Vergeet nooit meer iets: De 4 beste notitie-apps

Door: harry-hol | 08 juli 2014 16:27

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

We worden overspoeld door informatie en die stroom is niet meer in te dammen met een notitieboekje. Computers, tablets en smartphones zijn beter uitgerust om je te helpen met het verzamelen en terugvinden van notities. Wij zetten vier apps op een rij die helpen om grip te krijgen op je geheugen.

Herken je dit? Een boodschappenlijstje krabbel je op een afgescheurde hoek van een enveloppe, om deze vervolgens te vergeten als je naar de winkel gaat. Al die recensies van HDTV's heb je als bookmark opgeslagen, maar in de winkel weet je eigenlijk niet meer wat nou precies de conclusies waren.

En dat recept van die lekkere chili heb je nu al voor de derde keer op Smulweb opgezocht en uitgeprint omdat eerdere exemplaren bij het oud papier belandden. Dit kan gelukkig anders.

Notitiediensten zijn in veel gevallen gemakkelijker en gebruikersvriendelijker dan pen en papier. De vier diensten die we bespreken werken allemaal met cloudopslag, waardoor notities die je op het ene apparaat maakt, direct overal zijn terug te vinden.

Bij drie van de diensten (Google Keep is de uitzondering) is er een premiumversie beschikbaar. Bij onze test zijn we uitgegaan van de gratis versies. Onze ervaring is dat voor alledaags gebruik de gratis versies prima voldoen, al zijn er natuurlijk wel onderlinge kwaliteitsverschillen.

Evernote

Evernote is waarschijnlijk de bekendste notitiedienst. Het is veel meer dan een digitaal notitieblok. Eigenlijk is het een soort verzamelbak voor alle informatie die je voor later wilt opslaan. Of dat nu gaat om visitekaartjes, een beschrijving (met foto's) van een exotische maaltijd in het buitenland of om een verzameling artikelen die je later nog eens wilt inzien. Alles wat je verzamelt, wordt opgeslagen op de Evernote-servers. Het grote voordeel hiervan is dat je al je informatie vanuit elke plek met een internetverbinding kunt raadplegen.

Ook een foto van een handgeschreven notitie neem je overal mee naar toe.

Evernote-apps zijn voor alle denkbare platformen beschikbaar. Voor pc-gebruikers is de gratis Evernote-applicatie een goede plek om te beginnen. Hierin kun je notitieboeken aanmaken waar je je notities in kunt opslaan. Een notitieboek kun je vergelijken met een map op je computer. Het is dus verstandig om deze notitieboeken duidelijke namen te geven, bijvoorbeeld het type of het onderwerp van de informatie die je erin wilt opslaan. Daarnaast kun je elke notitie van tags (sleutelwoorden) voorzien en is er ook nog eens een zeer uitgebreide zoekfunctie. Deze werkt zeer snel en heeft als extra voordeel dat ook foto's te doorzoeken zijn op tekst.

Scannen

Een in het oog springende functie is de tekstherkenning. Als je een foto maakt van bijvoorbeeld een visitekaartje, dan zet Evernote deze gegevens om in doorzoekbare tekst. Met andere woorden: je hoeft in theorie niets meer over te typen. Evernote neemt die taak automatisch uit handen. Zoals we zeiden: in theorie gaat het allemaal vanzelf, maar visitekaartjes met een donkere achtergrond of een afwijkend lettertype komen niet ongeschonden over.

Door tekstherkenning kun je ook foto's van teksten doorzoeken.

Aan de andere kant werd een foto van de achterkant van onze wifi-router, met daarop de netwerknaam (de SSID) en het standaardwachtwoord, wel perfect geregistreerd. Door te zoeken op 'ssid' kwam Evernote supersnel met de bewuste foto op de proppen. Het herkennen van de tekst duurt wel even als je gebruikmaakt van de gratis versie. De tekstherkenning gebeurt op de Evernote-server en abonnees van de premiumdienst krijgen voorrang bij deze dienst.

Allemaal apps

Naast de webdienst en de pc-app onderscheidt Evernote zich door een groot aanbod aan apps voor mobiele apparaten. Er zijn ook allerlei extra apps die gebruikmaken van de Evernote-infrastructuur. Zo is er Evernote Food, speciaal ontwikkeld voor mensen die graag tijdens een etentje hun maaltijd willen fotograferen en recenseren. Daarnaast zijn er dagboek-apps, foto-apps en een aantal browserplug-ins, die allemaal gebruikmaken van de bodemloze archiefkast die Evernote is.

Vergeet nooit meer welk boek je nog wilde hebben door de kaft in Evernote te zetten.

Evernote

Score: 5 / 5

Pluspunten

Zeer veelzijdig

Uitgebreid aanbod applicaties

Teksten op foto's doorzoeken

Minpunten

Interface is druk

Trage verwerking tekstherkenning (bij gratis versie)

Specificaties

Taal: Nederlands

Apps: Browser, Windows, OS X, iPhone, iPad, Android, Windows Phone, Symbian, BlackBerry OS

Website: www.evernote.com

4 Reactie(s) op: Vergeet nooit meer iets: De 4 beste notitie-apps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 juli 2014 14:11 Anoniem
  Gelukkig worden de grijze cellen, in die bovenkamer, niet helemaal overbodig, je moet nog wel zelf onthouden waar je de smartphone, met daarin de notitie apps. hebt neergelegd. En onthouden dat je de smartphone niet vergeet mee te nemen, wanneer je van huis gaat. Voor welke buitenhuis activiteit dan ook….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2014 07:12 Anoniem
  Ik denk dat je Keep moet gebruiken in samenwerking met Google docs. Ik werkte daar al mee en vond het onhandig dat sommige dingen in Evernote stonden en anderen weer in Docs. Omdat Docs alles kan wat Evernote kan, heb ik mijn notities gemigreerd naar Docs.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2014 07:16 Anoniem
  Nog even toevoeging: Nadeel is inderdaad wel dat Keep en Docs niet volledig geintegreerd zijn. Gebruik ze dan ook voor verschillende doeleinden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2014 13:03 Anoniem
  Tjonge , jonge, jonge…Zelf nadenken is niets mis mee hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.