden centraal geregeld in Windows. Je vindt de opties via Configuratiescherm / Klok, taal en land regio / Taal. De instellingen zijn beperkt.

Tip 04 Gebruik de rechtermuisknop in Internet Explorer om suggesties te zien voor woorden.

4 Reactie(s) op: 18 tips om altijd foutloos te typen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 augustus 2015 12:23 Anoniem
  Ik gebruik al jaren tot grote tevredenheid Fingertips, http://www.getfingertips.com/. Zo te zien min of meer dezelfde functies als PhraseExpress.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2015 12:32 Anoniem
  Tip 19: let op school eens beter op in de les.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2015 10:04 Anoniem
  Hoe pas ik het woordenboek in Opera aan? Woorden als jaarrekening en belastingdienst staan daar niet in hun woordenboek…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2015 14:27 Anoniem
  Wil je foutloos spellen, let dan vooral niet op de spellingscontrole in Word. Zeker niet wat betreft woorden die aan elkaar geschreven worden in het Nederlands. De van oorsprong Engelstalige spellingscontrole voegt op allerlei plaatsen spaties in die er helemaal niet horen in onze taal, maar wel in het Engels.
  Een nieuwe ziekte in Nederland: de spatiebalkziekte (en niet spatiebalk ziekte).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.