3D-fotoboek maken met gratis Visions

© PXimport

3D-fotoboek maken met gratis Visions

Geplaatst: 8 mei 2020 - 12:53

Aangepast: 14 december 2022 - 13:15

Dirk Schoofs

Sommige programma’s beheren je fotomateriaal met intelligentie functies om snel de speld in de hooiberg te vinden. Bij Visions ligt de nadruk meer op de looks. Deze tool toont je fotocollectie in allerlei 3D-omgevingen. Bovendien heeft het een geïntegreerde editor om het beste uit je kiekjes te halen. Een 3D-fotoboek maken met Visions werkt als volgt.

Zelf noemt Twins Software Solutions zijn applicatie Visions een “3D Image Management System”. Deze excentrieke beheertool is gratis en gaat al jaren mee. Door de jaren heen is de focus op het uiterlijk blijven liggen. Toch zouden we overdrijven om Visions met al zijn digitale cosmetica het domme blondje van de fotomanagement te noemen, al was het omdat de software ook tools in huis heeft om foto’s te bewerken, te delen en af te drukken.

Wanneer je de eerste keer Visions opstart, word je opgewacht door de First-time Wizard. Als je dit hulpje te snel hebt weggeklikt, kun je het later toch nog opnieuw tevoorschijn halen via het menu Tools. Deze wizard vraagt of het programma de harde schijf (of schijven) mag scannen op fotomateriaal. Dat raden we af. Daarna wijst de wizard op de samenwerking met Flickr en geeft hij aan hoe je bepaalde bestandsindelingen associeert met dit programma. Na drie slides houdt deze wizard het al voor gezien. Klik op de knop Finish.

Neem even de tijd om tijdens de configuratie aan te duiden welke mappen je in 3D wilt beheren. De fotobestanden blijven uiteraard in de oorspronkelijke mappen staan, wat je in de panels ziet zijn slechts verwijzingen.

Werken met boards

De aantrekkingskracht van Visions zit hem in de 3D-navigatie. Iedere map die je toevoegt, verschijnt als een afzonderlijk panel in het hoofdvenster. In dit programma noemen ze zo’n paneel een ‘board’. Zo’n board kan uit verschillende pagina’s bestaan. Het aantal pagina’s dat in zo’n panel zit, is afhankelijk van het aantal kiekjes en de grootte van de fotominiaturen. Logisch: hoe groter de miniaturen, hoe minder er op zo’n panelpagina passen.

De afmetingen van de miniatuurtjes bepaal je met de schuifregelaar rechtsboven. Om zo’n board schermvullend te maken, klik je op de blauwe knop in de rechterbovenhoek. Ieder board neemt automatisch de naam van de oorspronkelijke fotomap over. In de linkerbovenhoek lees je het pad naar de map, het aantal foto’s en het aantal pagina’s.

 

© PXimport

Wanneer je de miniaturen redelijk groot houdt, zullen boards die heel veel foto’s bevatten uit erg veel pagina’s bestaan. Via de schuifbalk aan de rechterkant kun je snel door de verschillende pagina’s van hetzelfde board gaan. En om in één keer naar de eerste of laatste pagina te gaan, gebruik je de blauwe knoppen aan de rechterkant: Go to First Page en Go to Last Page.

Formaties

Om van de schermvullende weergave terug te keren naar de normale weergave, dubbelklik je op een board of je klikt linksonderaan op de knop met het huisje. Op die manier kom je bij de 3D-weergave. Je laat de boards in verschillende formaties wentelen en schuiven. Je hebt de keuze uit zes opstellingen: Cylinder, Colosseum, Horizontal Wheel, Vertical Wheel, Discs, Carousel.

Het is onbegonnen werk om de verschillen tussen die formaties uit te leggen; onderstaande afbeelding maakt veel duidelijk. Het beste roep je ze snel op met Ctrl+1 tot Ctrl+6. Of je selecteert gewoon de gewenste weergave naast de knop Layout.

 

© PXimport

Wanneer je een bepaalde weergave hebt gekozen, kun je met het scrolwieltje door de boards gaan. Of je dubbelklikt gewoon op het board dat je in beeld wilt krijgen. Bovendien kun je de camerahoek wijzigen vanwaar je de cilinder, het wiel of een andere opstelling bekijkt. Daarvoor druk je op de spatiebalk en weer gebruik je het scrolwieltje om de opstelling iets beter vanaf de boven- of onderkant te zien.

Om deze camerahoek opnieuw te neutraliseren, ga je naar de Camera Settings en daar kies je Reset All Formations. Of navigeer naar een ander board met de pijltjesknoppen rechtsonder.

Foto's bekijken

Door met de muisaanwijzer over een miniatuur te gaan verschijnt er een grotere versie van de thumbnail. In de linkerhoek van dit miniatuur lees je de bestandsgrootte, aanmaakdatum en het pad naar het afbeeldingsbestand. Wanneer je op een foto dubbelklikt, wordt hij geopend in een nieuw venster. In deze weergave kun je inzoomen totdat één afbeeldingspixel overeenkomt met één schermpixel, weergave 1/1. Dat is de ideale weergave om bijvoorbeeld de scherpte te beoordelen.

Bovendien kun je vanuit dit venster met twee blauwe pijltjesknoppen naar de vorige of de volgende afbeelding navigeren. Het komt af en toe voor dat je een foto nog rechtop moet zetten. Daarvoor dienen de knoppen Rotate Left en Rotate Right. De kwaliteit van de miniaturen ziet er in de standaard instelling niet zo goed uit. Je pakt dit aan via het menu Tools, General waar je in het tabblad General het onderdeel Quality op High of Very High instelt.

Diashow starten

Onder de knop Camera Settings zit ook een functie Start Tour. In zo’n Tour toont Visions automatisch de volledige inhoud van iedere pagina. Jekrijgt als het ware een soort diashow te zien, waar op elke slide alle foto’s van dezelfde pagina staan. Dat is een manier om de inhoud van een board te kunnen beoordelen. Het mooiste resultaat krijg je als je de weergave van de miniaturen groot genoeg instelt, zodat er maar vier of zes foto’s op een pagina passen.

Als je een klassieke diashow wilt zien, dan gebruik je de paarse knop Play. Of je klikt met de rechtermuisknop op een foto in een board en kiest dezelfde opdracht. Uiteraard kun je de diashow op de schermvullende weergave instellen. Vind je het storend dat daarbij telkens het pad van het fotobestand op de foto te zien is? Je kunt dit uitzetten in de voorkeuren van het programma. Ga naar Tools, Preferences en selecteer de optie View.

 

© PXimport

Hier gebruik je het tabblad View waar je bij Direct3D de optie uitzet: Display image title on board thumbnails. Daarna ga je naar het tabblad Slideshow waar je aangeeft dat je de diashow op volledig scherm wilt presenteren en dat het pad naar het fotobestand niet te zien mag zijn. Onderaan bepaal je in milliseconden hoelang iedere dia in beeld moet komen, hoelang een overgang moet duren en tenslotte selecteer je een van de verschillende grafische overgangen.

Foto's verplaatsen

Het is mogelijk om één of meerdere foto’s tegelijk te verplaatsen naar een ander board. Daarvoor klik je met de linkermuisknop op een foto en houd je de muisknop ingedrukt. Daarna sleep je het geselecteerde kiekje naar het andere board. Hetzelfde trucje kun je uithalen met meerdere foto’s. Gaat het om een selectie foto’s die naast elkaar aansluiten, dan klik je op de eerste afbeelding. Je houdt de Shift-knop ingedrukt en dan klik je op de laatste van de reeks. Vervolgens kun je de selectie verslepen.

Gaat het om een selectie foto’s die niet aansluiten, dan kun je de selectie stapsgewijs uitbreiden door de Ctrl-toets in te drukken en dan de volgende foto’s aan te klikken. Wanneer je dit doet, zal Visions je vragen of het fotobestand werkelijk naar de andere map mag worden verplaatst. Zo’n board is immers gewoon een grafische weergave van de inhoud van een map.

Foto's bewerken

Visions blijft een fotobeheerder en geen fotobewerker, maar toch heeft het programma een set tools aan boord om snel enkele aanpassingen te doen. Via het tabblad Editing Room of via de knop Edit kom je bij de editor. Onderaan staan enkele knoppen om de foto uit te snijden , te schalen en te roteren. In de linkerbalk zijn de bewerkingsmogelijkheden verdeeld in vijf groepen: Fixes, Adjustments, Effects, Artwork en Properties.

Gaat het louter om correcties, dan kun je bij de Fixes de kleur, de helderheid, rode oogjes en eventuele ruis aanpakken. Bij iedere correctie stel je onderaan de intensiteit van de correctie in. Bijvoorbeeld bij de fix Remove Red Eye regel je met enkele schuifjes de gevoeligheid en de verzadiging van de ingreep. Ben je tevreden, dan klik je op Apply, anders ga je voor de knop Undo.

 

© PXimport

Voor de creatievere ingrepen ga je in de editor naar de onderdelen Adjustments en Effects. Het is even zoeken, maar als je bijvoorbeeld een soort duotooneffect wilt verkrijgen, dan ga je naar Adjustments, Colorize. Weer moet je onderaan de balk een kleurtoon en verzadiging selecteren die dan op de foto wordt toegepast. Bij Effects kun je de hele foto of bepaalde zones ervan vervagen of omzetten naar zwart-wit, grijswaarden en sepia.

Artwork is een set filters die de foto omzetten naar een potloodtekening, een schilderij, een basreliëf, et cetera. Ben je tevreden, dan sla je de foto op via Save of je bewaart hem als een nieuwe afbeelding met Save Image As.

Metadata aanpassen

De laatste aanpassing die je kunt maken met de editor betreft de metadata. Dat zijn de gegevens die je camera automatisch genereert en aan ieder fotobestand toevoegt zonder dat je daarvoor zelf iets moet doen. Als je in de editor op de knop Properties klikt, lees je met welke camera de foto is geschoten en op welk moment, met welke afmetingen, resolutie en iso-snelheid en of de flits is gebruikt.

Dat lijken heel wat gegevens. Maar als je de optie Show all aanvinkt, krijg je de metadata pas echt in detail, met een overvloed aan informatie zoals de sluitertijd, het F-nummer, hoe de wit-balans werd bepaald enzovoort.

Met de knop New is het mogelijk nieuwe gegevens toe te voegen (afbeelding 11), zoals de auteur van de foto of copyrightinformatie. Je kunt al deze metadata aanpassen in Visions. Laten we bijvoorbeeld aannemen dat de vastgelegde opnamedatum fout is. Dan klik je op Date/Time Original en onderaan geef je gewoon een nieuwe datum en tijdgegevens in.

 

© PXimport

Delen en afdrukken

Via het Sharing Center verbind je de applicatie met je Flickr-account. Natuurlijk kun je ook foto’s delen via e-mail. Als je die laatste optie kiest, vraagt de toepassing of je de afbeeldingen op ware grootte wilt versturen. Hogeresolutieafbeeldingen en e-mail vormen meestal geen goede match. Daarom kun je de bijgevoegde foto’s automatisch laten verkleinen naar drie standaard formaten: Small, Medium en Large.

Los daarvan heeft Visions een zogenoemd Printing House, waarmee je kaartjes en kalenders kunt samenstellen. Deze fotokalenders kun je op zowat alle bestaande talen instellen, waaronder het Nederlands, zodat je dit project op hoge kwaliteit kunt afdrukken en cadeau kunt doen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten