Windows 10 sneller opstarten met BootRacer

Door: Toon van Daele | 12 augustus 2019 10:48

Review

Je pc startte vroeger veel sneller op; nu lijkt het wel een eeuwigheid te duren voor het Windows Bureaublad verschijnt. Je vraagt je af wat er aan de hand is en welke processen voor die vertraging zorgen. BootRacer weet het je haarfijn te vertellen en laat je meteen ook een paar optimalisaties doorvoeren.

BootRacer

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP en hoger
Website
www.greatis.com/bootracer
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Duidelijke historie
  • Nauwkeurige metingen
  • Minpunten
  • Wat verwarrende interface

Wanneer een pc sloom uit de startblokken komt, heeft dat doorgaans te maken met zelfstartende programma’s (autostarts) die te veel tijd in beslag nemen. Nou geeft het Taakbeheer van Windows 10 wel een indicatie van welke processen zoal een impact hebben op het bootproces, maar erg verhelderend werkt dat niet. BootRacer gaat veel nauwkeuriger te werk.

Opstarttijd

De installatie van het programma heb je zo voor elkaar; laat liefst alle vinkjes staan op het einde van het installatieproces. Wanneer je vervolgens je pc herstart, schiet BootRacer in actie. Bij elke opstart verschijnt een pop-upvenster waarin je afleest hoelang het bootproces precies duurde. BootRacer houdt daarbij zowel rekening met de systeeminitialisatie (waaronder het opstarten van services) als de voorbereiding van het Bureaublad en de uitvoer van autostarts. Standaard voert BootRacer deze analyse bij elke Windows-opstart uit, maar dat kun je desgewenst uitschakelen (via Advanced / Options / Only once). Een History-knop geeft je zicht op de evolutie van de opeenvolgende systeemstarttijden.

Een grafiek maakt de evolutie van de opeenvolgende opstarttijden duidelijk.

Autostarts opschonen

Zoals gezegd hebben autostarts vaak een belangrijk aandeel in de opstarttijd en BootRacer vertelt je exact hoeveel tijd elke autostart telkens in beslag neemt. Het is wel even zoeken om deze optie te activeren (via Advanced / Options / Startup Control, waar je Enable Control indrukt en een vinkje plaatst bij beide opties).

De tool laat je tevens toe ongewenste autostarts uit te schakelen: het volstaat het vinkje te verwijderen naast een gewraakt item. Of je verwijdert het permanent met de Delete-knop. Via pijltjesknoppen kun je verder de opstartvolgorde van de autostarts aanpassen.

Er zijn nog enkele opties beschikbaar, waaronder een drietal Speed up-tools, maar die moet je wel apart downloaden en installeren.

Conclusie

BootRacer geeft je een nauwkeurig beeld van je opeenvolgende bootprocessen. Je verneemt de exacte duurtijd evenals de impact van elk onderdeel in zo’n opstartproces. Een beperkte bootmanager-functie laat je toe autostarts (tijdelijk) uit te schakelen en de onderlinge opstartvolgorde te wijzigen. De tool is dus met name handig tijdens het troubleshooten bij al te lange opstarttijden.

Een autostart-manager geeft je enige optimalisatiemogelijkheden.

0 Reactie(s) op: Windows 10 sneller opstarten met BootRacer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.