Chatten met Google Allo: 15 tips voor de WhatsApp-concurrent

Door: Rens Blom | 13 januari 2017 09:18

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Google heeft de universele chatdienst Hangouts, maar bracht laatst ook Allo uit. De nieuwe chat-app doet qua ontwerp en mogelijkheden veel denken aan WhatsApp en Telegram, maar onderscheidt zich met Google Assistant. Deze digitale hulp geeft in gesprekken antwoord op je vragen. We nemen de assistent en de andere Google Allo-features onder de loep.

Tip 01: Allo downloaden

De eerste tip spreekt misschien wat voor zich, maar we zien dat er nog aardig wat mensen de mist ingaan bij het downloaden van Allo. Er zijn namelijk twee Allo-apps in de Play Store. Eén daarvan is Google Allo, de ander draagt de naam Allo: Group Voice Chat. Let er goed op dat je de Google-app downloadt, zo kom je direct op de goede downloadplek terecht. iOS-gebruikers kunnen via de App Store naar iTunes gaan om de app te downloaden.

Tip 02: Profielfoto kiezen

Bij het aanmaken van een Allo-account kun je een profielfoto instellen. De app raadt je aan om een selfie te maken, maar dat is niet verplicht. Je kunt ook een foto met de primaire camera schieten of een eerder gemaakte afbeelding kiezen; je profielfoto van sociale media bijvoorbeeld. Als je helemaal geen foto wilt, druk je op Overslaan. Je profiel toont vervolgens een grijs vakje.

Je profielfoto hoeft niet per se van jezelf te zijn.

Tip 03: Gesprekken

Waarschijnlijk voer je de meeste gesprekken in Allo een-op-een. Iedereen die met een mobiel telefoonnummer in je contacten staat en Allo geïnstalleerd heeft, kan een berichtje van je ontvangen. Je start een gesprek door op de blauwe berichtenknop rechtsonder te drukken en de zoekfunctie te gebruiken. Het is ook mogelijk om handmatig door de lijst te bladeren. Contacten die Allo nog niet hebben geïnstalleerd, kun je uitnodigen om de app te downloaden. Nadat je een een-op-een-gesprek hebt aangemaakt, kun je beginnen met chatten. Anderen kunnen jou ook een berichtje sturen en zo het gesprek te openen.

Tip 04: Groepsgesprekken

Ook een groepsgesprek oogt en werkt net als in andere chat-apps.

Het is ook mogelijk om groepsgesprekken te starten. Dat gaat via dezelfde berichtenknop rechtsonder, waar je nu drukt op Groepschat starten. Kies welke contacten je in de groep wil hebben en druk op Volgende. Je kunt een eventueel een groepsafbeelding kiezen door er zelf een uit je galerij te halen of hier een plaatje van Allo voor gebruiken. Daarna geef je het gesprek een naam en ben je klaar om te chatten.

Tip 05: Media invoegen

Chatten vindt allang niet meer alleen via woorden plaats. We sturen ook graag foto’s, filmpjes en andere media rond en dat is met Google Allo natuurlijk geen probleem. De chat-app biedt in zowel een-op-een-gesprekken als groepsgesprekken de mogelijkheid om foto’s, gemaakte afbeeldingen, stickers en je locatie te versturen. Dat doe je door in een gesprek op het plusje naast de Zeg iets…-balk te klikken, waarna automatisch de camera wordt geopend. Onder in het scherm kun je voor andere icoontjes kiezen. Door op bijvoorbeeld een sticker of afbeelding te drukken, kun je hem verzenden of eerst nog aanpassen. Je kunt niet meerdere afbeeldingen tegelijkertijd te versturen. Ook ondersteuning voor gifjes ontbreekt. Wel kun je vanuit je eigen galerij-app een foto of filmpje selecteren en die delen in Allo.

Tip 06: Tekenen op plaatjes

Heb je een foto gemaakt of een afbeelding gekozen, dan kun je die voor het versturen eventueel bewerken. Dat doe je door op een plaatje te klikken, waarna je onder in het scherm twee icoontjes krijgt. Klik op het pennetje (links) en je kunt met zeven kleuren tekenen. Het is ook mogelijk om getypte tekst toe te voegen en die op de afbeelding op de gewenste plek te zetten (door middel van slepen). Wanneer je klaar ben met bewerken, druk je rechtsboven op het blauwe pijltje om het plaatje direct te versturen.

Tip 07: Berichten aanpassen

Een grappige toevoeging die andere messenger-apps niet hebben, is het vergroten of verkleinen van geschreven berichten. Zo kun je een berichtje nagenoeg onleesbaar maken of juist erg laten opvallen – zonder CapsLock te gebruiken. Het verkleinen of vergroten van tekst is eenvoudig. Wanneer je je berichtje heb geschreven, druk je op de blauwe verzendknop naast de tekstbalk. Houd hem ingedrukt en sleep omhoog om de tekst groter te maken, of omlaag om het te verkleinen. Laat de knop vervolgens los en je berichtje wordt verstuurd.

Grappig is de mogelijkheid om een bericht groter of kleiner te maken.
Allo heeft de optie om het automatisch downloaden van media uit te schakelen

Tip 08: Media downloaden

Het automatisch downloaden van foto’s en filmpjes kan leuk zijn, maar soms is het onhandig. Bijvoorbeeld omdat het geheugen van je smartphone sneller vol raakt of omdat het downloaden van media ten koste gaat van je (kleine) databundel. Of je wilt gewoon niet dat al die (onzinnige) foto’s en filmpjes automatisch worden gedownload: je beslist liever zelf wat je wel en niet wil downloaden. Allo heeft dan ook de optie om het automatisch downloaden van media uit te schakelen. Veeg op het startscherm van de app vanuit de linkerrand van het scherm naar rechts om het menu te openen en klik op Instellingen. Je ziet de instelling Media altijd downloaden, die standaard aan staat. Zet het schuifje uit om het automatisch downloaden uit te schakelen. Mocht je je bedenken, dan kun je via deze weg het automatisch downloaden ook weer inschakelen.

0 Reactie(s) op: Chatten met Google Allo: 15 tips voor de WhatsApp-concurrent

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.