CC of BCC: Zo verberg je e-mailontvangers in Gmail

Door: dirk-schoofs | 28 juli 2022 10:49

How To

Net als bij iedere e-maildienst en -provider kun je in Gmail via CC of BCC kopieën van je e-mail versturen, zowel je met je computer als met je mobieltje. De meeste mensen kennen deze functies, toch zijn er enkele dingen waar je moet aan denken.

Beide functies CCen BCC zorgen ervoor dat je een kopie van je e-mail verstuurt naar iemand anders dan de primaire ontvanger. CC staat voor carbon copy, een verwijzing naar het ouderwetse carbonpapier. Je stuurt bijvoorbeeld een e-mail naar een stagiair op kantoor en je zet je baas in CC, zodat die ook op de hoogte is van je mailbericht. Hierdoor ziet de stagiair dat je baas een kopie heeft ontvangen. 

Ook eventuele andere ontvangers in de CC-lijst zijn niet voor elkaar verborgen. In de webversie van Gmail begin je een nieuwe e-mail door op Opstellen te klikken in de linkerbovenhoek. Daarna klik je in het venster Nieuw bericht naast het veld Aan op CC

Een probleem met het gebruik van de CC-regel is dat men soms te gemakkelijk op Allen beantwoorden klikt in plaats van op Beantwoorden. Hierdoor vertrekt je reactie naar iedereen, waarna anderen op dezelfde manier reageren. Zo creëer je kettingmail.

Bij iedere nieuwe mail vind je een CC- en een BCC-knop.

BCC

Naast de knop CC vind je BCC. BCC staat voor blind carbon copy. Hierdoor ziet de primaire ontvanger niet dat je een kopie naar iemand anders verstuurt. In de mobiele versie van Gmail vind je de CC- en BCC-knoppen in het venster van Opstellen naast het veld Aan

In het voorbeeld van hiervoor heeft de stagiair geen idee dat je baas (de tweede ontvanger) een BCC-kopie heeft ontvangen. Wanneer de stagiair jouw e-mail beantwoordt, ontvangt je baas zijn reactie niet, omdat het e-mailprogramma van de stagiair de mailadressen in het BCC-veld niet kan zien.

De stagiair weet niet dat de baas in CC staat.

Adressen van bestemmelingen verbergen

BCC kan tot wantrouwen leiden. Wanneer je baas per ongeluk op Allen beantwoorden klikt, in plaats van op de knop Beantwoorden, dan ontdekt de stagiair dat jouw bericht ook stiekem naar je baas is vertrokken. Toch is BCC een heel handig hulpmiddel. Op deze manier verberg je de e-mailadressen van andere ontvangers en voorkom je kettingreacties.

Niemand in het BCC-vak kan zien dat het bericht ook naar anderen is verzonden.

1 Reactie(s) op: CC of BCC: Zo verberg je e-mailontvangers in Gmail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 22 augustus 2022 09:53 zoniaxlapp
    This allows the intern to see that your boss has received a copy.
    wordle unlimited
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.