Adobe Lightroom: zwart-wit met een vleugje kleur

Wie houdt van fraaie zwart-witfoto’s is bij Adobe Lightroom aan het juiste adres. Zwart-wit trekt de aandacht naar de compositie en de dramatiek van de opname. In Lightroom kunt u de details van de zwart-witafbeelding op basis van de oorspronkelijke kleurinformatie perfect tot hun recht laten komen. En om het geheel iets zachter te maken, voegt u er nog een snufje kleur aan toe.

1. Kleuren optimaliseren

Aan uw favoriete foto’s wilt u ongetwijfeld tijd spenderen tijdens de nabewerking, vooral als u er sprekende zwart-witbeelden van wilt maken. Voordat u de overstap naar zwart-wit maakt, zorgt u dat de kleuren en de belichting perfect zijn ingesteld. Druk op de D-toets (van Develop) om snel in de module Ontwikkelen te komen. Om te beginnen moet u de witbalans juist instellen. Bovenaan in de rechterkolom selecteert u het pipet. Klik met dit pipet op een zone die ofwel perfect wit, perfect zwart of neutraal grijs moet zijn. Meestal geeft grijs het beste resultaat. Daarna gebruikt u de regelaars Belichting, Correctie, Invullicht en Zwarting, Helderheid en Contrast tot de kleuren naar wens zijn en alle details helder zichtbaar zijn. Om snel te zien hoe de afbeelding er in kleur zou uitzien, houdt u even de V-toets ingedrukt. Hiermee wordt de afbeelding nog niet perfect omgezet in grijswaarden, maar krijgt u in Lightroom een goed idee te krijgen van de potentiële zwart-witfoto.

© PXimport

Zorg eerst dat de kleuren, witbalans, helderheid en contrast perfect zijn.

2. Verzadiging onderdrukken

Wanneer u de V-toets indrukt, krijgt u de afbeelding in grijswaarden te zien. Het resultaat is echter stukken beter als u in de kleurmodus blijft en de kleurverzadiging onderdrukt. Scrol in de rechterkolom naar beneden tot u bij het vak HSL / Kleur / Grijswaarden bent. Klik op HSL (Hue, Saturation, Lightness) en daarna op Verzadiging en sleep daarna de acht schuifjes naast de kleuren van Rood tot Magenta helemaal naar links. Omdat de foto nog steeds alle kleurinformatie bevat, kunt u in dit palet de parameters nog aanpassen van de Kleurtoon en de Temperatuur. Als u deze handeling vaak wilt herhalen kunt u er ook een Voorinstelling of Preset van maken. Daartoe opent u een afbeelding die u nog niet hebt bewerkt. U onderdrukt de verzadiging zoals uitgelegd en legt deze instellingen in de linkerkolom vast door op het plusteken bij het vak Voorinstellingen te klikken. Geef deze preset een naam bijvoorbeeld Verzadiging onderdrukken en bewaar hem. Bij uw volgende foto’s hoeft u dan maar één keer op deze nieuw knop te klikken.

© PXimport

Onderdruk de verzadiging bij alle kleurinstellingen.

3. Gesplitste tinten

In Lightroom laat de optie Vignetten toe om een foto aan de randen iets meer helder of donker te maken. Gebruik in het vak Vignetten bij Lenscorrectie de regelaar Hoeveel. Schuif hem naar links om de randen donkerder te maken, of naar rechts om het tegenovergestelde effect te verkrijgen. Met het schuifje Middelpunt regelt u de straal van de vignetering. Bij het omzetten van kleur naar zwart-wit riskeert u dat er ruis verschijnt. In dat geval gebruikt u de tools in het vak Ruisreductie.

Om de subtiele kleur toe te voegen gaat u rechts in de module Ontwikkelen naar het vak Gesplitste tinten. Gesplitste tinten of Split Toning is de toestand tussen kleur en grijs. Kies eerst een kleur voor Hooglichten met de regelaar Kleurtoon en bepaal de intensiteit met de regelaar Verzadiging. Indien u dat wenst, kunt u daaronder hetzelfde doen voor Schaduwen. De afwerking komt van het schuifje Balans waarmee u de sterkte van de gesplitste tinten regelt tussen de hooglichten en schaduwen.

© PXimport

De vignetering en de gesplitste tinten geven de opname meer warmte.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten