8 handige Android-instellingen die je moet kennen

© PXimport

8 handige Android-instellingen die je moet kennen

Geplaatst: 1 augustus 2020 - 12:05

Aangepast: 25 november 2022 - 10:29

Stefanie Katzenbauer

Android telefoons zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten. Toch zijn er in essentie veel vaste overeenkomsten. Een fijne mogelijkheid van Android is bijvoorbeeld dat je allerlei instellingen kunt aanpassen zodat je telefoon precies naar jouw smaak opereert en eruit ziet. Met deze 8 Android instellingen kun je jouw telefoon naar jouw eigen smaak tweaken.

Nooit meer je telefoon kwijt

Android heeft een ingebouwd tracksysteem waarmee je jouw telefoon altijd kunt terugvinden. Om deze functie te activeren ga je naar ‘instellingen’ en kies je vervolgens voor ‘beveiliging’ of in sommige gevallen voor ‘veiligheidsstatus’. Daar kun je zien of de functie om je apparaat te vinden aan staat. Ga vervolgens naar deze website en je kunt zien waar je apparaat zich bevindt. Als je trouwens een Google account hebt, kun je ook in de zoekbalk van Chrome ‘waar is mijn telefoon’ invoeren.

8 handige Android-instellingen die je moet kennen-15082296

© CIDimport

Snelkoppelingen van apps uitzetten

Als je een nieuwe app downloadt en installeert, creëert de app automatisch een snelkoppeling op je startscherm waardoor je snel toegang hebt tot de app in kwestie. Dit kan natuurlijk heel handig zijn maar het kan ook je interface rommelig maken. Om deze functie uit te zetten, hou je een willekeurige plek op je thuisscherm ingedrukt. Zodra het menu verschijnt, kies je voor ‘Instellingen’. Zoek daar vervolgens de optie ‘Pictogram toevoegen aan startscherm’ en vink het vakje ernaast uit.

Selecteer een automatische wifi-verbinding

Door je wifi uit te schakelen als je buitenshuis bent, bespaar je niet alleen batterijvermogen maar is je telefoon ook beter beschermd. Je kunt de instellingen voor je wifi dusdanig aanpassen dat deze zichzelf weer inschakelt wanneer je in de buurt komt van een veilig en vertrouwd netwerk. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Wifi’ en dan naar ‘Wifi voorkeuren’.

Stel persoonlijke meldingen in voor personen

Als je graag wil monitoren wie jou appt of belt, kun je voor deze personen een speciale ringtone instellen. Dat kun je bijvoorbeeld binnen WhatsApp zelf doen door naar het gesprek met de specifieke persoon te gaan, en vervolgens op de drie puntjes rechtsboven te tikken. Kies dan voor ‘Contact weergeven’ en daar voor ‘Aangepaste meldingen’. Om binnen je contactenlijst een specifieke ringtone voor iemand in te stellen, ga je naar het contactpersoon in je adresboek en tik je ook hier op de puntjes rechtsboven. In het menu selecteer je vervolgens ‘Ringtone instellen’.

8 handige Android-instellingen die je moet kennen-15082296

© CIDimport

Ontgrendel je telefoon in je auto

In de auto is het handig als je niet eerst een code of vingerafdruk hoeft in te voeren om je smartphone te ontgrendelen. Zo kun je makkelijker bij bijvoorbeeld Google Maps of kunnen bijrijders de muziek regelen. Door een smart lock in te stellen, herkent jouw telefoon je bluetooth stereo apparaat als ‘veilig’ en zal zichzelf ontgrendelen zodra hij dit apparaat detecteert. Het verschilt per Android telefoon waar je de instellingen voor de smart lock kunt vinden, dus google zelf naar ‘smart lock [ type telefoon ].

Pas je snelle instellingen aan

Als je in het thuisscherm van je telefoon naar beneden swipet, kom je terecht bij je snelle instellingen. Hier heb je toegang tot onder andere de wifi-instellingen, bluetooth en je zaklamp. Deze snelle instellingen kun je zelf aanpassen zodat je altijd snel en eenvoudig toegang hebt tot je veelgebruikte instellingen. Dit doe je door het menu naar beneden te swipen en te tikken op het penicoontje of door in het snelle instellingen menu te zoeken naar ‘Bewerken’. Vanaf dan kun je instellingen verslepen om ze vooraan in het menu te plaatsen.

8 handige Android-instellingen die je moet kennen-15082296

© CIDimport

Snel wisselen tussen apps

Technisch gezien is dit geen instelling maar een functie van Android telefoons. Als je meerdere apps tegelijkertijd gebruikt, kun je via de overzichtsknop bekijken welke apps allemaal open staan en vanuit dit overzicht een app aantikken om deze te activeren. Maar je kunt ook twee keer snel op deze overzichtsknop tikken en daarmee razendsnel heen en weer schakelen tussen je huidige app en de app die je als laatste gebruikt hebt.

Zet notificaties handmatig uit

Ben je het ook beu dat je hele drop down menu vol staat met onnodige notificaties? Dan kun je deze vanuit dit menu snel en eenvoudig uitzetten door de betreffende notificatie ingedrukt te houden. Zet vervolgens het schuifje naast de notificatie uit en je zult geen notificaties van deze app meer ontvangen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten