Aan de slag met afspeellijsten in VLC

Door: dirk-schoofs | 02 april 2019 13:19

How To

Geniet je graag van videofragmenten en bekijk je die met het mediaprogramma VLC? Net zoals je de volgorde van muzieknummers in een afspeellijst vastlegt, kun je in VLC ook afspeellijsten maken van je favoriete video’s.

Stap 1: Afspeellijst vullen

Om afspeellijsten samen te stellen voor jouw video- of audiobestanden open je natuurlijk eerst de toepassing VLC media player. Daarna start je met een lege afspeellijst. Dat kan op twee manieren: klik op het kleine afspeelpictogram aan de onderkant van de speler, of druk op de toetscombinatie Ctrl+L (van Lijst) om een afspeellijst te openen. Deze afpeellijst kun je nu vullen met de verwijzingen naar de mediabestanden waarvan je achtereenvolgens wilt gaan genieten. Je kunt bestanden op meerdere manieren toevoegen aan de lijst. Open bijvoorbeeld Windows Verkenner, navigeer daarin naar je mediabestanden en sleep het video- of audiomateriaal in het hoofdvak. Je kunt ook binnen VLC rechtsklikken in het afspeelgebied en kiezen voor Bestand toevoegen. Daarna navigeer je naar de mediabestanden.
Voor onze marathonavond willen we de 15 episodes van deze reeks na elkaar bekijken.

Stap 2: Afspeellijst opslaan

Bepaal nu de volgorde van de afspeellijst. In dit voorbeeld zijn de afleveringen genummerd, maar dat betekent niet dat je ze in die volgorde wilt bekijken. Klik op een bestand en sleep die naar boven of onderen om zelf een volgorde te bepalen. Nadat je alle video-of audiobestanden hebt toegevoegd en nadat je de afspeelvolgorde hebt gecontroleerd, ga je naar het menu Media en daar kies je de functie Afspeellijst opslaan in bestand. Je kunt eventueel ook de toetscombinatie Ctrl+Y gebruiken om de afspeellijst op te slaan.
Sla het afspeellijst op een makkelijke locatie op, bijvoorbeeld het bureaublad.

Stap 3: Afspelen

Met de VLC-mediaspeler kun je de afspeellijst in verschillende indelingen opslaan: xspf, m3u, m3u8 en html. Die laatste mogelijkheid is alleen bedoeld om de volgorde van de mediabestanden vast te leggen in een html-bestand, zodat je de lijst later kunt lezen. Je kunt het html-formaat van de afspeellijst niet gebruiken om mediabestanden te bekijken. Kies dus een van de eerste drie mogelijkheden. Wanneer je het afspeellijstbestand bijvoorbeeld op het bureaublad bewaart, hoef je alleen maar op dit bestand te klikken om het te openen in jouw standaard mediaspeler. Biertje binnen handbereik, fleecedekentje over de benen en genieten van de filmpjes terwijl ze achter elkaar worden afgespeeld.
Wanneer je de afspeellijst vastlegt als xspf-bestand kun je alle afleveringen na elkaar bekijken in VLC.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met afspeellijsten in VLC

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.