Accountcontainers voor Firefox: wat heb je eraan?

Door: Wesley Akkerman | 24 juli 2022 15:11

Blog

Sommige mensen gebruiken meerdere browsers voor allerlei doeleinden, maar voornamelijk om te voorkomen dat accounts en cookies door elkaar heen lopen. Met Firefox kun je echter al die zaken binnen één browser regelen. Maar hoe doe je dat?

Misschien herken je je hier in. Je gebruikt Microsoft Edge voor je zakelijke taken, Google Chrome voor het persoonlijke gebruik en social media binnen Firefox, Safari of misschien wel Brave. Verschillende browsers voor verschillende taken, in de hoop dat het geen gedoe oplevert met het inloggen bij allerlei accounts en websites en advertentieplatformen stiekem niet te veel informatie over je verzamelen. 

Een prima opzet dus, maar niet iedereen zit hierop te wachten. Niet in de laatste plaats omdat veel browsers ook veel systeembronnen raadplegen. En anders is het misschien wel gemakkelijker überhaupt gewoon één browser te gebruiken.

Accountcontainers van Firefox

Als gebruiker van Firefox heb je hier nu een prima oplossing voor: Firefox Multi-Account Containers. Daarmee bereik je alles wat we hierboven omschrijven, maar dan via één browser. De extensie is gemaakt door Mozilla zelf en maakt aparte containers (of: omgevingen) aan voor je openstaande tabs. 

Elke set tabs heeft zijn eigen koektrommel en ziet niet wat de rest van de groepen uitspookt. Dat maakt het gebruik van de Firefox Multi-Account Containers een privacyvriendelijk alternatief voor iedereen die jongleert met veel soorten accounts. Ook wanneer je een link opent binnen een groep, dan blijft de nieuwe pagina binnen de bestaande set.

Lees ook: Firefox Total Cookie Protection is er, maar wat is het?

Je kunt de tabgroepen bedienen met snelkoppelingen op je toetsenbord.

  • Druk op Ctrl + een pijltjestoets om een tab te selecteren
  • Druk op Ctrl + Shift + [een getal tussen één en negen] om een tab binnen een bepaalde groep te openen (het getal verwijst naar de groep, die je zelf kunt instellen binnen de browser)

Gekleurde tabs

Om het overzicht te bewaren geeft Firefox de tabgroepen een kleur mee. In beeld zie je in de tab een duidelijke kleur staan, waarmee je een bepaalde groep meteen herkent. Zo hoef je dus niet tab voor tab af te gaan om te kijken onder welke groep die valt; dit zie je namelijk meteen.

Je kunt zelf de kleur bepalen, mocht je dat belangrijk vinden. Verlies je trouwens het overzicht binnen de tabrij, omdat je veel tabs open hebt staan, dan kun je ze met een druk op de knop opnieuw groeperen. 

0 Reactie(s) op: Accountcontainers voor Firefox: wat heb je eraan?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.