CheckDrive 2014 - Hoe gezond is jouw harde schijf?

Door: dirk-schoofs | 13 augustus 2014 14:19

Review

De gemiddelde levensduur van een harde schijf bedraagt vijf jaar. Dat betekent dat er schijven zijn die twaalf jaar meegaan, maar helaas bestaan er ook exemplaren die na een jaar afgeschreven worden. Om inzicht te krijgen in de conditie van de harde schijf is er CheckDrive 2014.

CheckDrive 2014

Taal:

Nederlands

OS:

Windows XP/Vista/7/8

Website:

http://ct.link.idg.nl/chd

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksgemak
 • Snelheid
 • Monitort harde schijf
 • Minpunten
 • Geen details over fouten

Om ervoor te zorgen dat alle foto's, muziek en documenten veilig zijn opgeslagen, maak je systematisch reservekopieën en controleer je regelmatig de gezondheid van de harde schijf. Voor dat laatste komt CheckDrive 2014 van pas.

Je installeert de software (er is een gratis versie beschikbaar), klikt op de link in de bevestigingsmail en je kunt aan de slag. Het programma werkt in het Nederlands en het aantal opties is beperkt zodat je niets fout kunt doen. In het eerste scherm ben je in het tabblad Schijf controle. Daar selecteer je de gewenste partitie en klik je op Controleer. Enkele minuten later heb je het resultaat.

Het geruststellend bericht, geen vuiltje aan de lucht.

S.M.A.R.T.

Wanneer alles goed is gegaan, krijg je de boodschap dat er geen fouten gevonden zijn en dat de schijf correct werkt. Bovendien toont CheckDrive de fragmentatie van de gegevensdrager. In het tabblad Schijf Informatie lees je hoeveel opslagcapaciteit er nog vrij is en daar kun je de S.M.A.R.T.-gegevens van de schijf opvragen. Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology betekent in mensentaal dat de harde schijf zijn eigen status in de gaten houdt en dit rapporteert aan het besturingssysteem.

CheckDrive 2014 leest en interpreteert deze S.M.A.R.T.-info om je te waarschuwen bij problemen of om je gerust te stellen. Read Error Rate slaat bijvoorbeeld op het aantal keren dat de harde schijf problemen heeft gehad om gegevens te lezen terwijl Reallocated Sector Count het aantal sectoren aangeeft dat beschadigd is.

Lees hoeveel opslagcapaciteit er nog rest.

Conclusie

CheckDrive 2014 is een diagnostische tool die waarschuwt wanneer de harde schijf aan vervanging toe is. De tool voert zelf geen herstellingen uit. Je kunt software instellen zodat hij bij het opstarten op de achtergrond draait en automatisch waarschuwt wanneer de S.M.A.R.T.-data alarmerend zijn. Dit laatste is echter alleen in de betaalde versie beschikbaar.

2 Reactie(s) op: CheckDrive 2014 - Hoe gezond is jouw harde schijf?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 augustus 2014 10:54 Anoniem
  Is dit ook geschikt voor ssd schijven
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2014 06:41 Anoniem
  Men moet zichzelf registreren voorda je de software kan gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.