Basiscursus Usenet

Door: frank-de-graaf | 22 februari 2010 10:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

U wilt downloaden zonder er veel bij na te denken en toch de zekerheid hebben dat het veilig gebeurt? Dan is usenet de plek waar u moet zijn. Met dit stappenplan hebt u zo die leuke film of muziek gevonden, naar uw computer gehaald en kunt u alles ook afspelen!

Haken en ogen

Downloaden lijkt zo gemakkelijk, maar in de praktijk blijken er toch best wat haken en ogen aan te zitten. Een peer-to-peer-programma als LimeWire kunnen we allemaal installeren, maar wie niet oplet, deelt zijn hele harde schijf op internet of maakt zich schuldig aan het illegaal verspreiden van films en muziek. Op een veilige manier downloaden is dankzij usenet gelukkig helemaal niet zo moeilijk.

Peer-to-peer-programma’s zijn leuk, maar kunnen zowel technisch als juridisch gevaarlijk zijn.

Downloadmethodes

Er zijn twee downloadmethodes gangbaar, waarvan de bekendste het gebruik van een peer-to-peer-programma is. U deelt dan uw muziekcollectie en sluit u aan bij een peer-to-peer-netwerk, waarin u bestanden kunt uitwisselen met anderen die ook hun collectie hebben gedeeld. Het voordeel van peer to peer (p2p) is dat het aanbod zeer groot is. Werkelijk alles is te vinden, maar het downloaden gaat helaas niet altijd even snel en het komt vaak voor dat de kwaliteit van de films of muziek te wensen overlaat. Ook zitten er in juridische zin nogal wat haken en ogen aan. In de meeste gevallen kunt u niet voorkomen dat u verspreidt en dat is illegaal. De jacht op individuele uploaders is in Nederland nog niet geopend, maar in landen als Frankrijk al wel. In plaats van downloaden van een netwerk, kunt u er ook voor kiezen om dat te doen van een centrale bron. Voorbeelden hiervan zijn ftp en usenet. Het downloaden daarvan gaat meestal erg snel en de kwaliteit is hoog, maar het aanbod is wat beperkter. Alle populaire cd’s en films zijn terug te vinden, maar als uw smaak wat minder mainstream is, dan wordt het lastiger om leuke bestanden te vinden.

Downloaden van usenet is meestal niet gratis,

maar wel veel veiliger.

De voorbereiding

Usenet is de laatste jaren niet voor niets zo ontzettend populair geworden. Communities als FTD die zich specifiek op dit platform richten, hebben ruim een half miljoen leden. Er kleeft echter één nadeel aan deze methode: het is vaak niet gratis omdat u toegang nodig hebt tot een nieuwsserver die zogenaamde binaries voert. Dat zijn groepen waar bestanden in geplaatst kunnen worden. Voor dergelijke nieuwsdiensten moet u meestal betalen. Sommige providers bieden toegang tot een nieuwsdienst; controleer daarvoor de website van uw internetprovider. Als u die toegang niet hebt, dan zit er weinig anders op dan een abonnement te nemen op een commerciële usenet-dienst. Dat kan al voor ongeveer 3 euro per maand. Neem bijvoorbeeld een kijkje op eweka, hitnews of newsxs en sluit een abonnement af. In de meeste gevallen is het geen doorlopend abonnement. Aan het einde van deze stap hebt u toegang tot een nieuwsserver die binaries voert.

Usenet is een rijke en relatief veilige bron om van te downloaden.

Het nieuwsprogramma

Om te kunnen downloaden van usenet hebt u een nieuwsprogramma nodig. Twee goede programma’s zijn GrabIt en SABnzbd+. Het eerste is een traditioneel programma dat het downloaden voor u afhandelt en eventuele nabewerkingshandelingen kan automatiseren. Een goed alternatief is SABnzbd+, dat als een soort achtergronddienst op uw computer kan draaien en dat kan interessant zijn als u handiger bent geworden met downloaden. SABnzbd+ is te downloaden van www.sabnzbd.org. In dit artikel gebruiken we echter GrabIt, dat u kunt downloaden van www.shemes.com.

GrabIt is een eenvoudig te bedienen programma dat helaas alleen in het Engels werkt.

GrabIt installeren

Na het downloaden start u de installatie. Klik op Next in het eerste scherm om bij de licentieovereenkomst te komen. Die moet u accepteren om verder te kunnen gaan. In de volgende stap wordt u gevraagd om een map aan te geven waar u het programma wilt installeren. De standaardwaarde is een goede keus. Klik vervolgens op Next om verder te gaan. Wijzig eventueel de naam van het programma in het menu Start en klik wederom op Next. Bij Additionele taken kunt u aangeven of u een snelkoppeling wilt op het bureaublad, in de werkbalk Snel starten en of u het programma standaard nzb-bestanden wilt laten openen. Die laatste optie dient u in ieder geval te kiezen door een vinkje in het vakje te laten staan. Klik op Next om verder te gaan. Vervolgens klikt u op Install om het programma te installeren. Klik op Finish om de installatie af te ronden.

Met de bovenste twee opties plaatst u snelkoppelingen op het bureaublad en de werkbalk Snel starten.

0 Reactie(s) op: Basiscursus Usenet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.