Apps dichten privacygaten Facebook

Door: tonie-van-ringelestijn | 19 mei 2010 15:56

Nieuws

Twee nieuwe externe tools maken het makkelijker Facebook zo in te stellen dat de meeste profielinformatie privé blijft. Facebook werkt zelf ook aan eenvoudiger privacysettings.

Facebook voerde onlangs enkele wijzigingen in zijn privacybeleid door, waardoor een deel van de profielinformatie standaard openbaar werd. Untangle, een leverancier van firewalls en spamfilters, heeft de tool SaveFace gemaakt die zoveel mogelijk van de privacy-instellingen weer op privé zet, meldt ict-nieuwssite Cnet.

SaveFace is een bookmarklet, die is toe te voegen aan de browser. De tool zet zoveel mogelijk profielelementen, zoals contactgegevens, vriendenlijsten en berichten, op 'alleen voor vrienden'.

Intussen is ook ReclaimPrivacy.org van start gegaan. Die site scant de privacy-instellingen van Facebookgebruikers en markeert onderdelen die onverwacht openbaar kunnen zijn. Net als SaveFace is ReclaimPrivacy als open source applicatie uitgebracht. Beide tools zijn niet gebouwd op Facebooks ontwikkelplatform, waardoor de sociale netwerksite ze mogelijk kan blokkeren.

Simpelere settings komen

Facebook is intussen van plan om met vereenvoudigde privacy-instellingen te komen, schrijft Wired. "We hebben van onze gebruikers te horen gekregen dat we iets te complex zijn geworden. We gaan daar aan werken. We komen met eenvoudigere opties waaruit gebruikers makkelijker kunnen kiezen", aldus Facebook-manager Tim Sparapani. Volgens hem verschijnen de nieuwe privacyopties 'binnen enkele weken'.

Met de herinrichting van de instellingen kan Facebook deels tegemoet komen aan de stroom klachten over zijn privacybeleid die de afgelopen weken erg aanzwelde. Ook de Nederlandse Consumentenbond riep onlangs sociale netwerksites op profielpagina's standaard 'dicht' te zetten. Facebook heeft inmiddels bijna 500 miljoen leden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Apps dichten privacygaten Facebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.