De 8 beste alternatieven voor Skype

Door: richard-veenstra | 07 november 2014 10:02

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Skype staat synoniem voor videobellen en wordt door velen gebruikt om contact te houden met familie en vrienden. Toch laat de kwaliteit te wensen over. Haperende videobeelden, vertraagd geluid of zelfs uitvallende gesprekken zijn aan de orde van de dag. Tijd om eens naar de alternatieven te kijken.

Skypen is een werkwoord geworden dat aangeeft dat je een videogesprek voert met iemand via de computer. Het programma werd in 2003 uitgebracht door de mensen achter Kazaa, op dat moment het belangrijkste peer-to-peer-netwerk voor het uitwisselen van mp3-bestanden. Was Skype in de begindagen nog goed voor zo'n 3% marktaandeel van alle internationale gesprekken, in 2012 was dit getal naar 34% gestegen. Sinds de overname door Microsoft in 2011 worden verbindingen echter geplaagd door slechte videokwaliteit en vertraagde audio.

Ook klagen iPhone-gebruikers steen en been over niet ontvangen gesprekken, gemiste berichten of juist veel te veel berichten terwijl je bent uitgelogd. Andere spelers haken hier natuurlijk op in en op dit moment is Skype zeker niet meer de enige optie voor videobellen. Andere ontwikkelaars bieden een stabiele verbinding, slimme functies of zijn makkelijker in het gebruik. In deze test zetten we acht verschillende producten op een rij. We vergelijken ze niet alleen met elkaar, ook een vergelijking met Skype komt aan de beurt. Voor de verbindingen hebben we verschillende besturingssystemen gebruikt en meerdere gesprekken op verschillende dagen gevoerd, zowel binnen hetzelfde wifi-netwerk, tussen twee verschillende wifi-netwerken en naar smartphones op een 3G-netwerk.

Skype wordt geplaagd door slechte verbindingen.

Push-notificaties op je iPhone

FaceTime is het enige programma wat volledig toegang heeft tot je iPhone. Je hoeft geen aparte app te installeren en de app is compleet geïntegreerd in het adresboek van je iPhone. Wil je met een andere app videobellen, zorg er dan voor dat je in het berichtencentrum meldingen en geluiden voor de app aan hebt staan.

Ga naar Instellingen / Berichtencentrum en tik op de naam van de app. Zorg er in ieder geval voor dat de schuif achter Geluiden aanstaat en je onder Meldingsstijl de optie Stroken of Meldingen hebt geselecteerd. De meeste apps zullen ook push-notificaties doorgeven als je de app hebt gesloten door twee keer op de thuisknop te drukken en de app naar boven hebt geveegd.

Als je push-notificaties aan hebt staan, ontvang je ook inkomende gesprekken als je de app niet aan hebt staan.

Viber

Het eerste programma is Viber. De dienst begon als een VoIP-dienst voor de iPhone, maar is inmiddels uitgegroeid tot een alles-in-één-pakket voor verschillende platformen. Daarbij wordt geen enkel platform gediscrimineerd, je kunt de desktop-app voor Windows, Mac of Linux downloaden en de mobiele app is voor iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry OS en nog een aantal kleinere besturingssystemen beschikbaar. Waar Viber op de iPhone er prachtig uitziet en een goede verbinding op zowel audio- als videogebied levert, kan de desktop-app niet meekomen.

Een gesprek van de ene naar de andere computer kan resulteren in vertraagde audio, pixels in de videoverbinding en soms zelfs een complete uitval van de verbinding. Erger is bovendien dat het hele systeem traag wordt zodra Viber aanstaat. Daarbij moet wel gezegd worden dat videobellen officieel nog een bètafunctie is.

Het beeld in de desktop-app van Viber laat te wensen over, het hoofd van de contactpersoon is ingedrukt.

Kinderlijk

Een ander probleem met de desktop-versie van Viber is dat het er een beetje kinderlijk uitziet, jonge gebruikers zal dit echter wel aanspreken omdat je voor het chatten met Viber honderden emoticons kunt gebruiken. De iPhone-app ziet er een stuk volwassener uit en het lijkt wel of het een compleet andere dienst is dan het programma op je pc of Mac. Wil je van mobiel naar mobiel videobellen, dan kom je van een koude kermis thuis, deze functie is nog niet geïmplementeerd in de app. Net als met Skype kun je Viber ook gebruiken om normale telefoongesprekken te voeren voor een laag tarief. Vooral handig als je vaak naar buitenlandse nummers belt.

Je koopt Viber Out-krediet vanuit het programma op de pc of vanuit de mobiele app. Via de desktop-app moet je minstens $ 4,99 opladen met een creditcard of via PayPal, op de iPhone werkt dit al via een in-app-aankoop vanaf 89 eurocent. De kosten voor een gesprek zijn laag, zo bel je naar een vast nummer in Nederland voor 2 cent per minuut, een mobiel nummer in Frankrijk kost je slechts 3,3 eurocent per minuut. De tarieven zijn zelfs iets goedkoper dan wat Skype met Skype Out aanbiedt. Viber is op de pc of Mac nog geen geduchte concurrent voor Skype en haalt dan ook maar drie sterren. Zoek je naar een mobiele oplossing en heb je niet per se een beeldverbinding nodig, dan is Viber vooral op de iPhone een erg goede keus.

Viber is op de iPhone één van de betere apps.

Viber

Oordeel: 3 sterren van 5

Pluspunten

Voor alle platformen verkrijgbaar

Mobiele app erg goed

Viber Out goedkoop

Minpunten

Verbindingen desktop-app

Vormgeving desktop-app

Videofunctie nog in bèta

Specificaties

Prijs: Gratis

Taal: Engels (iPhone-app ook in het Nederlands)

OS: Windows, OS X, Linux, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry OS

Website: www.viber.com

Hangouts

De tweede dienst die we aan de tand voelen, is van Google. Deze dienst werkt iets anders dan je gewend bent van bijvoorbeeld Skype. In plaats van iemand direct te bellen, begin je een gesprek en nodig je daarna mensen uit tot dit gesprek. Hangouts leent zich hiermee erg voor groepsgesprekken. Toegang tot Google Hangouts is eenvoudig als je een Google-account hebt. Meld je aan op je Gmail-account, klik op het chat-icoontje en navigeer naar je profielfoto.

Kies hier voor Probeer het nieuwe Hangouts. Het chat-icoontje wordt vervangen door een Hangouts-icoontje. Om een gesprek met iemand te starten, moet je op het vergrootglas klikken en de persoon zoeken of uit de lijst met recente Hangouts kiezen. Een chatvenster verschijnt rechts onderin, klik op het video-icoontje en het Hangouts-scherm wordt geopend. Om Hangouts te kunnen gebruiken, moet je de plug-in van Google Talk in je browser installeren. Terwijl je wacht, kun je een beetje spelen met de ronduit grappige Google Effects.

Hangouts is een goede allrounder. Terwijl je wacht kun je de effecten uitproberen of meer mensen uitnodigen.

Uitgebreid

Het grote voordeel van Hangouts is dat je enorm veel functies tot je beschikking hebt, zo kun je je scherm delen met een andere persoon en heb je toegang tot een aantal apps door aan de linkerkant op de drie puntjes te klikken. Voeg spelletjes aan Hangouts toe om met anderen te spelen of voeg de Google Drive-app toe om samen aan een document te werken tijdens het videobellen. Ondanks al deze functies is de kwaliteit van een gesprek helaas niet altijd geweldig. Een gesprek is meestal goed te volgen, maar af en toe is hapert het beeld of wordt het beeld onduidelijk.

Bij de eerste test is er een duidelijke vertraging in de audio van zo'n vijf seconden. Bij andere testen is de audio doffer en zachter dan bijvoorbeeld Skype of FaceTime. Dit alles draagt niet bij aan een goede conversatie. Voor wie vaker met meerdere mensen tegelijk wil videobellen, is Google Hangouts een goede keus en als je Gmail gebruikt, hoef je behalve de plug-in geen andere software te installeren. Een gesprek tot stand brengen, vergt echter enige gewenning en als één van de partijen een zwak wifi-signaal heeft, kan een gesprek al snel te maken krijgen met haperende audio en video.

Voeg apps toe aan Hangouts om bijvoorbeeld samen te werken aan documenten.

Hangouts

Oordeel: 4 sterren van 5

Pluspunten

Gericht op groepsgesprekken

Werkt vanuit de browser

Apps

Effecten

Minpunten

Geluid dof en zacht

Gesprek tot stand brengen vergt enige gewenning

Specificaties

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

OS: Windows, OS X, Linux, iOS, Android

Website: www.google.com/hangouts

0 Reactie(s) op: De 8 beste alternatieven voor Skype

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.