AIDA64 - Haalt alle informatie uit je pc

© PXimport

AIDA64 - Haalt alle informatie uit je pc

Geplaatst: 24 november 2014 - 08:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Robbert Brus

Powerusers weten te achterhalen welke processor of harde schijf er in een pc zit. Maar hoe presteert de hardware binnen je eigen configuratie? Hoe groot is de geheugenvertraging, wat is de BIOS-versie van je moederbord en welke lopende processen zijn er ingeschakeld? AIDA64 komt met antwoorden.

AIDA64 is een zeer gestroomlijnd diagnose en benchmarkprogramma dat via een boomstructuur aan de linkerzijde van het venster te bedienen is. Door op een onderdeel in de boom te klikken, kun je alle details over de computer opvragen. Van een driverversie tot een geplande taak, het staat er allemaal tussen.

Door op een onderdeel te klikken, wordt in het deelvenster ernaast gedetailleerde informatie over het onderdeel getoond. In sommige gevallen kun je zelfs dubbelklikken op het onderdeel om de gegevens direct te wijzigen.

 

© PXimport

Vergelijk de prestaties met andere systemen.

Benchmarks

De boom met onderdelen is erg lang, om die reden is deze in twee tabbladen verdeeld. In het eerste tabblad staan alle onderdelen, in het tweede tabblad alleen favorieten. Onderdelen zijn gemakkelijk aan dit tweede tabblad toe te voegen, zodat je niet telkens de hele boom hoeft te doorzoeken.

Naast het opvragen van informatie kun je met AIDA64 ook verschillende benchmarks uitvoeren. Zo is het mogelijk om de snelheid van de harde schijf of SSD te meten en kun je een geheugen- en OpenCL GPGPU-benchmark uitvoeren. Wie graag zijn computer overklokt, vind in AIDA64 ook een hoop handige opties. Zo is er een overklokoverzicht, zijn de sensors in de gaten te houden en kan een stresstest worden uitgevoerd.

 

© PXimport

Vrijwel alle details over de computer is in de boom terug te vinden.

Conclusie

Via de overzichtelijke interface van AIDA64, is informatie over de pc snel terug te vinden. Wel is het jammer dat sommige onderdelen niet direct kunnen worden aangepast. Zo zouden we graag door te dubbelklikken op een Windows-apparaat, direct bij het juiste onderdeel in Apparaatbeheer terechtkomen, en met dubbelklikken ook direct opstartapplicaties en taken in- of uitschakelen. De proefversie van AIDA64 is dertig dagen gratis te gebruiken, de volledige versie voor thuisgebruik kost 40 dollar. Het gratis alternatief is SiSoftware Sandra. Maar deze software is in vergelijking met AIDA64 een stuk minder overzichtelijk. Andere tools om je pc grondig te testen, vind je hier.

 

© PXimport

Via de systeem stabiliteitstest kun je controleren of het systeem stabiel draait.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Zeer overzichtelijk

Benchmarks

Stabiliteitstest

Favoriete instellingen

Exporteren

Minpunten

Veel onderdelen niet te wijzigen

Conclusie

AIDA64 4.60 ----------- **Prijs:** € 32,28 **Taal:** Nederlands **OS:** Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 **Website:** [www.aida64.com](http://www.aida64.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten