Plek zonder adres opzoeken in Google Maps met pluscodes

Door: dirk-schoofs | 17 juli 2022 15:33

How To

Twee miljard mensen hebben geen klassiek adres in de vorm van straatnaam, huisnummer en gemeente. Je kunt locaties aangeven met lengte- en breedtegraadcoördinaten, maar toch gebruikt Google Maps bij voorkeur een eenvoudiger systeem: de pluscode. Hoe kun je hiermee een plek zonder adres opzoeken in Google Maps?

Pluscodes zijn niet alleen een oplossing voor locatiebepaling zonder adresgegevens of omslachtige coördinaten; met zo’n code kun je ook specifieke plaatsen aanduiden op hetzelfde adres. Op die manier situeer je bijvoorbeeld verschillende ingangen van een groot pand. Je kunt een pluscode gebruiken voor noodhulp of om aan te duiden waar leveringen naartoe moeten.

De codes zijn een combinatie van letters en cijfers en hebben dezelfde lengte als een telefoonnummer. Een voorbeeld is 9C5M8QQ7+V8. De eerste vier tekens bakenen een gebied af van 100 bij 100 kilometer. Daarachter staat een lokale code die binnen het raster een vierkant gebied van 14 bij 14 meter omvat. 

Locaties die dicht bij elkaar liggen, hebben vergelijkbare pluscodes. Bepaalde tekens zoals 1 en I worden uitgesloten, omdat die verwarring kunnen veroorzaken. Voor het gebruiksgemak wordt de code vaak ingekort tot slechts zes of vier tekens, in combinatie met een plaatsnaam, bijvoorbeeld GCMJ+H8 Roosendaal, Nederland.

Bovenaan de lange pluscode, onder de foto de vereenvoudigde vorm.

Op desktop

In de desktopversie van Google Maps klik je op de locatie waarvan je de pluscode wilt kennen en dan zie je in de linkerkolom een kruisje gevormd door vijf punten. De gegevens die daarnaast staan, dat is de pluscode. Je hoeft die niet op te schrijven; klik op die code en de knop Plus Code kopiëren verschijnt. 

Pluscodes kun je ook plakken in de zoekmachine van Google. Dit maakt het bijzonder eenvoudig om iemand snel te lokaliseren. Met de link naar het zoekresultaat kom je rechtstreeks in Google Maps.

Met een muisklik kopieer je de pluscode.

Via smartphone

Ook met je smartphone tik je op een pinnetje en dan krijg je de pluscode. Je ziet het pluspictogram onder de coördinaten. Tik erop om de code naar het klembord te kopiëren. Om met je mobieltje je huidige locatie te delen aan de hand van een pluscode, tik je op de blauwe stip die je eigen locatie aangeeft. 

Vervolgens tik je op Deel uw locatie en daarna selecteer je de persoon die je wilt laten weten waar je bent. Google maakte dit systeem trouwens opensource, zodat ontwikkelaars er nieuwe toepassingen op kunnen bouwen.

2 Reactie(s) op: Plek zonder adres opzoeken in Google Maps met pluscodes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 juli 2022 08:04 Haweh
  Of gebruik https://what3words.com/ voor iedere plek op aarde binnen 3 vierkante meter.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2022 13:15 henribrands
  Eerlijk gezegd vind ik dit artikel niet echt een 'onthulling': deze uitleg staat gewoon bij de code wanneer je Google Maps gebruikt…. Een code bij een plek zoeken is eenvoudig, maar je kunt er weinig meer.
  Het zou handig zijn andersom: wanneer mensen hun code kennen wanneer ze achteraf wonen of ergens langs een zandpad: dan zijn ze te vinden.
  Ook zouden alle navigatiesystemen met deze code moeten kunnen werken, dan heb je er wat aan wanneer je een adres zoekt dat je navigatiesysteem niet kent.
  Bijv. in Spanje heb je veel adressen die het navigatiesysteem in de auto niet kent doordat er nummers aan een straat of weg zijn toegevoegd die nooit bekend zijn gemaakt aan de instanties waar die info wordt verzameld. Gevolg is soms een lange zoektocht…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.