Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

Door: redactie-computertotaal | 09 december 2015 16:37

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Elke maand test Computertotaal.nl de beste freeware voor je. Of dat nu nieuwe programma's of nieuwe versies van 'evergreens' zijn, wij zorgen dat je niets hoeft te missen. Maar wat was nou de beste gratis software van 2015? Wij zetten hier de 50 beste freeware voor je op een rij. Downloaden maar!

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar een of meer andere bij krijgt. Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen meestal eenvoudig te voorkomen door alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen.

Usb op slot

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Met de usb-poort kun je eenvoudig bestanden van en naar de computer kopiëren. Dit is handig, maar er is ook een risico. Zo kun je bijvoorbeeld per ongeluk virussen binnen krijgen. Ook kan iemand die achter je computer plaatsneemt je bestanden snel kopiëren naar de externe opslag. Removable Access Tool is een handig programma om dit tegen te gaan. Je kunt alles wat met usb-opslag te maken heeft blokkeren (via de optie Block usb storage devices) of een alleen-lezen-beveiliging instellen (via de optie Allow read only). Lees ook: Alle gratis freeware-tips van januari 2015.

Installatie is niet nodig. Download het zip-bestand, pak de inhoud uit en start Removable Access tool via de Windows Verkenner door te dubbelklikken op Ratool.exe. Stel via Settings / Change password een wachtwoord in om Removable Access Tool te bedienen, anders kan iedereen het programma starten en de beveiliging opheffen.

Removable Access Tool geeft je controle over usb-opslag: volledig blokkeren en of alleen-lezen-toegang.

Afsluitwekker

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het is energieverspilling om je computer uren nutteloos aan te laten staan. Soms is het echter handig dat je computer nog even actief blijft, bijvoorbeeld om een download binnen te halen. Shutdown8 geeft je taakbalk een rode aan/uit-knop. Hiermee kun je je computer direct uitschakelen of opnieuw opstarten, maar de interessantste opties vind je achter het menu Timer. Hiermee kun je je systeem laten uitschakelen met vertraging. Kies bijvoorbeeld voor Timer / Afsluiten over 2 uur of Timer / Afsluiten over 30 minuten. Er wordt een aftelvenster getoond en na afloop van de timer wordt je systeem automatisch uitgeschakeld. Je kunt ook kiezen voor slaapstand of sluimerstand.

Shutdown8 schakelt je computer automatisch uit, bijvoorbeeld na tien minuten of na een uur.

Bureaublad op orde

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Als je met je laptop ook weleens werkt op een extern beeldscherm, merk je dat de iconen kunnen verspringen. Dit heeft te maken met de afwijkende resolutie van je laptopscherm en beeldscherm. Ook als je met meerdere mensen op dezelfde computer werkt, kan het vervelend zijn als iemand anders je icoontjes (per ongeluk) verplaatst. Iconoid lost deze problemen op. Het programma bewaart de positie van je iconen via Position / Save icon positions. Met Position / Restore icon positions now herstel je de boel weer. Iconoid schakelt je iconen standaard uit als je niet op je bureaublad bent. Klik op Hiding / Never hide als je deze instelling niet prettig vindt.

Iconoid onthoudt de positie van je bureaubladpictogrammen en kan ze eenvoudig herstellen.

Betere verkenner?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het fijne van de standaardonderdelen van Windows is dat je precies weet hoe ze werken. Zonder al te veel na te denken, kun je ze bedienen. Windows Verkenner is een goed voorbeeld. Het programma werkt niet eens echt optimaal (en soms zelfs onhandig) en is niet spannend te noemen, maar je kunt er wel jaren gedachteloos mee overweg. Bij het programma One Commander is dit anders. Het programma is een alternatieve Windows Verkenner met een beter overzicht en snellere navigatie. Je hebt alleen baat bij deze voordelen als je de standaard Windows Verkenner voorlopig links laat liggen en de discipline kunt opbrengen om met One Commander te leren werken.

One Commander biedt een vernieuwd alternatief voor de Windows Verkenner.

OS X-startmenu

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

OS X-gebruikers zijn meestal geen fan van Windows, maar omgekeerd houden Windows-gebruikers soms wel van Apples besturingssysteem. Een van de leuke elementen van OS X is het 'waaiermenu' onder in beeld. Zodra je met de muis over het menu beweegt, waaieren de menuopties uit en kun je bijvoorbeeld een programma opstarten of schakelen tussen geopende programma's. Aqua Dock geeft Windows-gebruikers een vergelijkbaar menu. Aqua Dock is vastgeplakt aan de onderkant van je scherm. Je kunt het menu uitbreiden door er snelkoppelingen naartoe te slepen. Vervolgens kun je je programma's kiezen door de muis over je Aqua Dock te bewegen.

Aqua Dock geeft Windows-gebruikers OS X-achtig menu.

Firewall-beveiliger

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Een firewall is onderdeel van je computerbeveiliging en werkt als een soort poortwachter bij de 'internetdeur'. Een firewall moet ervoor zorgen dat de verkeerde programma's niet zomaar verbinding maken met internet of dat derden vanaf internet ongeoorloofd contact maken met jouw computer. De ingebouwde firewall van Windows biedt goede basisbeveiliging. Wie uitgebreide beveiliging wenst, kan hiervoor ook een apart programma installeren. TinyWall is geen firewall-programma, maar een geavanceerde schil voor de standaard Windows-firewall. TinyWall integreert in je systeemvak, waarna je de firewall handiger kunt instellen en je verkeersstroom van en naar internet beter regelt. TinyWall heeft bijvoorbeeld een lijst met bekende malware en zal ervoor zorgen dat deze ongewenste software altijd wordt geblokkeerd. Ook kun je al het internetverkeer (tijdelijk) volledig blokkeren of juist doorlaten.

TinyWall is niet voor beginners, maar biedt gevorderde gebruikers goed gereedschap om de Windows-firewall nauwkeuriger in te stellen.

TinyWall versterkt de beveiliging van de standaard Windows-firewall.

Muziekspeler

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Er zijn 101 programma's om muziek en andere media mee af te spelen. Bekend zijn uiteraard Spotify, iTunes en Windows Media Player. Voor veel mensen voldoen deze programma's. Toch brengen we MusicBee graag onder je aandacht. Het programma werkt veel sneller dan iTunes, vooral met grote muziekcollecties. MusicBee kan je muziek importeren uit iTunes of Windows Media Player. Uiteraard is het ook mogelijk om mappen te doorzoeken. MusicBee biedt handige functies om je muziekcollectie op orde te krijgen (taggen). Het is eenvoudig om de tags van liedjes bij te werken, zoals artiestnaam en albumtitel.

MusicBee kan je bestaande mp3-collectie ook uitbreiden. Er is een goede cd-ripper aanwezig om je glimmende schijfjes te digitaliseren.

Een leuk extraatje vind je bij Services. Hier kun je met Track search luisteren naar muziek op SoundCloud en nieuwe artiesten en liedjes ontdekken. Het is zelfs mogelijk om mp3's van SoundCloud te downloaden. Gebruik je rechtermuisknop op een liedje en kies (indien beschikbaar) Download. De track wordt binnengehaald en je vindt hem vervolgens in MusicBee achter de map Inbox terug.

MusicBee is een goed afspeelprogramma voor je mp3-collectie, met leuke en handige extra's.

Vernietigen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Als je een bestand in de prullenbak gooit en deze vervolgens leegt, is de schijfruimte die het bestand in beslag neemt weer beschikbaar voor nieuwe bestanden. Ook kom je het bestand niet meer tegen in de Windows Verkenner. Met speciaal gereedschap zijn verwijderde bestanden eenvoudig terug te halen. Dit is echter niet wenselijk voor bepaalde persoonlijke bestanden die je bewust van je harde schijf of usb-stick hebt verwijderd. Zer0 biedt een speciale bestandsshredder om dit soort bestanden onherstelbaar te vernietigen. Dit is tevens het gevaar van Zer0: alles wat je door de Zer0-shredder haalt, is nooit meer te herstellen.

Je kunt Zer0 op twee manieren gebruiken. De eerste methode: start Zer0 en sleep bestanden vanuit de Windows Verkenner naar het Zer0-venster. De bestanden worden in een lijst getoond. Je kunt bestanden ook via de rechtermuisknop in de lijst van Zer0 krijgen. Klik in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop op een bestand (of selectie bestanden) en kies voor Delete with Zer0.

Controleer de lijst met bestanden die je gaat vernietigen en bevestig met de knop Delete om de shredder aan het werk te zetten.

Zer0 vernietigt bestanden onherstelbaar.

Kopieermachine

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Het programmaatje iCopy maakt van elke scanner een kopieermachine. iCopy toont een grote knop die je zult herkennen van de kopieermachine in de supermarkt of je werk. Klik op de knop om je scanner en printer aan het werk te zetten. Klik op het icoontje links onder de scanknop als je diverse documenten wilt scannen. Uiteraard kun je allerlei instellingen aanpassen, maar de kracht schuilt vooral in de eenvoud.

Zelfs als je al een goede all-in-one-printer hebt, kun je profijt trekken uit iCopy. Je hoeft overigens niet alles wat je kopieert met iCopy af te drukken. De virtuele kopieermachine kan ook pdf's of jpg's bewaren. Klik bijvoorbeeld op het pdf-icoontje om je scans te bewaren als pdf-bestand. Klik nogmaals op dit icoontje om terug te schakelen naar je printer als uitvoerapparaat. iCopy kan overweg met usb- en netwerkscanners, bijvoorbeeld de scanner van een all-in-one.

iCopy maakt van elke scanner een kopieerapparaat.

Lettertypes

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Windows herbergt een schat aan lettertypes. Als je grafische software gebruikt als Photoshop, worden er nog meer lettertypes geïnstalleerd en is de keuze nog groter. Via websites als www.flexfonts.nl en www.fontex.org kun je de collectie zelf uitbreiden. Je reusachtige verzameling lettertypes leidt tot de vraag: welk lettertype kies je, bijvoorbeeld voor een geboortekaartje, flyer of uitnodiging? FontReport helpt je hierbij. Het programma toont voorbeelden van je lettertypes in een tekst naar keuze. Klik op Sample en tik een testtekst. Klik op File / Add fonts / Installed om geïnstalleerde lettertypes te laden. Blader met de muis of pijltjestoetsen door je collectie. Je voorbeeldtekst verschijnt boven in beeld. FontReport toont ook uitgebreide technische eigenschappen van het lettertype, maar dit is voor de meeste mensen niet interessant. De naam van het lettertype vind je bij Font name. FontReport ondersteunt OpenType en TrueType (TTF), de twee belangrijkste fonttypes.

FontReport toont een overzicht van al je lettertypes.

9 Reactie(s) op: Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2015 21:15 Kasander
  Vroeger kreeg je soms gratis cd's bij een computerblad. Daar stonden dan ook programma's op die het maar deels deden en/of die je maar 30 dagen gratis mocht gebruiken.

  Grappig om te zien dat dit de moderne versie is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2015 22:20 stefan131
  @Kasander
  Ik vind dit ook handiger, omdat zo je computer niet vol komt te staan met software die je misschien niet eens gaat gebuiken :p.
  Hier kan je gewoon door alle programma's scrollen en downloaden wat je leuk vind
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:23 Anoniem
  leuk, maar hoe kan ik dat downloaden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:26 Anoniem
  Alles wat ik al gebruikte in Vista, W7, W8 werkt prima in W10.
  Zelfs Totaal Commander, beste allround verkenner werkt ook prima in W10, ok het is geen freeware maar met klein bedrag aan registratie, gebruik het al sinds XP en de 'key' blijft gewoon werken in alle upgrades.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 10:35 Anoniem
  fantastisch leuk deze software
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 11:17 Anoniem
  Bedankt voor dit geweldige overzicht! Prima reclame!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 december 2015 15:21 Anoniem
  Bedankt, fijn software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 12:56 Anoniem
  Echt een heel nuttige editie! Goed om te bewaren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 09:14 Anoniem
  bedankt ik heb er veel aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.