Comodo Free Internet Security 8 - Meer is niet altijd beter

© PXimport

Comodo Free Internet Security 8 - Meer is niet altijd beter

Geplaatst: 23 oktober 2015 - 04:01

Aangepast: 14 december 2022 - 15:12

Edmond Varwijk

Comodo heeft van alle aanbieders van gratis beveiligingsprogramma's, het meest uitgebreide aanbod. Ook biedt het als enige behalve een gratis antivirus ook een gratis Internet Security. Toch bevalt het in de praktijk minder goed.

Comodo wil erg graag erg veel. De installatie is een woud van extra onderdelen en lastig te beantwoorden vragen en zelfs wanneer je die terughoudend beantwoord, is jouw pc na de installatie toch heel anders dan ervoor. Op de desktop staat ineens een Comodo widget, Google Chrome is vervangen door Chromodo (Comodo's privacybeschermende versie van Chrome) en elke browser die je start heeft ineens een groen randje, want beveiligd door Comodo. Maar dan? Moet de antivirus op Volledig of Stateful staan, en waarom is HIPS uitgeschakeld en moet die dan op de Paranoide modus, Veilig modus, Schone PC modus of Training Modus? Wie het weet mag het zeggen en wie het niet weet kan de hulp inroepen van de GeekBuddy, Comodo's gratis chatprogramma voor betaalde technische ondersteuning. Via de Geavanceerde Instellingen kun je sommige van deze zaken zoals de meldingen en de upgradeknop uitschakelen. Dat laatste zouden meer makers van gratis antivirus moeten doen.

 

© PXimport

Lastige vragen tijdens de installatie van Comodo Antivirus.

Windows

Comodo Antivirus biedt bescherming tegen alle vormen van malware. Browsers worden in een sandbox gestart wat kwetsbaarheden die tijdens het surfen worden uitgebuit, onschadelijk maakt. Ook onbekende applicaties kun je op deze manier starten of op een geheel afgeschermde virtuele desktop die ook gewoon een sandbox is. De HIPS-functie controleert het gedrag van alle processen en applicaties. HIPS staat standaard uit, vermoedelijk omdat de meldingen die het oplevert vooral heel verwarrend zijn. Comodo biedt ook een veilig DNS-dienst die niet alleen moet voorkomen dat je door een DDOS op de DNS ineens niet meer kunt internetten maar die ook alle webverzoeken controleert op veiligheid. Comodo is Nederlandstalig. De vertaling is gedaan door een groep enthousiaste Comodo-gebruikers en van goede kwaliteit. Een nadeel is wel dat de Engelstalige Helpfunctie nu niet meer matcht met de items in het programma.

 

© PXimport

De desktop na de installatie van Comodo Antivirus.

Conclusie

Comodo is erg aanwezig en bestaat uit erg veel onderdelen met erg veel vaak niet direct heldere functies. Het is zeker niet geschikt voor beginnende gebruikers terwijl ook gevorderde pc-gebruikers liever hun pc zullen gebruiken voor leuke dingen dan alleen bezig te zijn met de beveiliging. Positief is de grote keuze in gratis software bij Comodo.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Browser-bescherming

Sandbox

Minpunten

Ingewikkeld

Rommelig

HIPS onbruikbaar

Conclusie

Comodo Free Internet Security 8 ------------------------------- **Taal** Nederlands **OS** Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8.1 Windows 10 **Website** [www.comodo.com](https://www.comodo.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten