De 5 meest gestelde vragen over de Windows 10-upgrade

Door: Chwhynny Overbeeke | 14 september 2015 08:52

How To

Voordat je een Windows 10 upgrade uitvoert wil je waarschijnlijk weten hoe dit in zijn werk gaat en wat de gevolgen zijn. En als je liever een schone installatie wilt doen, is het handig om te weten hoe dit moet. Hier behandelen we vijf veel gestelde vragen over de overstap naar Windows 10.

Hoe kom ik erachter of ik kan upgraden naar Windows 10?

Of je nu een gewone gebruiker bent of lid bent van het Windows Insider programma, zodra er een Windows 10 upgrade voor je klaarstaat, komt er een icoontje in de taakbalk te staan en in sommige gevallen krijg je ook een pop-up notificatie te zien. Lees ook: Windows 10 na een maand op 75 miljoen pc's.

Zie je het icoontje niet staan? Dit kan komen doordat je computer niet op Windows 7 SP1 of Windows 8.1 draait, of doordat automatische Windows updates niet zijn ingeschakeld. Bovendien geldt de gratis upgrade niet voor zakelijke versies van Windows. Computers die (nog) niet aan de minimale systeemvereisten voldoen krijgen de upgrade ook niet aangeboden. Lees ook: Tips voor Windows 10.

Als het icoontje er wel staat, kun je je huidige Windows versie upgraden naar Windows 10 door erop te klikken en de instructies op het scherm te volgen. Lees ook: Bevalt Windows 10 niet? Zo zet je een stap terug.

Hoe kan ik zien of de upgrade notificatie geen malware is?

Dit is het legitieme icoontje van Microsoft waarmee je kunt upgraden.

Als je computer in aanmerking komt voor een gratis upgrade naar Windows 10, krijg je in de taakbalk een duidelijk herkenbaar icoontje te zien dat naar de Download Windows 10 applicatie verwijst.

Als het icoontje in je taakbalk er anders uitziet, of als er een pop-up verschijnt die er verdacht uitziet, klik er dan niet op en voer een antivirus- en malwarescan uit. Zoek vervolgens op je computer naar de juiste app door Download Windows 10 te typen in de zoekbalk die op de startbalk staat.

Wat gebeurt er met mijn bestanden en programma's bij het upgraden naar Windows 10?

Als je de upgrade installeert blijven al je eigen bestanden gewoon op hun plek staan. Bovendien worden je instellingen behouden, evenals de meeste programma's die je geïnstalleerd hebt. Maak voor de zekerheid toch eerst even een back-up op een externe harde schijf of cloudopslagdienst - een recente back-up is altijd handig om te hebben.

Sommige programma's moeten na de upgrade opnieuw geïnstalleerd worden om goed te functioneren. Dit kun je in de upgrade app testen voordat je de upgrade uitvoert.

Kan ik een schone Windows 10 installatie uitvoeren?

Dat kan, maar om de gratis upgrade aan je bestaande Windows licentie te koppelen (dit zorgt ervoor dat je Windows 10 legaal is) moet je eerst je huidige versie van Windows upgraden naar Windows 10 voordat je een schone installatie uitvoert. Nadat de upgrade voltooid is, kun je Windows 10 helemaal schoon installeren op het systeem waarop je de upgrade hebt uitgevoerd.

Deze mogelijkheid blijft ook bestaan nadat de gratis upgrade periode van een jaar verstreken is, dus je hoeft Windows 10 dan niet opnieuw te kopen. Maar als je je upgrade binnen dat jaar niet claimt, loop je de gratis upgrade mis en zul je een Windows 10 licentie moeten aanschaffen.

Is de Windows 10 upgrade echt gratis?

De Windows 10 upgrade is helemaal gratis voor mensen die een legale versie van Windows 7 of 8.1 hebben en binnen de gratis upgrade periode van een jaar upgraden. Als je Windows 8 hebt, zul je de gratis Windows 8.1 update moeten installeren om naar Windows 10 te kunnen upgraden.

Is je huidige versie van Windows de Basic, Home of Premium versie, dan wordt je systeem geüpgraded naar Windows 10 Home. Heb je momenteel de Professional, Ultimate of Pro versie van Windows 7 of 8.1, dan krijg je Windows 10 Pro.

De upgrade is gebonden aan de hardware van je computer, dus je kunt niet een bepaalde computer upgraden, teruggaan naar Windows 7 of 8.1 en vervolgens de Windows 10 licentie voor een andere computer gebruiken. Dus als je een nieuwe computer gebouwd hebt en daarop Windows 10 wilt draaien, zul je een Windows 10 licentie moeten aanschaffen.

Tip: Het is meestal goedkoper om een Windows 7 of 8 licentie te kopen (of de licentiecode van een oude computer te gebruiken), deze te installeren en daarmee gratis te upgraden. Vervolgens kun je gewoon een schone installatie uitvoeren zoals hierboven beschreven staat.

10 Reactie(s) op: De 5 meest gestelde vragen over de Windows 10-upgrade

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 september 2015 21:20 wkaspar
  Ik heb een HP computer met daarop W7 PRO 64-bits versie. De software heb ik niet meegekregen op een DVD, er zit wel een recovery op de HD.
  Nu is het zo, dat HP altijd het een en ander meeinstalleert op de PC.
  Als ik nu overga naar W10 (ik ga ervan uit dat het zal werken) ben ik dat zooi van HP (wat ik eigenlijk helemaal niet wil) ook gelijk kwijt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 september 2015 21:33 Anoniem
  Wel het icoontje maar als ik wil upgraden kan dat niet omdat mijn Core2Duo processor niet wordt ondersteund, terwijl ik toch al 5 jaar zonder problemen Windows 7 draai. Lekker dan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2015 02:29 Anoniem
  Het verschil tussen een religie en Windows 10?
  Bij religie houdt men ook soms op met pushen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2015 17:13 Anoniem
  ah prachtig gast van 02.29 :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 september 2015 08:40 Anoniem
  Het tekentje staat er wel maar update kan niet: WACHTEN. Doe ik al de hele tijd maar geen reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 september 2015 17:01 Anoniem
  Volgens de app is mijn PC met W7 Home premium compatible. Ik heb de upgrade geprobeerd, maar na ca. 29% hield hij ermee op en zette hij W7 terug (dat gelukkig wel). Op internet zijn er meer mensen met dat probleem (de foutcode heb ik niet meer), met verschillende merken computers. MS schijnt aan een oplossing te werken (hoe wanneer en wat is nog onbekend). Om t.z.t. opnieuw te kunnen installeren ook maar een herstelpunt eerder teruggezet (zodat hij niet ziet dat ik 'm al geprobeerd heb). Volgend jaar nog maar een poging wagen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2015 17:41 Anoniem
  Niet alle instellingen blijven behouden. Ik had opgewaardeerd naar Windows 10 Pro. Mapopties zoals in 7 en 8.1 bleken niet meer beschikbaar. Bovendien bleek bij het downloaden van bijvoorbeeld powerpoints en eventuele programma's niet de mogelijkheid aan wezig om zelf de plaats van opslag te bepalen. Alles wordt consequent in de map " downloads" te worden opgeslagen. Dit is bijzonder hinderlijk.!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2015 12:58 Anoniem
  hoi wkasper,

  Nadat je de update naar w10 hebt gedaan kan je een schone installatie van w10 doen. Kijk eerst met het programma Belarc advisor welke nieuwe activatie code er is aangemaakt. Dan via het microsoftprogramma media cretion tool een dvd of usbstick maken met de setup voor 10. Opstarten via de dvd of usbstick en w 10 wordt geinstalleerd en met de nieuwe ingevoerde code geactiveerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 september 2015 13:13 Anoniem
  Ik heb W10 even geïnstalleerd gehad.
  Het systeem werd ontzettend traag en de DVD speler was niet meer zichtbaar bij apparaatbeheer. Na wat googelen het register nog aangepast, maar dat heeft niets geholpen. Inmiddels heb ik W7 weer teruggezet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 april 2016 13:01 avor
  Ik vind het een hele gemakkelijke installatie. Alleen als je hele exotische apparaten hebt kan het soms niet helemaal in een keer werken. Ook nog goedkoop, Windows 10 Pro voor 14 euro gescoord: http://www.marktplaats.nl/a/computers-en-software/software-besturingssoftware-en-drivers/m1023798392-windows-10-pro-key.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
  Werkt perfect :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.