5 alternatieven voor iCloud Drive

© PXimport

5 alternatieven voor iCloud Drive

Geplaatst: 8 januari 2015 - 14:29

Aangepast: 24 november 2022 - 11:11

Harry Hol

Apples geschiedenis met cloudopslag kent wat strubbelingen. Steve Jobs noemde MobileMe "niet zoals het zou moeten". iCloud was te gesloten voor algemeen gebruik, en hoewel iCloud Drive een stap in de goede richting is, moet je nog steeds 'op zijn Apples' werken. Daarom vijf alternatieven.

Cloudopslag is niets anders dan een externe harddrive op een externe server. Het grote voordeel: als er iets misgaat met je computer zijn je bestanden veilig. Nog een voordeel: een cloudserver zorgt ervoor dat je overal met een internetverbinding bij je documenten kunt. Hoef je nergens meer op te letten? Jawel, soms ontstaan synchronisatiefouten waardoor bestanden kunnen verdwijnen of corrumperen. Voor de meest waardevolle documenten raden wij dan ook de dubbelop-methode aan. Het manuscript van ons boek slaan wij bijvoorbeeld op in zowel Dropbox als OneDrive. En het is een kleine moeite om je fotorol zowel op iCloud als op Drive te bewaren. Dat liever dan die kostbare momenten voor altijd kwijtraken, toch?

Dropbox: eenvoudigst

De koning van de externe opslag is Dropbox, het bedrijf dat 'nee' zei tegen Steve Jobs toen Apple het wilde overnemen en waaraan sindsdien wereldwijd honderden miljoenen gebruikers hun bestanden toevertrouwen.

Het geheim van Dropbox is de eenvoud. Dit is typisch zo'n dienst waarvoor je geen computerkennis nodig hebt. Dropbox is een mapje op je pc of Mac, en alles wat daarin zit, wordt bij wijziging direct naar de externe server gekopieerd, inclusief de mappenstructuur. Hierdoor heeft iOS eindelijk een robuust systeem voor het opslaan van allerlei bestanden op de manier die jij het prettigst vindt. Het is heel makkelijk om zo een tekstdocument even in te zien of zelfs te bewerken op je iPad. Door de deelfunctie in iOS kun je je documenten uit bijna elke app ook opslaan in Dropbox.

 

© PXimport

Dezelfde mapstructuur als op je pc of Mac, gewoon toegankelijk op je iPad.

Gratis opslag

De eerste 2 gigabyte opslag krijg je gratis. Dat is weinig vergeleken met de meeste concurrenten, maar het is eenvoudig om meer opslag te verdienen. Het inschakelen van Foto Upload levert bijvoorbeeld meteen 3 gigabyte extra op.

Foto upload

Dropbox gaat met Foto Upload de concurrentie aan met de iCloud fotostream. Dropbox kan automatisch afbeeldingen uit de Foto's-app uploaden naar een speciale map. Wel moet de Dropbox-app daarvoor open zijn om de upload te starten. Eenmaal bezig met uploaden, kun je ook gewoon andere apps opstarten en je iPad gebruiken.

Op je iPad (en iPhone) zijn bestanden in principe alleen beschikbaar met een internetverbinding. Wat je wel kunt doen, is bestanden als favoriet markeren. Die bestanden kun je dan wel offline bekijken. Het voordeel van deze aanpak is je iPad niet meteen honderden megabytes aan opslag moet reserveren. Enig aandachtspuntje: je moet vooruit bedenken welke bestanden je absoluut wilt kunnen bekijken op je tablet. Maar als dat alles is ...

 

© PXimport

Je kunt bestanden alvast bekijken, eventueel ook schermvullend.

 

© PXimport

Al je foto's staan in een tijdlijn zodat je ze makkelijk terug kunt vinden.

Dropbox

Oordeel: 5 sterren

Fabrikant: Dropbox

Prijs: Gratis (tot 16 GB), € 9,99 p/m of € 99,- p/j (1 TB)

Pluspunten

Flexibel en snel

Op elk apparaat volledig te gebruiken

Minpunten

Relatief weinig gratis opslagruimte

Box: focus op business

Hoewel deze dienst zich vooral op zakelijke gebruikers richt is het ook voor privégebruik een prima opslagservice. De iPad-app heeft een aantal goede deelfuncties voor samenwerking.

Met een gratis abonnement krijg je meteen 10 gigabyte aan opslag cadeau. De uploadlimiet van 250 megabyte per bestand zal voor de meeste gebruikers geen bezwaar zijn, tenzij je video wilt opslaan en delen. Maar daar is Box eigenlijk niet voor. De app en de dienst draaien om het bewaren en delen van zakelijke documenten.

 

© PXimport

De Box app is netjes en zakelijk.

Hoewel het niet mogelijk is om documenten rechtstreeks in Box te bewerken, kun je een document wel met anderen delen via een e-maillink. Hierbij kun je een aantal bevoegdheden geven, zoals het toestaan (of verbieden) dat de ander het document kan downloaden. Ook kun je via de Box-app notities toevoegen aan documenten die door anderen te lezen zijn.

Box-notes

Daarnaast kun je tekstbestanden aanmaken die de app Box-notes noemt. Deze zijn vanuit de iOS-app te bewerken, eventueel ook door je collega's of vrienden. Die focus op zakelijk gebruik betekent ook dat er geen automatische foto-upload in de app zit. Het is natuurlijk wel mogelijk om je foto's naar Box te sturen, maar dat moet dan handmatig.

 

© PXimport

Documenten uit Box kun je meteen aanmaken of bewerken in een ondersteunde applicatie.

App ecosysteem

Box laat via de app ook zien hoeveel andere toepassingen Box-integratie hebben. Hoewel Dropbox alomtegenwoordig is, is er voor Box ook een groot aantal iOS-toepassingen verkrijgbaar.

 

© PXimport

Het is eenvoudig om een bestand te delen of offline op te slaan.

Box

Oordeel: 4 sterren

Fabrikant: Box, Inc.

Prijs: Gratis (5 GB), € 10,- p/m (100 GB)

Pluspunten

Werkt goed samen met andere apps

10 GB genoeg voor meeste kantoortoepassingen

Minpunten

Geen automatische foto-uploader

Limiet van 250 MB per bestand

Google Drive: net even anders

De zoekgigant Google kiest met Drive een iets andere benadering. Bij Drive krijg je behalve opslag namelijk ook een Office-pakket, waarbij vooral de online samenwerking erg goed werkt.

Juist op de iPad is het erg prettig dat je documenten met Drive meteen kunt openen en bewerken. Daarvoor heb je wel de apps Docs (tekstverwerker) en Spreadsheets nodig. Je kunt met deze apps ook gewoon MS Office-documenten bewerken. Verwacht geen volwaardige vervanger van Office, maar het is goed genoeg om in de trein even wat correcties aan te brengen.

 

© PXimport

Om een document te bewerken heb je de gratis Documenten-app nodig.

Duizend woorden

Net zoals bijna elke andere clouddienst wil Google dolgraag dat je al je foto's bij hen onderbrengt. Een aardig extraatje is dat afbeeldingen van minder dan 2048 x 2048 pixels niet tellen voor je opslaglimiet. Maar helaas zijn foto's gemaakt met een iPad of iPhone standaard al groter dan dat. En dus gaan je opgeslagen plaatjes gewoon af van de ruime 15 gigabyte die je gratis ter beschikking hebt. Een gigantische ruimte, zelfs als je vooral foto's bewaart. Er zit hier wel een klein addertje onder het gras: je deelt die opslag met je Gmail-box. In ons geval is 47% van de 15 gigabyte al door e-mail opgeslokt.

Gmail

Over Gmail gesproken: een bijzonder handige functie is de mogelijkheid om bijlagen in je mail automatisch in Drive op te laten slaan. Bijlagen die je dan meteen kunt bewerken en delen met anderen. Dat delen werkt fantastisch: meerdere mensen kunnen tegelijkertijd in hetzelfde document werken en elkaar zelfs realtime berichten sturen.

 

© PXimport

Zoals je van Google mag verwachten is de zoekfunctie dik in orde.

Google Drive

Oordeel: 4 sterren

Fabrikant: Google

Prijs: Gratis (15 GB), $ 1,99 p/m (100 GB), $ 9,99 p/m (1 TB)

Pluspunten

Veel opslag

Naadloze samenwerking met anderen

Goede basale bewerkingsfuncties

Minpunten

Gmail-berichten nemen Drive-ruimte in beslag

OneDrive: royale opslagruimte

Hoewel Microsoft nog steeds probeert om het Office 365-abonnement te pushen, is OneDrive ook prima bruikbaar zonder de 'officiële' Office-apps.

Het is bijna alsof Microsoft het wil verbergen, maar OneDrive op iPad werkt prima samen met andere kantoorapplicaties dan alleen Microsofts Office voor iPad. De standaard 'Bewerken'-knop opent altijd de Microsoft-applicaties en die werken alleen volledig met een Office 365-abonnement. Maar let op: rechtsonder is een knopje verstopt waarmee je bestanden in andere applicaties kunt openen. Hiervoor gebruik je de deelfunctie van iOS 8, zodat je in het kantoorpakket van jouw keuze aan de slag kunt.

 

© PXimport

Standaard opent 'bewerken' de iPad Office-apps.

Alternatief

Afgezien van deze kleine interface-plagerij is OneDrive een volwaardig alternatief voor Dropbox. De royale opslagruimte van 15 gigabyte is even groot als die van Google, maar je deelt de ruimte niet met je Outlook-mail. En ook in OneDrive is een foto-uploader aanwezig om je kostbare kiekjes veilig te stellen.

Delen

Delen van bestanden gaat zonder problemen, maar om in documenten samen te werken is echt een Office 365-abonnement aan te bevelen. De naadloze samenwerking tussen MS Office op pc (of Mac) en de iPad-apps is echt fantastisch, en door de uitgebreide opmaakfuncties werkt samenwerken in hetzelfde document nog beter dan bij Google.

 

© PXimport

Gelukkig kun je vanuit OneDrive bestanden ook in andere applicaties openen.

Ecosysteem

Steeds meer iPad-apps hebben ook een OneDrive-functie ingebouwd, zodat je rechtstreeks bij je documenten kunt. Deze standalone OneDrive-app is vooral voor Office- abonnees. Wie grotendeels in een Windows-omgeving werkt, voelt zich hiermee direct thuis. Toch zou Microsoft er goed aan doen om de interface van OneDrive minder Office-centrisch te maken. Het werkt namelijk allemaal prima, maar waarom net even wat onhandiger dan nodig?

 

© PXimport

Alle mappen en documenten zoals je die ook op je pc ziet.

OneDrive

Oordeel: 3 sterren

Fabrikant: Microsoft

Prijs: Gratis (15 GB), €1,99 p/m (100 GB), € 3,99 p/m (200 GB)

Pluspunten

Goede integratie met Windows en Office

Ruime gratis opslag

Minpunten

Interface omslachtig als je geen Office voor iPad wilt gebruiken

ownCloud: neem de tijd

Dit is er één voor de hobbyisten. OwnCloud is een opensource-pakket dat je op je eigen webhost kunt installeren. Je hebt dan je privécloud die je met de iOS-app kunt bereiken.

Er zitten nogal wat haken en ogen aan ownCloud. Om te beginnen heb je een webhost nodig die PHP en SQL ondersteunt. Zijn deze termen abracadabra voor je, begin er dan niet aan. Maar als je hier niet van schrikt, is het natuurlijk een geweldig project om helemaal je eigen cloud in te richten. Ideaal voor kleine bedrijven en particulieren die grote bestanden veilig willen opslaan en delen zonder met allerlei grote externe bedrijven te hoeven werken.

 

© PXimport

Je moet wel heel wat configureren voor het foutloos werkt.

App

De iPad-app is de enige uit het rijtje die niet gratis is. Maar de prijs van 0,89 euro kunnen wij niet als een groot obstakel zien. De app laat je bestanden en foto's uploaden, en je kunt zelf mappen aanmaken. Het delen van documenten gaat ook heel eenvoudig en de opslaglimiet wordt bepaald door het hosting-pakket dat je hebt. Als je toch al een kleine site draait en nog een paar gigabyte over hebt, is het dus een heel redelijk alternatief voor de grote jongens.

Moeilijk

Wij hadden echter flink wat moeilijkheden met de installatie op onze host. Zoals we al zeiden: dit is iets voor hobbyisten die het niet erg vinden om met bestandspermissies en veiligheidscertificaten te prutsen. Wie gewoon nú zijn foto's van zijn telefoon wil back-uppen, kan ownCloud het beste gewoon laten liggen. Toch noemen we het pakket omdat het de meeste vrijheid biedt en er geen lastige kleine lettertjes of privacy-problemen zijn.

 

© PXimport

De iOS-app integreert je persoonlijke webopslag met je iPad.

 

© PXimport

Uploaden en delen van bestanden gaat heel eenvoudig.

ownCloud

Oordeel: 2 sterren

Fabrikant: OwnCloud

Prijs: € 0,89 + kosten eigen webhosting

Pluspunten

Alles in eigen hand

Geen overeenkomst met groot ondoorzichtig bedrijf

Minpunten

Installeren op webhost kost tijd en moeite

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten