8 tips voor instant messaging op je pc

Door: richard-veenstra | 21 april 2016 14:28

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het is slechts een paar jaar geleden dat we massaal MSN gebruikten om te chatten. Sinds de dienst in 2013 ophield, vechten concurrenten om deze leegte op te vullen. WhatsApp is tegenwoordig ook op je pc te gebruiken, maar het blijft wel een beetje behelpen. We geven een paar goede alternatieven.

Tip 01: IM

Instant messaging, oftewel IM, bestaat al sinds de jaren negentig. In de beginjaren van het internet stuurden we elkaar berichten via het programma ICQ. Veel meer dan tekstberichten sturen naar contacten die op dat moment ook online waren, was toen nog niet mogelijk met de dienst. Naarmate er meer met het internet mogelijk werd, groeide het programma uit tot een volwaardige IM-app. Grote concurrent was MSN Messenger, later Windows Live Messenger. In het begin was ook dit programma alleen bedacht voor tekstuitwisseling, maar later kon je foto's, video's en web-koppelingen versturen of emoticons in een chattekst gebruiken. Lees ook: In 3 stappen WhatsApp op je pc of laptop.

Tegenwoordig verwachten we wel iets meer van een IM-programma. Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om in groepen te chatten, chats moeten op je verschillende apparaten gesynchroniseerd kunnen worden en is het fijn als je ook kunt bellen of videobellen met de dienst.

Tip 01 ICQ bestaat nog steeds, maar is stukken minder populair dan in de jaren negentig.

Oudgedienden

Tijdens de hoogtijdagen van MSN waren er nog drie grote spelers actief: AOL Messenger, ICQ en Yahoo! Messenger. Alle drie diensten bestaan nog, maar werden in de loop van de tijd wel ingehaald qua functies en gebruikersaantallen door andere diensten. Je downloadt één van deze oudgedienden via de websites www.aim.com, www.icq.com of http://messenger.yahoo.com.

Tip 02: WhatsApp

Iedereen kent WhatsApp en dat de dienst ook eindelijk voor pc beschikbaar is, is handig voor als je eens een berichtje wilt sturen via je pc. Het gaat hier niet om een losstaand programma, maar om een dienst die je vanuit je browser kunt raadplegen. Via https://web.whatsapp.com heb je toegang tot je chats als je de QR-code op je beeldscherm inscant. Hoe je dit moet doen, staat vermeld op de website.

De web-versie haalt informatie van je smartphone en geeft je chats weer in de browser. Zodra je geen internetverbinding met je smartphone hebt, zal de web-versie geen chats vernieuwen. Hiermee is het dus geen volwaardige IM-dienst voor je pc, er moet altijd een verbinding met je smartphone zijn. Een ander nadeel van WhatsApp is dat het sinds de overname door Facebook onduidelijk is hoe het met de privacy zit. In een onderzoek van de Electronic Frontier Foundation uit 2015 scoorde WhatsApp op bijna alle fronten slecht en het is onduidelijk wie er precies mee kan lezen met je berichten. Voor het volledige onderzoeksverslag ga je hiernaartoe. Wel implementeerde WhatsApp recent end-to-end-encryptie, dat spreekt zeker in het voordeel van de app.

Tip 02 Scan de code met je smartphone om op je pc toegang tot je chats te krijgen.

Tip 03: Skype

Een andere grote speler is Skype. Door de overname van Microsoft is dit de eigenlijke opvolger van MSN. Uiteraard is de dienst gemaakt om mee te videobellen, maar je kunt het ook prima gebruiken als IM-dienst. Het voordeel is dat je je niet hoeft te registreren met een telefoonnummer. Ga naar www.skype.com/nl, klik op Download Skype en kies in het volgende scherm voor Computer / Download Skype voor Windows. Tijdens de installatie wordt gevraagd of je Klik-en-bel wilt installeren. Dit is een functie waarbij je meteen een telefoonnummer kunt bellen via Skype als dit in je browser wordt weergegeven.

Haal het vinkje weg als je dit niet wilt. Klik op Nieuw account aanmaken en meld je aan met je Microsoft-account door voor Microsoft-account te kiezen. Wil je een nieuw account aanmaken, vul dan je gegevens in en klik op Ik ga akkoord - doorgaan. Je kunt Skype-contacten toevoegen door linksboven achter het vergrootglas een naam in te typen en op Skype doorzoeken te klikken. Eronder worden alle mogelijke treffers weergegeven. Om zeker te weten dat je de goede persoon toevoegt, klik je op de naam en vervolgens bovenin op de profielfoto voor meer informatie. Wil je een contact toevoegen, klik dan op Toevoegen aan contactpersonen. Om met een persoon te chatten, typ je gewoon rechtsonder je tekst. Je kunt bestanden en foto's sturen door op de paperclip te klikken en emoticons voeg je toe met de smiley-knop. Wil je met meerdere mensen chatten, dan klik je rechtsbovenin op de knop Nieuwe groep maken.

Tip 03 Met Skype kun je niet alleen videobellen, ook chatten is prima mogelijk.

Skype voor web

Skype is tegenwoordig ook voor je browser beschikbaar, al is deze optie nog wel in de bètaversie. Ga naar www.skype.com/nl, kies voor Skype voor web starten en meld je aan met je Skype-gegevens. Met de webversie kun je chatten, maar als je wilt videobellen, is het handiger om het programma te installeren.

Skype voor web is een uitgeklede versie van Skype voor de desktop.

Tip 04: Facebook Messenger

Een andere grote speler is Facebook. De dienst wordt door vrijwel iedereen gebruikt en dat maakt het makkelijk om via Facebook te communiceren met anderen. Je moet hiervoor natuurlijk wel een Facebook-account hebben. Ga naar www.facebook.com en meld je aan door je gegevens in te vullen en op Registreren te klikken. Als je na registratie vervolgens bent ingelogd en vrienden hebt toegevoegd, vind je aan de rechterkant contacten die online zijn. Klik op een persoon om een chat te starten of klik op het berichten-icoontje bovenin en vervolgens op Nieuw bericht om een gesprek met meerdere personen te starten. Achter Aan: voer je gewoon meerdere contactpersonen in. Voor je smartphone is er de speciale app Facebook Messenger. Je kunt op deze manier Facebook uitsluitend voor chat-doeleinden gebruiken zonder dat je wordt afgeleid door je Facebook-tijdlijn.

Tip 04 Verstuur een Facebook-bericht aan meerdere personen door gewoon namen toe te voegen.

2 Reactie(s) op: 8 tips voor instant messaging op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 april 2016 18:12 Anoniem
  Wat een troep is dat allemaal zeg, blijf er ver van weg, hou je ook nog Privacy over.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2016 12:56 Anoniem
  Vertel eens, hoe hoe ik dan 'Privacy over'? Of roep je gewoon maar wat?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.