Belastingaangifte Linux trager dan papier

Wie belastingaangifte op Linux wil doen moet veel, heel veel geduld hebben. Bugs vreten de rekenkracht van de computer op. Voor normaal aangifte doen op Ubuntu is technische kennis vereist.

De problemen beginnen al bij het opstarten van de applicatie. Volgens meerdere mensen duurt dat ruim twee minuten. Wie daarna op knoppen klikt om nieuwe schermen te openen mag tientallen seconden wachten. Tijdens dat wachten wordt volledig beslag gelegd op de processor.

Traag bouw beeldscherm

Dat het programma zo traag is, komt door de manier waarop het beeldscherm wordt opgebouwd. De fonts om de teksten op het scherm te krijgen vragen veel rekenkracht van de computer. “Al die tijd rekent de computer aan de lettertypes”, vertelt tipgever Mark Hunting tegenover onze zustersite Webwereld. “Zodra je probeert te scrollen is het programma heel erg traag.”

Dat rekenen merkt de gebruiker behoorlijk. “Het opstarten duurde 2 min en 20 sec. Het bladeren tussen de verschillende pagina's varieert van enkele tot enkele tientallen seconden”, verzucht Hunting, zelf systeembeheerder en Linux-expert. “En ook het openen van de 'Rekenhulp'-popups is vaak erg traag. Bijvoorbeeld de Rekenhulp "Bank-, giro- en spaartegoeden" onder Box 3, het duurt bij mij 44s om die te openen. Sommige andere rekenhulpen werkten daarentegen wel weer redelijk snel.”

Mogelijk worden de problemen veroorzaakt, doordat in de software een ouder euvel lijkt te zijn verholpen. In de afgelopen jaren was de tekst van de schermen soms niet of slecht leesbaar. Dat probleem treedt nu niet op.

Andere fonts

Hunting merkte dat de snelheidsproblemen afnemen als er gekozen wordt om met een kleiner font te gaan werken. Ook is het voor meer bedreven Linux-gebruikers mogelijk om met opstart-opties de problemen te omzeilen, waardoor de applicatie fors sneller reageert.

In het download-kanaal van OpenSUSE zijn aangepaste versies van de Belastingdienst-programmatuur te vinden zonder de problemen. Deze edities worden niet door de fiscus zelf aangeboden.

Linux-fan Paul Wieger zocht uit, waarom de computer zoveel te rekenen heeft. “Kijk maar eens in ib2009.zip in de ib2009-folder. Als je dat uitpakt, dan zie je een HTML-bestand voor elk afzonderlijk scherm in het aangifteprogramma en dat loopt al gauw in de honderden”, schrijft hij op zijn blog.

Snellere computer

Voor Hunting is duidelijk dat het oplossen van de problemen in ieder geval niet in een snellere processor zit. Hij draait zijn Ubuntu Linux op een computer met een snelle 64-bits systeem (AMD Athlon 64 X2 Dual Core processor) met 2 Gb aan geheugen. “Dat zou voor zo'n programmaatje toch voldoende moeten zijn."

Twee uur voor aangifte

Dat het toch zo verkeerd gaat is vreemd, want de Belastingdienst beweert bij het programma getest te hebben met OpenSUSE en Ubuntu 9.10. Dat laatste is precies wat Hunting draait. Uiteindelijk duurde het invullen van de aangifte over 2009 met de gegevens bij de hand ruim twee uur.

Uiteindelijk ziet hij wel iets positiefs: "Overigens moet ik de belastingdienst wel nageven dat het aangifteprogramma dit jaar foutloos werkte. In voorgaande jaren waren stukken tekst soms onleesbaar en werkte de automatisch ingevulde aangifte niet. Beide punten zijn verholpen, dus wat dat betreft gaan ze wel vooruit. Maar de enorm trage werking van het programma blijft natuurlijk een blunder.”

Webwereld kon de Belastingdienst niet bereiken voor commentaar.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten