CorelDRAW Graphics Suite 2020 - Goede allrounder

Door: Edmond Varwijk | 01 november 2020 09:40

Review

Al jaren domineert Adobe de grafische wereld. Heel de grafische wereld? Nee, een aantal producten blijft dapper weerstand bieden door te stunten met functionaliteit en vaak ook de prijs. CorelDRAW Graphics Suite is zo’n product en bovendien een van de langstlopende in deze zeer competitieve markt.

CorelDRAW Graphics Suite 2020

Prijs
€ 719,- (of € 349,- jaarabonnement)
Taal
Nederlands
OS
Minimaal Windows 7, macOS 10.13
Website
www.coreldraw.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Keuze licentie of abonnement
  • Veel vernieuwing in mac-versie
  • Functionaliteit
  • Minpunten
  • Samenwerkingsfunctie
  • PaintShop Pro betere fotobewerking

CorelDRAW Graphics Suite (CDGS) bestaat uit naamgever CorelDRAW voor illustraties en pagina-opmaak en Photo-PAINT voor fotobewerking. Hoewel zeker ook geschikt voor online en digitale verspreiding, richt de functionaliteit zich grotendeels op werken met beeld en tekst voor bijvoorbeeld een advertentie, brochure of infographic. De opties hiervoor zijn uitgebreid en worden aangevuld met Power-Trace voor het zonder kwaliteitsverlies omzetten van bitmap-afbeeldingen naar vector-formaat, en een light-versie van Corel AfterShot 3 voor hdr- en raw-fotobewerking.

CorelDRAW Graphics Suite 2020 biedt heel veel functionaliteit vooral illustraties, tekst en fotobewerking.

Nieuw en verbeterd

De belangrijkste nieuwe of verbeterde mogelijkheden zijn non-destructieve effecten in Photo-PAINT, gebruik van vrij-variabele OpenType-lettertypen in CorelDRAW, schaduweffecten aan de binnenzijde van objecten en multi-level lijsten en opsommingen in teksten.

Corel geeft bovendien hoog op over kunstfilters waarmee een tekening, foto of deel daarvan kan worden omgezet in de stijl van populaire kunststromingen en de mogelijkheid een bewerking ook elders weer toe te passen. De Mac-versie van CDGS, waarvoor een aparte licentie nodig is, biedt deze vernieuwing ook, maar voegt daar de ondersteuning voor de donkere modus, gebruik van macOS-functies als de Touch Bar voor bijvoorbeeld tekst en opmaakfuncties, en gebruik van een iPad als tweede scherm aan toe.

Samenwerken

Omdat samenwerken aan een ontwerp zeker in creatieve beroepen heel belangrijk is, is het jammer dat Corel de nieuwe samenwerkopties, zoals het delen van een product voor review of bewerking en het toevoegen van commentaar, alleen voorbehoudt aan iedereen die CDGS als abonnement afneemt. Betaal je liever eenmalig voor de suite dan is hiervoor een aanvullende licentie nodig (89 euro).

Onvermijdelijk heeft een product met de functionaliteit en historie van CDGS een leercurve, maar het ruime aanbod aan hulp in tekst en vooral online video maakt dat ook beginners snel productief zullen zijn met deze versie.

Met de nieuwe artistieke filters beschikt Photo-PAINT over veel nieuwe mogelijkheden.

Conclusie

Upgraden naar deze 2020-versie is vooral lonend voor Mac-gebruikers én Windows-gebruikers die een of enkele releases hebben overgeslagen. Wie nog niet eerder met CorelDRAW Graphics Suite heeft gewerkt, kan beter eerst de proefversie gebruiken en deze vergelijken met concurrerende producten. Gaat het vooral om fotobewerking dan heeft Corel met PaintShop Pro ook zelf een uitgebreidere fotobewerker in huis dan Photo-PAINT.

0 Reactie(s) op: CorelDRAW Graphics Suite 2020 - Goede allrounder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.