De 10 beste alternatieven voor PowerPoint

Door: dirk-schoofs | 12 oktober 2016 07:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Ook jij hebt ze vast wel eens moeten bekijken: PowerPoint-presentaties die bestaan uit eindeloze hoeveelheden saaie dia’s. Het is een hele opgave om daar je aandacht bij te houden. Kan dat niet leuker? Jawel! We laten je kennismaken met tien verfrissende alternatieven voor PowerPoint waarmee je audiovisuele verhaal een stuk sprankelender wordt.

Tip 01: Prezi

Heb je het niet zoveel op met het concept van de traditionele dia? Met Prezi werk je niet met een aaneenschakeling van dia’s, maar met een grote mindmap waarbij je inzoomt op de verschillende onderdelen. Op één werkvlak staan alle aandachtspunten, afbeeldingen, pdf-bestanden en filmpjes. Lees ook: In 14 stappen professionele PowerPoint-presentaties maken.

Je bepaalt de volgorde van dat wat de kijker te zien krijgt en je zweeft, zoomt en roteert naar ieder onderdeel. Let een beetje op dat je de Prezi-animatie niet té wild maakt – je wilt natuurlijk niet dat het publiek tekenen van zeeziekte begint te vertonen. Prezi maakt het makkelijk de verbanden te zien tussen de verschillende onderdelen en toont hoe ieder onderdeel in het grotere plaatje past. Er is een gratis abonnement, waarbij je helaas slechts 100 MB aan opslagruimte krijgt. In de gratis versie moet je ook een internetverbinding hebben; het voordeel is dan weer dat je de presentatie met ieder toestel kunt tonen. Daarnaast zijn er verschillende betaalversies waarbij je offline kunt werken en er is ook een educatief aanbod voor studenten en docenten die gratis 4 GB opslag krijgen.

Tip 01 Bij ieder sjabloon van Prezi kun je het uiterlijk grondig wijzigen.

Less is more

Enkele tips om je presentatie leuker te maken:

- De meeste mensen gebruiken een witte, grijze of donkerblauwe achtergrond. Heeft de organisatie waarvoor je werkt een huisstijl, kies dan een kleur die in deze stijl terugkomt. Plaats daarop tekst in wit of zwarte letters.

- Zowat alle PowerPoint-sjablonen plaatsen de titel bovenaan in een blok met daaronder een blok voor de foto of lijstjes. Daar mag je gerust van afwijken. Plaats de tekst bijvoorbeeld eens in de linkerbenedenhoek.

- Lange zinnen horen niet thuis op een dia. Een goede spreker behoeft immers geen ondertitels.

- Wees zuinig met opsommingen en rijtjes. Hier en daar een dia met bulletpoints kan, maar gebruik dit soort dia’s met mate.

Haiku Deck heeft een eigen beeldbank waaruit je afbeeldingen kunt halen.

Tip 02: Haiku Deck

Eén van meest voorkomende fouten bij een presentatie blijft dat er veel te veel tekst op een dia staat. Die vergissing kun je met Haiku Deck onmogelijk maken. Sommigen noemen deze tool ook wel de Instagram voor slides. En niet voor niets: Haiku Deck legt de nadruk op de visuele kracht van afbeeldingen. Je kunt plaatjes gebruiken die je al op de computer hebt staan, maar je kunt ook grasduinen in de gigantische beeldenbank waarvan Haiku Deck gebruikmaakt. De thema’s, voorgestelde kleurschema’s en lettertypes ogen erg fris. Je kunt echter geen eigen lettertypes selecteren, omdat deze in de thema’s zijn ingebakken. Ook hier bewaar je de presentatie in de cloud. In de pro-versie kun je het resultaat trouwens als een PowerPoint-bestand exporteren. Ook Haiku Deck biedt zowel een gratis account als premium versies en kent een prima app voor iOS.

Tip 02 Haiku Deck heeft een uitgebreide beeldbank.

Tip 03: Google Slides

Een PowerPoint-alternatief waar geen prijskaartje aan hangt, is Google Slides. Wat betreft werkomgeving is goed afgekeken bij Microsoft. Slides is van meet af aan gebouwd om mensen te laten samenwerken aan dezelfde presentatie. Het maakt niet uit of je Google Slides via macOS, Windows 10, Windows 7 of iOS of Android gebruikt: het ziet er op cross-platform en onafhankelijk van de versie van je besturingssysteem hetzelfde uit. Een ander pluspunt van Slides is de eenvoud. Het toevoegen van tabellen, afbeeldingen, video, vormen en overgangen is kinderspel. In een tijd waarin toepassingen steeds veelzijdiger maar daardoor tegelijk ingewikkelder worden, is Slides verfrissend gebruiksvriendelijk. Wanneer je de Google Presentaties-app uit de Chrome Web Store installeert en de juiste instellingen in Google Drive aanbrengt, is het mogelijk om Google Slides-presentaties offline te bewerken en te tonen. Bovendien is er een Google Presentaties-app voor Android en iOS om de voorstelling op je tablet te tonen.

Tip 03 Wie ooit met Microsoft PowerPoint heeft gewerkt, vindt in Google Slides meteen zijn draai.
In SlideDog maak je een ‘playlist’ van alle onderdelen die je wilt laten zien

Tip 04: SlideDog

Ook bijzonder is SlideDog. Wil je een combinatie maken van PowerPoint-dia’s, webpagina’s, videoclips, Prezi-bestanden en (een paar) pdf-documenten? SlideDog laat alles met één klik op de knop keurig verschijnen. Alle verschillende elementen plaats je in een soort afspeellijst, waarin je zelf de volgorde van alle onderdelen aangeeft. Dat maakt SlideDog ook uitermate geschikt om presentaties van verschillende sprekers op een conferentie te verzamelen. Met deze tool maak je zelfs presentaties waarbij de inhoud op bepaalde tijdstippen automatisch wisselt en die je op het einde automatisch opnieuw laat beginnen.

Dit komt bijvoorbeeld van pas op tentoonstellingen en beurzen. Leuk zijn ook de Live Stream Presentations waarbij je de toeschouwers via een link de presentatie laat volgen op hun eigen laptop of tablet. SlideDog werkt alleen op Windows en kent een gratis versie en een mobiele editie. Voor de geavanceerde kenmerken betaal je 14,99 dollar per maand of 99 dollar per jaar (resp. ca. 13,50 en 89 euro).

Tip 04 Met de app SlideDog Remote bestuur je de playlist waarin alle onderdelen van je presentatie staan.

Praktische tips

- Start eens niet met het geijkte ‘titel, locatie en datum’, maar start met een knaller. Vat de kernboodschap samen met een citaat, een actualiteit of, beter nog, vertel een anekdote om het publiek aan het denken te zetten.

- PowerPoint wordt door onervaren presentatoren gebruikt als spiekbrief, waarbij alles wat ze willen zeggen ook op het scherm staat. Zorg dat je publiek vooral naar jou luistert en niet hoeft mee te lezen. Een verhaal van een goede verteller, ondersteund door sterke foto’s, blijft langer hangen dan een dia met tien opsommingen.

- Test filmpjes meerdere malen. Als het ergens fout loopt bij een presentatie, dan is het bij het inladen van video. Je hebt bijvoorbeeld de presentatie een update gegeven, maar de filmpjes staan hierdoor niet meer in de juiste map. Een generale repetitie voordat je écht start is dan ook altijd slim.

- Gebruik de presentatorweergave. In deze optie zie je de volgende dia al, waardoor je vloeiende overgangen in je verhaal kunt maken.

- Probeer zelf lol te hebben in je presentatie. Niets is zo aanstekelijk als een presentator die zichtbaar plezier in zijn eigen ‘voorstelling’ heeft.

Tip 05: Keynote

De eerste versies van Apples Keynote zorgden niet voor een wow-gevoel, maar vanaf Keynote 6.6 zijn alle punten van ergernis weggewerkt. Zo zijn de taakbalken aanpasbaar. Ook de presentatiemodus, waarin de spreker het verloop van dia’s en zijn noties volgt, laat zich instellen naar de behoefte van de gebruiker. De meer ervaren Mac-gebruikers kunnen hun dia’s door middel van AppleScript van slimme functies voorzien. Op die manier verschijnen leuke extra’s zoals de huidige tijdsaanduiding, of worden automatisch afbeeldingen ingeladen.

We zagen zelfs voorbeelden van scripts om Philips Hue-lampen te bedienen vanuit de presentatie! Keynote werkt alleen op macOS en iOS, en uiteraard kun je de bestanden bewaren op iCloud Drive, de online clouddienst van Apple. Indrukwekkend is de overgang Magisch verplaatsen. Met deze functie laat je tekst en afbeeldingen die op dezelfde dia’s voorkomen soepel van plaats verwisselen of van uiterlijk veranderen. Dit kunstje lijkt nog het meest op het morph-effect. Weer eens wat anders dan de afgezaagde vliegende letters. Bovendien beschikt de gebruiker over magnetische hulplijnen die de presentatie stijlvast maken.

Tip 05 Met de functie Magisch verplaatsen zal in dit geval de foto rechtsboven naar onderen schuiven.

0 Reactie(s) op: De 10 beste alternatieven voor PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.