Android 5.0 - Lollipop brengt Android een flinke sprong verder

Door: Joris Peterse | 25 november 2014 12:47

Review

Twee jaar na Android 4.0 is hier dan eindelijk versie 5, genaamd Lollipop. Het uiterlijk van Android is geëvolueerd naar een nieuw eenduidig uiterlijk, de meeste veranderingen zijn echter niet meteen voor het oog zichtbaar. Wat is er nieuw?

Android 5.0 Lollipop

Prijs:

Gratis

Taal:

Nederlands

Info:

www.android.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Material Design
 • Vlotter
 • Energiezuiniger
 • Nieuwe functies
 • Minpunten
 • App-permissies

Android Lollipop brengt een nieuw en herkenbaar uiterlijk naar alle apparaten die Android draaien. Dat zijn niet alleen tablets en smartphones, maar ook horloges en mediaspelers. De visuele stijl heet Material Design en onderscheidt zich met grote kleurvlakken, rechthoekige vormen en ronde knoppen, aangevuld met speelse overgangen en animaties.

Lees ook: Android, iOS of toch Windows Phone? Vind het smartphone-OS dat bij je past

Alle apps van Google hebben inmiddels deze visuele stijl gekregen, ook als je een oudere Android-versie gebruikt. In deze apps zie je bovenin een groot gekleurd vlak, dat doorschemert in de notificatiebalk. Vanuit de linkerkant schuif je de menuopties in beeld. Regelmatig wordt er gebruikgemaakt van rechthoekige kaarten die informatie tonen, die je eventueel uit beeld schuift wanneer je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld zoals bij Google Now het geval is, maar ook op een smartwatch met Android komt dit veelvuldig voorbij.

Eén uiterlijk voor alle apparaten met Android.

Notificatiescherm

We zien meteen dat het notificatiescherm onder handen is genomen. Wanneer je de bovenbalk naar beneden sleept, zie je zoals vertrouwd de notificaties, maar je kunt er ook meteen actie op ondernemen. Zo is het mogelijk om direct een sms terug te sturen vanuit het notificatiescherm. Schuif je het notificatiescherm nogmaals naar beneden, dan kom je bij de snelle instellingen uit. Je kunt notificaties extra prioriteit geven, zodat ze tijdelijk zichtbaar worden wanneer een app fullscreen draait, bijvoorbeeld YouTube of een game.

Notificaties worden net even wat slimmer ingezet, je kunt hierbij zelf prioriteiten aangeven.

Veiligheid

Android is ook veiliger gemaakt. Zo wordt de opslag op alle toestellen standaard versleuteld. Tot voorheen was dat optioneel. In praktijk houdt dit in dat als je je apparaat verliest, anderen niet bij je gegevens kunnen.

Android-applicaties draaien in een sandbox, dat wil zeggen dat ze niet zomaar in je systeem of andere apps kunnen wroeten. Om apps in hun eigen omgeving te houden, is de beveiliging ook verbeterd met Secure Linux (SELinux). Dat is prettig, want zo kunnen makers van malafide apps er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat kwaadaardige code achterblijft na verwijdering van de app of dat er code in andere apps en in het systeem terechtkomt.

Het grootste beveiligings- en privacyprobleem van Android, waarbij systeemtoegang in de vorm van permissies misbruikt wordt, is echter niet aangepakt. Veelal naïeve gebruikers installeren een gratis app die voor de installatie veel meer permissies opeist dan nodig is. Zo wordt er een schat aan gegevens buitgemaakt, zoals locatie-, agenda-, netwerk- en (contact)persoonsgegevens. Android geeft nog steeds niet de mogelijkheid permissies te weigeren en loopt op dat gebied al jarenlang achter op iOS, waarbij je wel per app kunt aangeven of deze toegang mag krijgen tot bijvoorbeeld je locatie of contactpersonenlijst.

Lichter

Er is natuurlijk niet alleen in het systeem gesleuteld om Android veiliger te maken, Android is ook sneller en energiezuiniger gemaakt. Allereerst door Dalvik te vervangen met ART (Android Runtime Enviroment). Klinkt ingewikkeld, maar in praktijk verandert dat de manier waarop apps op het systeem draaien. ART zorgt er (heel kort door de bocht) voor dat apps het systeem sneller en efficiënter aanspreken. Ook kan het zo overweg met 64bit-apparaten.

Tevens hebben de ontwikkelaars zo aan de Android-code gesleuteld dat het een stuk energiezuiniger moet zijn. Naar eigen zeggen levert dat zo'n twee uur aan extra accuduur op. Een extra batterijbesparingsmodus zorgt ervoor dat de processor trager werkt, het dataverkeer beperkt wordt, het scherm minder verlicht wordt en de trilfunctie zachter wordt. Wanneer je het toestel weer oplaadt, krijg je in het scherm te zien hoelang het nog duurt voordat je Android weer is opgeladen, en dat is een kleine, maar heel fijne toevoeging.

Als je overstapt op een nieuwe Android kun je apps en data overzetten door de toestellen tegen elkaar aan te houden.

Nieuwe functies

Wanneer je met Android 5.0 aan de slag gaat, zul je naast de genoemde verrassingen tal van kleine nieuwe mogelijkheden terugzien. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om je toestel te ontgrendelen met een vertrouwde NFC-chip of bluetooth-apparaat. Je kunt meerdere (gast)gebruikersaccounts instellen op je telefoon, of juist een scherm 'vastzetten' als je iemand anders wat wilt laten zien op je toestel. Internetverbindingen worden slimmer intact gehouden, bijvoorbeeld wanneer je buiten wifi-bereik raakt en het toestel overspringt op een mobiele dataverbinding, of wanneer je verbinding maakt met een netwerk dat (nog) geen internetverkeer doorgeeft. Ten slotte zijn er ook meer mogelijkheden voor de camera, zoals instellingen voor lenzen en raw-ondersteuning.

Net als op je pc kun je op Android meerdere gebruikersaccounts instellen.

Conclusie

Versie 5.0 brengt Android een flinke sprong verder. De meeste veranderingen merk je in het uiterlijk. Eindelijk heeft Android een herkenbaar uiterlijk dat ontzettend fraai oogt. Ons testtoestel draaide na de update ook merkbaar sneller en zuiniger. Er zijn niet ontzettend veel nieuwe functies toegevoegd, maar juist deze kleine veranderingen maken Android veel prettiger om mee te werken. Ook de notificaties zijn ongeëvenaard goed. Het enige forse kritiekpunt dat we hebben is dat Google de beveiliging op het gebied van permissies nog steeds niet serieus neemt. De Play Store staat vol met apps die machtigingen misbruiken en het is onverklaarbaar dat Google hier nog steeds niet afdoende op reageert.

Material Design in praktijk.

6 Reactie(s) op: Android 5.0 - Lollipop brengt Android een flinke sprong verder

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 november 2014 14:33 Oscar
  Let op! Ben je ervaren, en je goed weet wat je doet, dan kan je je smartphone updaten naar Android 5.0, door Android 5.0 te downloaden van de officiële android site. En installeren op je smartphone, ga vooral bij oudere smartphones goed na, of die wel geschikt zijn voor een update naar 5.0
  of wacht de officiële uitrol van de fabrikanten af.
  Hier een overzicht……
  http://www.androidplanet.nl/nieuws/android-lollipop-update/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2014 08:26 ardsur
  interessant artikel, dank U wel.
  Ik had en heb echter nog 1 open vraag.
  Op welke Android toestellen kan dit nieuwe OS werken?
  b.v. Ik heb een Samsung Note 3, kan die tzt op Lollypop werken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2014 08:31 Anoniem
  Heb Android 5.0 inmiddels geinstalleerd op een Nexus 7 (2012) tablet.
  Er vallen mij twee dingen op.
  1. Het opstarten duurt langer dan met 4.2.2; het uitschakelen gaat sneller.
  2. Ik had mijn email v an mijn provider email-adres lopen via de standaard email-app (geel icoontje) en mijn gmail via de gmailapp.
  Met deze lollipop blijkt gmail ineens alle email te hebben overgenomen en is het gele icoontje uitgeschakeld. Inmiddels heb ik de emailstromen weer kunnen scheiden door een andere app te installeren.

  Ik vind dat vervelend: ik bepaal graag zelf wat ik handig vind. Verder merk ik weinig bijzonders.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2014 10:33 Anoniem
  Voel door dit artikel erg veel voor de lollipop versie, maar weet niet of die voor mijn apparaat mogelijk is!
  Ik heb kortgeleden een smartphone bemachtigd met daarop Android versie 4.4.2 en heb hiervan begrepen dat juist vanaf deze versie het ingestoken SD kaartje niet meer kan worde gebruikt voor actieve apps waardoor het telefoon / interne geheugen gauw vol is. Dat is vooral het geval als je gpa kaarten gaat plaatsen.`
  Op of in het toestel kan ik geen merknaam vinden, maar ik heb begrepen dat het onderanderen als Kingalon, Tenga of Star wordt verkocht. Verder vond ik de volgende eigenschappen: Smalbandversie: MOLY.WR8.W1315.MD.WG.MP.V35.P6,2014/07/24 18.15
  Kernel versie: 3.4.67 root@android#1 Mon Aug 4 20:44:30 CST 2014-11-18

  Het belangrijkste vind ik om toch weer net als bij de eerdere Android versies het insteek SD kaartje te kunnen aanspreken voor apps.
  Als tweede, is het ook mogelijk om Androids 5, Lillipop hierop te plaatsen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2014 13:38 Jorispeterse
  @Ardsur: Samsung heeft bekend gemaakt dat er ook een Lollipop-update komt voor de Galaxy Note 3. Alleen is de uitroldatum nog onbekend. Ik vermoed dat het binnen enkele weken gebeurt.

  @Gast
  Het klopt dat sinds Android 4.4 het een en ander is veranderd wat betreft de geheugenkaart. Het komt er (in het kort) op neer dat apps alleen in hun eigen map bestanden mogen aanpassen. Hierdoor kunnen ze andere apps niet in de weg zitten, maar ook niet zomaar data op de geheugenkaart opslaan. De geheugenkaart is daardoor vooral geschikt voor foto's en muziek.
  Je zult bij de fabrikant van je toestel moeten informeren of er een update beschikbaar komt voor je toestel. Eventueel kun je je toestel ook rooten en er vervolgens zelf Android 5.0 op zetten, maar dat is een ingewikkeld proces.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 13:28 Anoniem
  Lolllipop op mijn Nexus 7 (2012) maakte de tablet helaas vrijwel onbruikbaar, verschrikkelijk traag, crashes Na zoeken op internet, en een avond werk had ik gelukkig Kitkat weer terug. Jammer dat zo'n "update" automatisch naar je apparaat gestuurt wordt, en dat je hem moet rooten om dat te voorkomen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.