5 oplossingen voor Windows XP

Door: Joris Peterse | 10 maart 2014 00:00

How To

Na 8 april 2014 staakt Microsoft de ondersteuning van Windows XP. Dit houdt in dat beveiligingslekken en andere problemen niet meer opgelost worden via Windows Update. Het risico van hacking of gegevensdiefstal is dan veel groter als je online gaat met je oude XP-machine. Er zijn echter oplossingen.

1. Upgraden

Een voor de hand liggende oplossing is je pc upgraden naar Windows 7 of Windows 8. Let op of je hardware de betreffende Windows-versie aankan. Een nieuwe pc kopen kan, maar loopt ook in de kosten en biedt geen oplossing voor incompatibele randapparatuur.

2. Virtualiseren

Met het programma Disk2vhd kun je een image maken van je harde schijf, die je vervolgens in een virtuele machine van het programma Virtualbox inlaadt. Zo kun je gewoon je Windows XP-programma's blijven uitvoeren op een moderne computer.

3. Ubuntu (oftewel Linux)

Wil je veilig het internet op met je pc? Vervang Windows XP door Ubuntu en je hebt je pc kosteloos weer veilig. Ga wel na of je software en randapparatuur op Ubuntu werkt en houd rekening met een leercurve.

Er zijn veel Linux-distributies die zijn gebaseerd op Ubuntu. Een prettige versie voor Windows XP-overstappers is Linux Mint. Waarschijnlijk zal jouw Windows XP-computer het prettigst werken met versie 13 Xfce 32-bit. Deze versie heeft ondersteuning tot april 2017. Nieuwere versies van Linux Mint hebben maximaal ondersteuning tot juli 2014. Hier kun je lezen hoe je makkelijk overstapt op Linux Mint.

4. Offline

Gebruik je je Windows XP-machine bijvoorbeeld alleen voor je eigen boekhouding en is internet niet noodzakelijk? Trek de internetstekker er dan uit! Je moet dan wel voor lief nemen dat je vatbaar bent voor virussen die via usb-sticks verspreid worden.

5. Risico minimaliseren

Wil je toch het internet op met je XP-machine, neem dan geen enkel extra risico. Zorg ervoor dat alle updates geïnstalleerd zijn, je een up-to-date virusscanner gebruikt (geen Security Essentials!), de firewall aan staat, je geen Internet Explorer gebruikt en geen bankzaken online regelt.

14 Reactie(s) op: 5 oplossingen voor Windows XP

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 januari 2014 08:46 Anoniem
  Hoe vaak gaat dit artikel nog herhaald worden?
  Heb de inhoud - iets anders verwoord - volgens mij al zeker 3x eerder gelezen op/in C!T.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 10:03 Anoniem
  Ubuntu is geweldig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 13:47 Oscar
  Tja..Het is vijf voor twaalf wat XP betreft………..dat herhalen is ook vooral bedoelt voor computeraars die (ja die zijn er nog volop, die ondanks alle publicaties) nog niet op de hoogte zijn van Microsofts voornemen te stoppen met Windows XP. En wanneer de stekker dan uiteindelijk na ontelbare aankondigingen uit Windows XP is getrokken zullen er ongetwijfeld nog XP computeraars zijn, die, om welke reden dan ook, toch zullen beweren niet op de hoogte te zijn geweest van Microsofts aangekondigde voornemen, te zullen stoppen met Windows XP, ondanks Microsofts publicatie offensief via alle beschikbare sociale media, internet, nieuwsbulletins, en andere media instrumenten. Voor de zogenaamde doelgroep die wat moeilijker te bereiken is, dan de gemiddelde computergebruiker……zo ongeveer zit dat………
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 17:42 Anoniem
  Xp kan je genoeg beveiligen:

  Antivirus + firewall
  EMET 4.0
  externe modem met firewall
  online bankieren met bitdefender safepay
  ….

  en zo zijn er nog een aantal tips en wanneer men dit een tijdje 'durft' volhouden dan is Xp binnen een paar jaar veiliger dan W7/W8 bij elkaar want hoe minder gebruikers er van een OS zijn, hoe minder interessant het OS wordt. Heel die bangmakerij met XP is gewoon een ponzie scheme want hé… wie heeft hierbij de grootste baat? Zelfs computertotaal slaat de bal volledig mis en blijft maar in dezelfde amateuristische cirkel ronddraaien. Heel het computergebeuren is nog altijd een prehistorisch gebeuren wat veel te hoog staat aangeprijst. Lang leve PirateBay want alles is gratis! Heb zelfs W8.1 legaal kunne regelen maar dat OS is in mijn ogen een grote flop en heb er geen zin in om dat OS helemaal na mijn hand te zetten terwijl er nog een hele boel updates gepland staan voor dat OS. Misschien wordt W9 weer een hit maar ik geef er geen euro aan uit want het is allemaal de moeite nog niet waard in mijn ogen. Meer samenwerking wil ik zien zodat er eens degelijke technologie wordt uitgevonden dan ons op te zadelen met rommel dat de volgende dag alweer achterhaald is.


  en zo zijn er nog een aantal tips en wanneer men dit een tijdje 'durft' +Wvolhouden dan is Xp binnen een paar jaar veiliger dan W7/W8 bij elkaar want hoem inder gebruikers er van een OS zijn, hoe minder interssant het OS wordt. Heel die bangmakerij met XP is gewoon een ponzie scheme want hé… wie heeft hierbij de grootste baat? Zelfs computertotaal slaat de bal volledig mis en blijft maar in dezefde cirkel ronddraaien. Het computergebeueren is nog altijd een prehistorich gebeuren want veel te hoog staat aangerpijst. Lang leve PirateBay want alles is gratis!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 19:33 Anoniem
  Ubuntu is leuk maar Mint is nog veel leuker! Die geeft je nog enigzins het gevoel van windows (in ieder geval kwa indeling met startmenu enzo, takenbalk, systeemvak).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 11:04 Anoniem
  Ik gebruik al een tijd de windows 8.1 en wag ze zeggen het een flop is klopt niet. Ik denk sommi die dit zeggen niet kunnen. Werken met een pc. Windows 8 loopt veel sneller, en vloter dan windowds 7 of xp. Ik gebruik een ultrabook met SSD van 500G. En dat vliegt gewoon. Enkel schoonpa geeft nog xp daar kan geen 7 of 8 op. We zien wel wat we gaan doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 13:39 Anoniem
  Ik werkte altijd met XP, dat houdt in virus scannen, je schijf schoonmaken,
  updaten etc. kortom een hoop werk om je pc draaiende te houden.
  Ik werk nu een half jaartje met Xubuntu 12.04 (linux) wat een verademing.
  Gewoon downloaden installeren updates installeren klaar.
  Onderhoud alleen updates ophalen waar je vanzelf melding van krijg.
  En voor de rest draaien maar. Ook de software is ruim voldoende aanwezig.
  Ik hoef niet meer terug naar windows.
  En dat allemaal voor niks.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 17:13 Stafhorst
  Niet Ubuntu, maar Xubuntu installeren. Dit stelt minder eisen aan de oude computers waarop XP ongetwijfeld draait. Xubuntu is Ubuntu met een veel lichtere desktopomgeving. Een echter aanrader voor mensen die mailen internetten en kantoorwerk op hun PC doen. En na een (zeer korte) gewenningsperiode makkelijker dan Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2014 15:54 Anoniem
  heb cdr met opstart xpprof,ga alleen voor mail naar de hdsk,erna scan met bitdefender, doe dit al jaren met win98se.

  Hackers ed kunnen NERGENS bij want cdr is ROM !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2014 16:31 Anoniem
  wat een gelul dat windows 8 brol is. Werkt snel en zeer stabiel, dus wat wil men dan nog meer? Zelfs programma's van win98 werken er vlekkeloos op als je via compatibiliteitsproblemen-menu installeert.
  Mis je de startknop, installeer dan t kleine programma " classicshell for win8" en je werkt terug zoals in win7
  Dus stop aub met jullie gal te spuwen en wees eens onpartijdig en neutraal in t beoordelen van windows.  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2014 15:18 Anoniem
  Aaaaaaahhhhh !!!!

  Ik heb even deze pagina geladen met Adblock en Ghostery uit. Ziek gewoon, waar is de content gebleven?

  Zijn Delta Lloyd en Bol.com belangrijker dan Computer Totaal zelf?

  *puke*
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 02:29 Anoniem
  Een Apple device kopen en dan is het probleem opgelost, forever. Updates kostte indertijd een fractie van de Windows versies en tegenwoordig krijg je de updates al gratis. Microsoft doet niets anders dan hun klanten in de kou te laten staan. Hoeveel mensen gebruikte XP nog? Heel veel omdat het nog één van de betere versies was dat ze ooit hebben uitgebracht, Windows 7 is het ook maar daarmee is ook alles gezegd. Vista was een ramp en dat is Windows 8 en 8.1 ook. Helemaal niet gebruiksvriendelijk en de overstap van XP naar 8 is niet evident voor een leek in de technologie. En ga eens een versie los kopen, het kost stukken van mensen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2014 06:12 Anoniem
  Je kan nog gewoon werken met Windows xp
  Xp is veilig als je er google chrome en avg anti virus er op zet
  als je er maar geen internet bankieren op doet
  En vaak kan een oude computer met xp Windows 7/8 niet meer aan
  Als er special Windows 7 of 8 op moet kijk dan eerst of het kan
  Met Microsoft Upgrade advisor
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 december 2014 18:33 Anoniem
  Ik gebruik VMware player en daar heb ik windows xp geinstalleert en daar werk ik met me school progamma's me huiswerk doe ik daar op ik gebruik Office 2007 en tog ga ik weleens op facebook en al maar XP die werkt nog prima maar ik had die XP al de hele tijden up to date gehouden tot 8 april.:)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.