Begin een eigen discussieforum

© PXimport

Begin een eigen discussieforum

Geplaatst: 24 augustus 2012 - 13:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Robbin Ooijevaar

Naast Facebook en andere sociale media zijn discussiefora nog steeds zeer populair. We kunnen het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een forum of vraagbaak over. Dankzij Ribbot.com creëert u zonder enige technische kennis binnen een paar muisklikken uw eigen forum. De discussie is geopend!

1. Snel aan de slag

Een forum kan handig zijn om een feestje voor te bereiden, plannen te maken of bijvoorbeeld bepaalde zaken te bespreken binnen een buurtcomité of sportvereniging. Ribbot.com is een gratis platform waarmee u uw eigen forum begint. Met een forum kan iedereen zich uiten en blijft de discussie overzichtelijk en leesbaar. Deze laatste twee speerpunten zijn volledig afwezig als u gebruikmaakt van 'doorstuurmailtjes' waarbij de mailbox van geadresseerden kan 'exploderen' als veel mensen reageren. Voordat we aan de slag gaan is het goed om twee forum-termen uit te leggen: 'post' en 'comment'. Een post is een nieuw bericht met een vraag of discussieonderwerp. Een comment is een reactie op een bericht. Als forumbeheerder kunt u nieuwe discussies starten. Bezoekers van uw forum kunnen reageren middels comments.

2. Eenvoudig adres

Surf naar Ribbot.com, geef uw mailadres op en kies een goed wachtwoord. Bij Name your forum kiest u een toepasselijke naam voor uw discussieforum. Ons voorbeeldforum gaat over de directors cut van de film Alien 3. We geven het forum de naam alien3directorscut. Ons forum wordt hierdoor bereikbaar via http://alien3directorscut.ribbot.com. Klik op Get started om verder te gaan. Ribbot.com stuurt een bevestigingsmail om uw forum te activeren. Vervolgens kunt u direct aan de slag! De eerste stap bestaat uit het aanmaken van een nieuw onderwerp. Geef een korte en bondige titel waarmee u de lading dekt. Voor beginners: probeer vraagtekens en onnodig hoofdlettergebruik te voorkomen, dan zorgt u ervoor dat de tekst prettig leesbaar blijft voor de forumgebruikers

© PXimport

Kies een toepasselijk adres voor uw Ribbot.com-forum.

3. Verwijzen naar foto's en bestanden

Stuur uw forumadres (in dit voorbeeld http://alien3directorscut.ribbot.com) door naar iedereen die u op de hoogte wilt brengen van de nieuwe discussieplaats. Het forum is volledig leesbaar voor iedereen. Nadat ze zich gratis hebben geregistreerd, kunnen andere mensen ook reageren op een onderwerp. Als beheerder bent u de baas en kunt u ongepaste reacties verwijderen. Bezoekers kunnen dit uiteraard niet bij andere bezoekers doen. Wel is het mogelijk voor bezoekers om eigen berichten te verwijderen. Het is met Ribbot.com niet mogelijk om een afbeelding of bestand toe te voegen aan een discussie, en een pdf-bestand of foto kan op een forum juist zeer verhelderend werken. In dit geval zijn er eenvoudige oplossingen. Met Tinypic.com maakt u een link aan naar een afbeelding. Voor overige bestanden is Sendspace.com een goede keuze. Hier kunt u bijvoorbeeld een pdf-bestand of Word-document plaatsen. Sendspace.com genereert vervolgens een link die eenvoudig is op te nemen in een forumbericht of reactie. Sendspace.com en Tinypic.com zijn niet alleen handig voor Ribbot-forumgebruikers/beheerders, u kunt deze diensten ook voor allerlei andere zaken op internet gebruiken.

© PXimport

Met Ribbot.com start u eenvoudig een discussieforum waarop anderen kunnen reageren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten