Alternatieve videodiensten voor Netflix

Door: richard-veenstra | 14 januari 2014 10:30

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Netflix is een soort Spotify voor films en series en probeert na het succes in de Verenigde Staten nu ook Nederland te veroveren. Uiteraard is Netflix niet de enige dienst die een vergelijkbaar principe hanteert. We vergelijken Netflix met Pathé Thuis en iTunes.

Het belangrijkste van een streaming videodienst is uiteraard de kwaliteit en kwantiteit van het aanbod. Om een goede vergelijking te maken, hebben we de diensten getest op beschikbaarheid van de tien best verhuurde dvd-titels van Filmtotaal van eind vorig jaar, de tien beste films allertijden volgens IMDb en een tiental populaire series.

Naast de volledigheid van de database, bekijken we hoe gebruiksvriendelijk de player van de dienst is en of de site of het programma betrouwbaar en snel is. Sommige diensten bieden bij films verschillende kwaliteitsopties aan, maar hier betaal je vaak een toeslag voor. Je leest met welke apparaten je toegang hebt tot de diensten en hoe de prijs-kwaliteitsverhouding is.

Netflix

Netflix is verkrijgbaar in de vorm van een abonnement. Heb je eenmaal het maandelijkse bedrag van 7,99 euro betaald, dan kun je alle films en series uit de database bekijken. Betalen is mogelijk via iDeal, via automatische incasso of met een creditcard.

De startpagina van Netflix.

Hierna vul je je gekozen profielgegevens in. Netflix werkt met maximaal vijf profielen per account zodat je op één abonnement met bijvoorbeeld vijf personen toegang kunt krijgen. Elke gebruiker kan zijn eigen voorkeuren instellen. Handig is ook dat twee personen tegelijkertijd naar streams op Netfllix kunnen kijken.

Aanbod

Om Netflix vanuit een browser te kunnen kijken, moet je de laatste versie van Microsoft Silverlight installeren. Na installatie verschijnt de hoofdpagina van Netflix, een overzichtelijke pagina met handige zoekfunctie rechtsboven. Wat meteen opvalt, is dat bij veel titels wordt weergegeven dat deze (nog) niet beschikbaar zijn. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat Netflix nog niet lang actief is in Nederland en nog niet alle rechten met de verschillende productiebedrijven zijn geregeld, of dat de ondertiteling nog niet beschikbaar is.

De player van Netflix is erg uitgebreid en biedt bij series bijvoorbeeld de mogelijkheid om andere afleveringen te selecteren. Met de knop HD stel je de kwaliteit in.

Van de top tien recente huurvideo's van Filmtotaal was er op het moment van testen zelfs nog niet één beschikbaar. Ook van de IMDb-lijst waren slechts vier van de tien films te bekijken op Netflix. Op het gebied van series doet Netflix het wel veel beter dan de rest. De verwachting is wel dat Netflix snel een inhaalslag gaat maken in het aanbod en dat steeds meer films en series beschikbaar zullen worden via de dienst.

Netflix-player

Klik op een film om de Netflix-player te openen. Je kunt de film op volledig scherm bekijken en met de grote knoppen rechtsonder kies je bijvoorbeeld een spoor met ondertitels. Hier heb je de keuze uit Nederlands en Engels.

Netflix is met zo'n 8 euro per maand op het eerste gezicht een koopje.

Kijk je een serie, dan kies je hier gemakkelijk een nieuwe aflevering, en hapert je internetverbinding dan stel je de kwaliteit lager in door op de knop HD te klikken en voor een lagere kwaliteit te kiezen. Met de kwaliteit van de player zit het wel snor en video's worden zonder problemen afgespeeld.

Kijkmogelijkheden

Je kunt de site op je Mac of pc raadplegen of de speciale iOS- of Android-app downloaden. Ben je in het buitenland, dan kun je gewoon met je Nederlandse account inloggen, het aanbod wordt dan aangepast naar het land waarin je je bevindt.

Om Netflix te kunnen bekijken, heb je de Silverlight-plug-in nodig.

Grootste valkuil hierbij is dat dit alleen werkt in landen waar Netflix al actief is. In bijvoorbeeld Duitsland, België of Frankrijk krijg je de melding dat Netflix nog niet beschikbaar is. Met een prijs van nog geen acht euro is Netflix een koopje voor film- en serie-liefhebbers, maar je moet wel wat geduld hebben omdat nog lang niet alle films in ons land te zien zijn.

Netflix

Taal

Nederlands

OS

N.v.t. (browser), iOS (5 of hoger), Android (2.2 of hoger), Windows 8, Windows Phone (7.5 of hoger)

Website

www.netflix.com

Pluspunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Goede player

Apps voor (o.a.) iPhone, Android en Windows Phone

Overzichtelijke site

Minpunten

Aanbod

SCORE: 4/5

0 Reactie(s) op: Alternatieve videodiensten voor Netflix

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.