Corel VideoStudio Pro X4

Door: dirk-schoofs | 29 juni 2011 15:34

Apps & Software

Videobewerkingsapplicaties zijn een stuk makkelijker, veelzijdiger en goedkoper geworden dan pakweg tien jaar terug, Corel VideoStudio Pro X4 is daar een mooi voorbeeld van. Dat is nodig ook, tegenwoordig maakt men op ieder moment opnames met de smartphone en gooit men de clips op YouTube en Facebook alsof het niets is.

Het valt op dat VideoStudio Pro sneller is geworden dan zijn voorgangers. In de bibliotheek kunt u voortaan de mediabestanden netjes in mappen ordenen en met behulp van selectiefilters bent u snel bij het juiste foto-, video- of muziekbestand. Op al deze media kunt u allerlei effecten toepassen. Op die manier maakt u clips die lijken op een bewegende potloodschets of op een geanimeerd waterverfschilderij.

In Stop Motion geef je de opnameduur en de intervaltijd aan.

Flexibele werkruimte

Om te beginnen is de werkomgeving onderhanden genomen. De term 'flexibele werkruimte' waar Corel het over heeft, slaat op de mogelijkheid om de interface aan te passen zoals u die op dat moment graag in beeld hebt. De drie hoofdvensters laten zich door eenvoudig slepen op een andere plek vastmaken, bovendien ondersteunt de software het werken op meerdere beeldschermen. Op die manier zet u de bewerkingstools bijvoorbeeld op het linkerscherm, terwijl u rechts de schermvullende voorvertoning volgt.

Stop Motion

Een van de krachtigste nieuwe kenmerken is de Stop Motion-tool. Stop Motion is de techniek om een animatie te maken met speelgoed, figuren in klei of andere objecten die u verplaatst of vervormt. U bepaalt zelf hoeveel intervaltijd er tussen iedere opname zit, zodat u met weinig moeite frame voor frame een beeld kunt schieten. Iedere keer ontvangt u een signaal dat er een opname volgt. Via dezelfde weg kunt u 'time lapse' toepassen, dat is een filmtechniek waarbij men minder beelden per tijdseenheid gebruikt dan de ingestelde framerate bij het afspelen. Op die manier is het mogelijk om in een video van één minuut te laten zien hoe een podium razendsnel wordt opgebouwd.

Een 3D-weergave bekijk je uiteraard met een groen-en-rood brilletje.

3D

In vergelijking met de vorige versie van VideoStudio, kunt u nu wel extra overlay-videotracks gebruiken in volledige functionaliteit. U kunt de overlay-tracks bijvoorbeeld ook van overgangen voorzien. Bovendien is het mogelijk om de 2D-montage als een 3D-film weg te schrijven. Verwacht geen Avatar-kwaliteit, maar het resultaat is best behoorlijk als u geduld hebt, want het omzetten naar de derde dimensie neemt behoorlijk veel tijd in beslag. De doos bevat zelfs een 3D-brilletje om de 3D-anaglyfbeelden te bekijken. Uiteraard kunt u de filmpjes op cd/dvd branden of rechtstreeks naar YouTube sturen, zelfs naar YouTube 3D.

Je sleept het gewenste filter gewoon op de juiste clip.

Afgestemd op snelle hardware

VideoStudio Pro X4 maakt goed gebruik van hardware zoals de nieuwe Intel Core- en AMD Fusion-processors, waardoor het bewerkingsproces opvallend soepel verloopt. Alleen bij het verwerken van verschillende tracks tegelijk, gaat het programma sputteren.

VideoStudio Pro X4 is één van die applicaties waar zelfs de totale beginner mee aan de slag kan na een avondje proberen en instructievideo's kijken. Gezien de uitgebreide mogelijkheden zult u dit pakket niet snel ontgroeien.

Corel VideoStudio Pro X4

Prijs € 89,90

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 764 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen minimaal Intel Core Duo 1,83 GHz of AMD Dual-Core 2 GHz, 1 GB RAM, 128 MB videogeheugen, 3 GB harde-schijfruimte

Oordeel 8/10

Pluspunten

Prima eindkwaliteit

Eenvoudige bediening

Uitstekende Stop Motion ondersteuning

Minpunten

Clips trimmen met muis is onnauwkeurig

Werken met meerdere tracks vertraagt drastisch

0 Reactie(s) op: Corel VideoStudio Pro X4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.