Al je cloudopslag overzichtelijk met Otixo

Door: Martin Gijzemijter | 02 december 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Een bestandje hier, een back-upje daar en vergeet niet die ene volle opslagdienst. Er zijn talloze cloudopslagdiensten en de kans is groot dat jij bij meerdere diensten een account hebt voor de (beperkte) gratis gigabytes. Maar je raakt daardoor al snel het overzicht kwijt. In dit artikel introduceren we Otixo, een handige dienst waarmee je al je cloudopslagdiensten overzichtelijk aan elkaar knoopt. Hierdoor heb je in mum van tijd een overzichtelijk opgeruimde cloud.

01 Wat kost dat?

Het goede nieuws is dat Otixo gratis is, althans, als je gebruikmaakt van de basisfunctionaliteiten van de dienst. Bij dit basis-abonnement kun je maar liefst 35 cloud-accounts aan je Otixo-account koppelen en hoewel dat heel veel lijkt (en ook is), is de limiet aan dataverkeer op 2 GB gesteld. En dat is niet zo veel. Voor 1 dollar per maand (ca. 0,90 euro) krijg je 5 GB, voor 5 dollar per maand (ca. 4,50 euro) 25 GB en voor 10 dollar per maand (ca. 9 euro) krijg je 25 GB. Je kunt op elk gewenst moment overstappen van een gratis account naar een betaald account. Lees ook: De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag.

Otixo-app

In deze workshop richten we ons volledig op de webinterface van Otixo, maar het is goed om erbij te vermelden dat er ook een app beschikbaar is voor de dienst. De makers schreeuwen dat zelf niet van de daken (waarom vragen we ons af, want de apps werken fantastisch), maar onderin zie je de tekst Download the Otixo app. Die apps zijn overigens niet alleen voor je smartphone of tablet, maar ook voor Windows en macOS, voor als je een webinterface niet zo prettig vindt. De apps werken overigens identiek aan de webinterface en voor iedere platform hebben ze dezelfde functies.

02 Account aanmaken

Voordat je aan de slag kunt met Otixo, zul je eerst een account aan moeten maken. Dat lijkt misschien een beetje omslachtig; een account aanmaken om een site om vervolgens andere accounts op andere sites mee te beheren. Maar neem van ons aan dat het er eenvoudiger en overzichtelijker op zal worden, niet het tegenovergestelde. Een account aanmaken is overigens niet zo heel ingewikkeld, je kunt daar eventueel je Facebook-account voor gebruiken. Wanneer je dat doet, wordt dit account alleen maar gebruikt voor je contactgegevens, Otixo kan niets op je Facebook-profiel plaatsen.

03 Clouddienst koppelen

Zodra je bent ingelogd kom je in het hoofdmenu terecht. Onderin zie je een knop met de tekst Connect Your First Cloud Service. Klik hierop. Je komt nu terecht in een overzicht met alle beschikbare clouddiensten. Zoek het pictogram van de clouddienst van je keuze (we nemen Dropbox ter illustratie) en geef dit account een naam, zodat je het eenvoudig kunt herkennen. Klik op Authorize via Dropbox en log in als daarom gevraagd wordt. Klik vervolgens op Toestaan om Otixo toegang te geven tot bestanden en mappen in je Dropbox-account.

04 Nog een account koppelen

Wanneer je een account gekoppeld hebt, zie je de inhoud daarvan direct in Otixo. Maar aan één account koppelen heb je natuurlijk niet zo heel veel, dan kun je net zo goed inloggen bij de dienst zelf. Om nog een account te koppelen klik je in het linkerdeelvenster op het plusteken bij het kopje Services. Je komt nu wederom in het menu terecht met alle mogelijke clouddiensten waaruit je kunt kiezen. Herhaal deze stap net zo vaak tot je alle clouddiensten die je wilt koppelen aan je Otixo-account hebt toegevoegd.

05 Facebook koppelen

Even een speciale vermelding met betrekking tot de ‘clouddiensten’ die je kunt koppelen voor Facebook. Het is natuurlijk een beetje vreemd dat Facebook daartussen staat, omdat het een sociaal netwerk is en geen opslagdienst voor bestanden. Maar als je Facebook actief gebruikt, staan er waarschijnlijk gigantisch veel foto’s van je op de Facebook-servers. En weet je wat nu het geweldige is? Met Otixo kun je die foto’s gewoon bekijken via een mappenstructuur, iets dat zelfs bij Facebook zelf niet mogelijk is. Downloaden kan ook, maar denk aan je datalimiet. Een ideale kans om grote schoonmaak te houden op Facebook.

FTP en WebDav

Bij het toevoegen van accounts zie je rechtsboven twee opties staan: FTP en WebDav. Dit zijn weliswaar geen clouddiensten, maar hiermee kun je rechtstreeks verbinding maken met een webserver, bijvoorbeeld de server waar je eigen website op draait. Handig, want dan kun je dus via Otixo bestanden rechtstreeks vanuit de cloud naar je webserver kopiëren. Het nadeel? Deze functionaliteit gaat het basisverbruik voorbij, dus hier zul je een betaald account voor moeten nemen, helaas zelfs het Pro-account van bijna 10 dollar per maand.

06 Overzicht

Als we je vragen hoeveel ruimte je nog vrij hebt op je Dropbox- of OneDrive-account, kun je ons dat waarschijnlijk niet uit je hoofd vertellen. Inzicht hierin hebben is handig, want je zult altijd zien dat je zonder ruimte komt te zitten op het moment dat je ergens enorm veel haast mee hebt (en dan in de stress dingen weg gaat gooien die je beter had kunnen bewaren). Een van de handige dingen aan al je accounts verzamelen in Otixo, is dat je in één overzicht kunt zien waar je ruimtegebrek hebt. Klik hiervoor linksboven op het kopje Services. Je krijgt dan al je diensten te zien, met daarbij de totale opslagruimte en de resterende ruimte.

07 Kopiëren tussen diensten

In een ideale wereld heb je al je clouddiensten tot in de puntjes georganiseerd. In de werkelijkheid is het waarschijnlijk een puinzooi. Met Otixo kun je heel eenvoudig orde in de chaos scheppen door bestanden tussen de verschillende diensten te verslepen. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om een dienst te gebruiken voor je afbeeldingen, de andere voor documenten, weer een andere voor video’s enzovoort. Je kunt bestanden heel eenvoudig kopiëren tussen diensten door ernaar te navigeren, de muisknop op het bestand (of de selectie van bestanden) van je keuze ingedrukt te houden en je selectie te verslepen naar de clouddienst waar je het naartoe wilt kopiëren. Door de muis boven een map te houden, vouwt deze map automatisch uit.

0 Reactie(s) op: Al je cloudopslag overzichtelijk met Otixo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.