Allerlei bestandsformaten omzetten met Axiom

Door: Toon van Daele | 03 juni 2022 08:58

Review

Bestandsformaten omzetten? Axiom draait er zijn hand niet voor om, mede dankzij de krachtige opensource bibliotheeksuite van FFmpeg. Hoe werkt deze veelzijdige tool?

Axiom

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows
Website
https://kwikr.nl/axiom
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Krachtige mediaconversies dankzij FFmpeg
  • Muxing en batchverwerking mogelijk
  • Minpunten
  • Niet voor beginners

Axiom is een gratis en portable opensource-tool, net als de FFmpeg-bibliotheek waarvan de tool gebruikmaakt. Je moet wel het juiste downloadarchief hebben (Axiom.ffmpeg.7z), dat je kunt uitpakken met 7-zip. Je start de app vervolgens met een dubbelklik op Axiom.exe, zodat je in het programmavenster (een grafische interface voor FFmpeg) belandt.

Basisconversie

Logischerwijze voeg je eerst het gewenste mediabestand toe. Of de url, want dat kan ook. Vervolgens geef je aan hoe dat precies moet gebeuren. Zo kun je bij Format onder meer het (container)formaat instellen voor video (webm, mp4, mkv, mpg, avi en ogv), audio (mp3, m4a, ogg, flac en wav) en afbeeldingen (jpg, png en webp). Bij video kun je eventueel ook de begin- en eindtijd instellen voor een specifiek fragment.

Verder kun je nog aangeven of je alleen video, audio of beide wilt, en in welke kwaliteit en resolutie. Eventueel bekijk of beluister je eerst nog een voorbeeldweergave.

Axiom kan prima overweg met afbeeldingen, audio en video.

Extra opties

Maar er zijn nog veel meer instellingen mogelijk. Zo kun je bij Video uit tal van technische opties kiezen, zoals de codec, codeersnelheid, pixelformaat en framerate. Ook wat kleur en grootte betreft zijn er talrijke instellingen mogelijk.

Via de knop Audio vind je instelbare onderdelen als codec, stream, kanaal, bitrate, diepte, compressie en volume. Het is eveneens mogelijk meerdere mediastreams te combineren in één container (muxing), bijvoorbeeld om video snel van andere audio te voorzien. Je video’s ondertitelen kan ook.

Verder is er nog de knop Filters, waarmee je allerlei effecten op je video of audio loslaat. Bij video zijn dat bijvoorbeeld Deinterlace, Deflicker, Flip en Rotate, meestal met verschillende mogelijkheden. Tot slot is er nog een handige Batch-knop waarmee je conversies van meerdere mediabestanden tegelijkertijd laat uitvoeren.

Je video een beetje bijkleuren? Opties bij de vleet!

Conclusie

Axiom kun je weliswaar inzetten voor snelle standaardconversies van allerlei mediabestanden, maar dan ga je wel voorbij aan het indrukwekkende functiearsenaal – met dank aan het onvolprezen FFmpeg.

0 Reactie(s) op: Allerlei bestandsformaten omzetten met Axiom

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.