Bewerk raw-bestanden met PhotoRaw

© CIDimport

Bewerk raw-bestanden met PhotoRaw

Geplaatst: 6 september 2011 - 05:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

PhotoRaw is een app voor het bewerken van zogenoemde raw-bestanden.

Als je een digitale spiegelreflexcamera hebt, of een wat meer geavanceerde digitale compactcamera, kun je de foto's niet alleen als jpeg- maar ook als raw-bestand opslaan. Voordeel daarvan is dat je de hoogst mogelijke resolutie en de best mogelijke kwaliteit behoudt.

Een raw-bestand is eigenlijk te vergelijken met een negatief. Er zijn nog geen bewerkingen op uitgevoerd, terwijl dat bij jpegs automatisch wel het geval is. Raw-bestanden laten zich daarom ook het beste bewerken: de bestanden hebben veel meer ruimte voor aanpassing, bijvoorbeeld van de belichting, dan jpegs. Nadelen zijn er ook: raw-bestanden zijn vaak veel groter en ze vragen meer van je processor.

Ik vermoed dat dit laatste de reden is waarom PhotoRaw vrij stroperig werkt. Het openen en opslaan van bestanden kost wel erg veel tijd. Daarnaast biedt PhotoRaw te weinig bewerkingsmogelijkheden. Het is de enige app die raw-bestanden van Leica (DNG-bestanden) aankan en daarom is hij voor sommige fotografen onmisbaar.

Kortom

Gezien de prestaties en de prijs is het echter een wat teleurstellende app. Ik ben er inmiddels toe overgegaan om in het formaat 'raw+jpeg' te fotograferen, zodat ik niet meer van deze app afhankelijk ben.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten