Breng het Start-menu terug naar Windows 8

Door: Martin Gijzemijter | 17 mei 2013 12:53

How To

Het is een gewaagde stap van Microsoft, de geliefde startknop waar we sinds Windows 95 zo gewend aan zijn geraakt, zonder pardon verwijderen en er een heel ander startscherm voor in de plaats zetten. Microsoft wil innoveren, dat begrijpen we, maar het wil niet zeggen dat je daarin mee hoeft te gaan. Kun je echt niet zonder het menu Start? Dan zijn er manieren om het terug te halen.

Toetsencombinatie

Een redelijk onbekend weetje, is dat er nog een soort van menu Start in Windows 8 verborgen zit. Het lijkt in niets op het oorspronkelijke menu Start, maar het geeft je wel snel toegang tot mappen, bestanden en programma’s.

Je roept dit menu op door de Windows-toets in te drukken in combinatie met de letter X. Er verschijnt dan linksonder in het scherm een menu met opties zoals Programma’s, Energiebeheer, Configuratiescherm, Verkenner, kortom allerlei onderdelen die je ook in het menu Start zou hebben aangetroffen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar wellicht helpt het je bij het overbruggen van de overstap van Windows 7 naar Windows 8.

Een toetsencombinatie haalt een handig nepmenu naar voren.

Startmenu X

De enige manier om echt weer een Start-menu toe te voegen aan Windows 8, is met behulp van software van derden. Een voorbeeld van een fijn programma hiervoor is Startmenu X, gratis te downloaden via www.startmenux.com.

Dit programma brengt niet alleen grotendeels het menu Start (inclusief de knop Start) terug in iets aangepaste vorm, maar stelt je ook nog eens in staat om het Startscherm van Windows 8 met alle tegels, standaard over te slaan, zodat je rechtstreeks opstart op het bureaublad.

Met Startmenu X kun je zelfs het startscherm van Windows 8 overslaan.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd en gestart, verschijnt er direct een knop Start linksonder in beeld. Wanneer je hierop klikt opent het menu Start, zoals gezegd in aangepaste vorm, waarmee je op oude vertrouwde wijze door je programma’s en bestanden kunt navigeren.

Leuk is dat je ook heel eenvoudig het uiterlijk van de knop Start kunt aanpassen, zodat je, bijvoorbeeld, ineens een Apple logo hebt in plaats van een Windows-logo. Daarnaast zijn er ook voor het menu zelf een aantal fraaie skins beschikbaar, waarmee je het uiterlijk van het menu wat meer naar je hand kunt zetten.

Het menu Start is weer terug, en je kunt zelfs de startknop aanpassen.

3 Reactie(s) op: Breng het Start-menu terug naar Windows 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 oktober 2013 15:38 JunkstyleGio
  Bij het installeren en gebruiken van Startmenu X viel het me al op. De Bureaublad icoontjes komen niet meet op mijn bureaublad. Tenminste niet meer direct; wel na rechtsklikken. Ik heb het programma verwijderd maar de bureaubladicoontjes blijven moeilijk opstarten…
  Help svp?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 april 2014 15:02 Jan J.
  Of startmenu van IObit [wel de oudere versie]
  Nog beter W. 8 verwijderen en W. 7 erop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2016 16:44 Anoniem
  Hi, I desire to subscribe for this web site to obtain latest updates, therefore where can i do it please assist. cgbdbddecedkbfeb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.