De 10 beste alternatieven voor PowerPoint

Door: dirk-schoofs | 12 oktober 2016 07:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
Met Visme maak je niet alleen interactieve slideshows, maar ook boeiende infographics

Tip 06: Visme

Met de online tool Visme maak je niet alleen diashows, maar ook infographics, rapporten en zelfs webpagina’s. Die infographics kunnen zowel statisch zijn als bewegend. Bovendien kun je ze opnemen in de presentaties. Visme werkt met widgets, interactieve elementen die je op het werkvlak sleept. Voor de afbeeldingen heeft Visme een eigen uitgebreide beeldbank. Dit programma moet het hebben van zijn grafische inventiviteit en van de slimme manier waarmee het gebruikers helpt smaakvolle presentaties te maken.

Want het moet gezegd, de producten van Visme herken je aan hun frisheid. De ontwerpsoftware werkt op html5, wat betekent dat het programma bruikbaar is in iedere browser op ieder toestel. Wanneer het project klaar is, kun je het downloaden als afbeelding, als pdf- of html5-project. Bovendien kun je met verschillende personen aan hetzelfde project werken. Met een gratis account van Visme kun je drie infographics samenstellen die altijd openbaar zijn. Er staat wel een logo van Visme op.

Tip 06 De infographics van Visme kun je door middel van widgets voorzien van kleine animaties.

Dodelijke clichés

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dezelfde foto die je dus in tien presentaties ziet opduiken heeft hetzelfde effect als het aanhoren van tien maal dezelfde duizend woorden. Aargh! Vermijd de klassiekers die we ondertussen meer dan genoeg gezien hebben: zakenmensen die in een groep naar een computerscherm staren, handen met opgestoken duimen, pijlen die op hun doel afgaan, poppetjes die elkaar in een cirkel een hand geven, puzzelstukjes die precies passen…

Wedden dat je deze al (te) vaak hebt gezien?

Tip 07: Emaze

Emaze pakt uit met video-achtergronden en 3D-zoomeffecten. Je zou kunnen denken dat al dit grafisch geweld overdreven is en dat het de aandacht afleidt van de kernboodschap – tot je de voorbeelden ziet. Verbluffend! Je zweeft bijvoorbeeld door een wolkenlucht langs afbeeldingen, grafieken en bulletpoints, of door een moderne galerij navigeren waar de inhoud van je dia’s als pronkstukken aan de wanden hangen. Wanneer de presentatie klaar is, kun je het bestand downloaden om offline te gebruiken.

Met de Emaze Viewer bekijk je de presentatie vanaf de harde schijf. Je kunt de voorstelling ook uitvoeren in html-formaat, als mp4-videobestand of in pdf. In het laatste geval houd je er een statisch document aan over. Interessant is de functie Emazify your PowerPoint waarmee je bestaande presentaties kunt pimpen. Hierbij upload je een bestaande presentatie vanaf de harde schijf en selecteer je een Emaze-thema, waarna het online programma de omzetting doet. In het resultaat moesten we nog hier en daar enkele tekstblokjes verschuiven, maar de uitkomst blijft indrukwekkend. Emaze beschikt zelfs over een automatische vertaaltool. Een Pro-account kost 9 dollar per maand (ca. 8 euro). Studenten betalen 4,50 dollar (ca. 4 euro) per maand en docenten 8 dollar (ca. 7,20 euro).

Tip 07 Het wolkeneffect is één van de vele dynamische achtergronden.

Tip 08: Projeqt

Als het gaat om de kracht van het verhaal, dan is Projeqt interessant. Deze typische storytelling-tool geeft je veel ruimte om het verhaal te ontwikkelen. Zo kun je in je verhaal bijvoorbeeld subpresentaties invoegen, mocht je tijdens je presentatie een onderwerp uitgebreider willen behandelen. In tegenstelling tot PowerPoint kun je met Projeqt op die manier een niet-lineaire presentatie maken. Je kunt je verhaal van de grond af opbouwen, of je gebruikt bestaande PowerPoint- of pdf-bestanden die Projeqt omzet in de geselecteerde stijl. Ook kun je dia’s toevoegen waarop in real time inhoud te zien is van diverse platforms zoals YouTube, Twitter, Vimeo en Facebook. Projeqt laat zelfs audio-notities en interactieve kaarten toe. Daarna publiceer je het project online of deel je het via sociale media. Dit is bijvoorbeeld een interessante manier om je LinkedIn-profiel te personaliseren met een verhaal over jezelf. Projeqt is gratis.

Tip 08 Onder bepaalde dia’s kun je verschillende stacks of stapels bewaren.
Geen tijd? Slidebean heeft kant-en-klare sjabloonpakketten voor je

Tip 09: Slidebean

Voor wie geen zin of tijd heeft om een mooie slideshow te maken, is er Slidebean. Dit PowerPoint-alternatief gaat uit van een sjabloonpakket, een zogenaamde deck, die uit één van de verschillende categorieën komt. Iedere dia is al opgemaakt met tekst en placeholders die je simpelweg invult met eigen materiaal. Uiteraard kun je ook vanaf nul beginnen, maar dan ga je aan het nut van deze oplossing voorbij. Verder kun je de lay-out, kleurenschema’s en de keuze van de lettertypes wijzigen, zolang je binnen de beproefde voorinstellingen blijft. Zelfs al is het je nog nooit in je leven gelukt om de juiste stropdas bij het juiste hemd te kiezen: met Slidebean kun je geen foute stijlcombinaties maken. Slidebean heeft een gratis proefversie; de goedkoopste betaalde versie kost 9 dollar per maand (ca. 8 euro).

Tip 09 Van marketingplan tot maandrapport: Slidebean biedt sjabloonpakketten in verschillende (sub)categorieën.

Tip 10: PowToon

En tot slot is er PowToon, de meest ludieke onder de presentatietoepassingen. Je trekt gegarandeerd de aandacht wanneer de inhoud in de stijl van Amerikaanse cartoons in beeld komt. Leuk wanneer verschillende elementen door een hand op de dia’s worden gezet of weggehaald. Op die manier krijgt zelfs de saaiste inhoud iets pittigs. Voor de echte liefhebbers zijn er zelfs gratis deuntjes die je tijdens de presentatie kunt laten horen. Voor een presentatie van een kwartier is PowToon niet geschikt. Wel interessant is dat je er korte geanimeerde presentaties mee maakt die je dan door middel van drie muisklikjes publiceert op een website. De gratis versie is beperkt tot presentaties van maximum vijf minuten. Pas wanneer je intekent op een premium abonnement kun je de animatie in HD downloaden.

Tip 10 Grappig hoe je letterlijk handmatig objecten op de dia’s aanbrengt.

0 Reactie(s) op: De 10 beste alternatieven voor PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.