Gratis software: De 12 beste freeware-tips van maart

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Nepnieuws

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Safari en Edge

Heb je moeite om zelf na te denken? Weten jouw vrienden en familie dat je ‘napraat’ wat je op tv ziet of op internet hebt gelezen? Dan is het misschien tijd om B.S. Detector te installeren in je browser. Als Sylvana Simons dat had gedaan, had het pijnlijke filmpje ‘

’ waarschijnlijk niet bestaan op YouTube. B.S. Detector is een browseruitbreiding die probeert nepnieuws te detecteren. We hebben uiteraard een paar tests gedaan. De resultaten waren wisselend. Zo werd de website www.speld.nl keurig herkend en aangemerkt als ‘een niet al te betrouwbare bron’. Facebook-berichten van De Speld werden echter niet herkend. Toch is B.S. Detector de moeite waard om uit te proberen. Met een beetje geluk weet je snel of je een echt bericht leest of dat je je tijd verspilt aan een grapje van iemand anders.

Tip 01 B.S. Detector herkent nepnieuws op websites en sociale media.

© PXimport

Tip 02: Videofragment

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 en Linux

Voor wie sporadisch een videofragment wil knippen uit een filmpje kan terecht op www.online-video-cutter.com. De site maakt het eenvoudig om een fragment te selecteren en op te slaan. Je moet het filmbestand wel eerst uploaden en dat kan lang duren als het bestand groot is. Als je vaker fragmentjes uit een film wilt halen is een desktop-programma handiger. LosslessCut is hier uitermate geschikt voor. Het programma heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand, pak het uit en start het programma met LosslessCut.exe. Sleep je filmpje naar het LosslessCut-venster. Bepaal je fragment en bewaar het zonder kwaliteitsverschil op je computer.

LosslessCut is zeer beperkt, je kunt er helemaal niets mee behalve een fragment uit een videobestand halen. Dit is tevens de kracht van het programma: geen gedoe met instellingen en direct aan de slag.

Tip 02 LosslessCut is een eenvoudig programma om een fragment te knippen uit een videobestand.

© PXimport

Tip 03: Old Calculator

Geschikt voor: Windows 10

Veel Windows-onderdelen zijn vernieuwd sinds Windows 10. Voor wie de oude rekenmachine uit Windows 7/8 mist is er goed nieuws in de vorm van Old Calculator for Windows 10. Het programma geeft je de klassieke rekenmachine terug, niets meer en niets minder. Installeer Old Calculator for Windows 10 en je vindt de rekenmachine direct terug in je startmenu.

Tip 03 Met Old Calculator for Windows 10 krijg je de oude rekenmachine terug Windows 10.

© PXimport

Tip 04: Netwerkschijf

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het is eenvoudig om in de Windows Verkenner een schijfletter te koppelen aan een gedeelde opslagruimte, bijvoorbeeld van een NAS. Start de Windows Verkenner, open het apparaat via Netwerk en klik met de rechtermuisknop op een gedeelde map. Met Netwerkverbinding maken koppel je een schijfletter. Windows zal de koppeling, als je daarvoor kiest, automatisch herstellen bij elke herstart van je systeem. Ben je een laptopgebruiker? Dan zijn de koppelingen (meestal) alleen in je eigen netwerk geldig en zal Windows op een ander netwerk blijven proberen om verbinding te maken. Misschien heb je hier wel andere ‘mappings’ nodig? Met Network Drive Control krijg je meer controle over gekoppelde schijven. Je kunt bijvoorbeeld een draadloos netwerk instellen waarbij de koppelingen moeten werken. Alleen in dit netwerk worden de schijfletters voor je aangemaakt.

Tip 04 Network Drive Control geeft uitgebreide opties om netwerkbronnen te koppelen aan een schijfletter.

© PXimport

Tip 05: Windows Update

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We krijgen regelmatig vragen over Windows Update. Dit essentiële onderdeel zorgt ervoor dat je systeem zichzelf automatisch bijwerkt. Bij problemen kun je 101-websites afstruinen om Windows Update weer aan de praat te krijgen, maar het kan ook eenvoudiger met Windows Update Reset Tool. Eigenlijk is dit geen echt programma, maar een geavanceerd script. Open de Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op het bestand ResetWUEng.cmd om het als administrator te starten. Je krijgt een klassiek ‘dos-scherm’ met meerdere keuzes. Maak met optie 1 een systeemherstelpunt, wel zo veilig! Met optie 2 herstel je Windows Update volledig. Met een beetje geluk is je probleem hiermee opgelost. Als dit niet het geval is kun je geavanceerdere reparaties starten, zoals het controleren van systeembestanden of beschadigde bestanden opsporen.

De geavanceerde opties zijn niet voor beginners. Gebruik deze alleen als je weet welke oplossingen Windows Update Reset Tool voor je toepast. Dit geldt overigens niet alleen voor Windows Update Reset Tool, maar voor alle hulpprogramma’s die ingrijpen in systeembestanden van Windows.

Tip 05 Komen je updates niet meer binnen? Windows Update Reset Tool herstelt je probleem (meestal) snel.

© PXimport

Tip 06: Windows Tweaker

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Voor wie graag aan Windows-instellingen sleutelt is Windows Tweaker een aanrader. Het programma herbergt een schat aan instellingen en opties. Veel instellingen zijn alleen voor experts interessant, maar ook beginners kunnen er ergernissen mee oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch aanmelden bij Windows. Met Windows Tweaker heb je dit snel ingesteld bij Login / Automatic login. Ook kun je het gedrag van de rechtermuisknop aanpassen en hier bijvoorbeeld opties verwijderen of juist nieuwe toevoegen. Deze instellingen vind je bij Right click.

De uitgebreide mogelijkheden van Windows Tweaker hebben een nadeel: het programma is niet overzichtelijk. Dit kan afschrikken als je er voor het eerst mee aan de slag gaat. Gebruik de Engelstalige zoekfunctie om snel te vinden wat je wilt aanpassen.

Windows Tweaker is net als vergelijkbare programma’s niet geschikt voor de absolute beginner. Zorg voor een goede back-up of op zijn minst een systeemherstelpunt voordat je aan de slag gaat met Windows Tweaker.

Tip 06 Windows Tweaker herbergt een schat aan (verborgen) Windows-instellingen.

© PXimport

Tip 07: Meten is weten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je in je meterkast kijkt loopt er een metertje mee voor het verbruik van je energie. Op je computer is het lastiger om inzicht te krijgen in je bandbreedteverbruik en dat is precies wat UpDown Meter te bieden heeft. De eerste keer dat je UpDown Meter start moet je opgeven welke netwerkadapter je wilt meten. Het programma toont een meter met een kleine grafiek. Hierin zie je het actuele verbruik. Onder de grafiek zie je statistische informatie, zoals gemiddelde snelheden en ‘verbruik’.

Tip 07 UpDown Meter geeft inzicht in je netwerksnelheid.

© PXimport

Tip 08: Game cleaner

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

CCleaner van piriform.com is de ongekroonde koning op schoonmaakgebied. Het programma verwijdert overbodige tijdelijke bestanden/resten uit Windows en van programma’s. Steam Cleaner is iets dergelijks, maar dan speciaal voor games. Steam Cleaner richt zich namelijk op tijdelijke bestanden van games en gameplatforms. Uiteraard worden je ‘safe games’ en installaties niet aangetast. Steam Cleaner speurt overbodige tijdelijke bestanden op en verwijdert deze voor je. Het programma ondersteunt onder andere Steam, uPlay en Origin. Ben je geen gamer? Dan kun je deze download overslaan.

Tip 08 Steam Cleaner is een soort CCleaner, maar dan voor games.

© PXimport

Tip 09: Reservekopie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het maakt niet uit welke oplossing je gebruikt, als je er maar over na hebt gedacht en een plan hebt. We hebben het over een goede back-up. Met Comodo Backup kun je dit snel regelen. Het programma kan je volledige systeem veiligstellen of alleen je belangrijkste mappen. De back-up kun je opslaan op bijvoorbeeld een externe schijf, netwerkschijf of online opslag bij Comodo Cloud. Voor dit laatste heb je een abonnement nodig, de overige oplossingen zijn kosteloos te gebruiken. Met Backup stel je je reservekopie in. Kies voor Mappen en bestanden als je bijvoorbeeld de inhoud van de map Documenten wilt veiligstellen. Klik steeds op Volgende om de back-up in te stellen. Het terugzetten van een back-up doe je via Herstel.

Wees alert tijdens de installatie van Comodo Backup om overbodige extra’s te voorkomen.

Tip 09 Comodo Backup maakt snel een reservekopie van je volledige systeem of alleen van geselecteerde mappen.

© PXimport

Tip 10: Doorwerken!

Geschikt voor: Google Chrome-browser

Soms is het moeilijk om gedisciplineerd te werken en laat je jezelf voortdurend afleiden door bepaalde websites en sociale media. Een andere valkuil voor sommige mensen is het ‘doorwerken om het doorwerken’. Zonder pauze te nemen wordt er uren aaneengesloten gebuffeld achter de tekstverwerker of spreadsheet. Strict Workflow is een uitbreiding voor Google Chrome en biedt een oplossing voor beide problemen. Strict Workflow werkt volgens de pomodorotechniek. Hierbij werk je steeds in blokken van 25 minuten, afgewisseld door korte pauzes. Als je timer eenmaal loopt, kun je bepaalde websites niet bezoeken. Websites als YouTube, Facebook en Twitter worden tijdelijk geblokkeerd. De volledige lijst vind je in de instellingen van Strict Workflow en kun je eenvoudig aanpassen.

Strict Workflow biedt uiteraard geen garantie voor een gestructureerde werkdag, maar kan je wel helpen om met discipline te werken zodat je meer gedaan krijgt in minder tijd. Negeer vooral de pauzes niet, het lijkt je concentratie juist te vergroten.

Tip 10 Strict Workflow helpt je om te concentreren door een handige ‘werktimer’ en automatische websiteblokkades.

© PXimport

Tip 11: Slimme slaapstand

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zodra je computer enige tijd niet wordt gebruikt zal Windows Energiebeheer de slaapstand activeren, zelfs als je systeem in de achtergrond nog bezig is. Met Lomsel Shutdown kun je acties koppelen aan een bepaalde toestand van je systeem. Lomsel Shutdown kan bijvoorbeeld je processor in de gaten houden. Als deze gedurende enige tijd niet belast wordt boven de 50%, kun je Lomsel Shutdown je systeem laten afsluiten. Ook zijn andere instellingen mogelijk, zoals slaapstand, afmelden, Windows vergrendelen, et cetera. Wanneer is dit handig? Nou, bijvoorbeeld bij het maken van back-ups of het uitvoeren van grondige scans door je beveiligingsprogramma. Deze klussen duren vaak lang, dus voer je de werkzaamheden ‘s nachts uit. Start de controle en kijk via Windows Taakbeheer (Ctrl+Shift+Esc) hoe de processorbelasting is. Ga hier iets onder zitten en stel dit percentage in bij CPU is idle. Koppel hier een actie aan, bijvoorbeeld Hibernate. Zodra de scan is afgerond en je systeembelasting dus afneemt, activeert Lomsel Shutdown automatisch de slaapstand. Dit is slechts een van de vele mogelijkheden. Voor de techneuten onder ons zijn er allerlei scenario’s denkbaar. Ook kun je de acties door Lomsel Shutdown laten koppelen aan een sneltoets.

Tip 11 Lomsel Shutdown geeft meer controle over het afsluiten van je computer.

© PXimport

Tip 12: Niet slapen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je wilt dat je niet wilt dat je computer ‘in slaap valt’ omdat je iets aan het downloaden bent of een video rendert, kun je natuurlijk je energieprofiel aanpassen. Er is een eenvoudigere oplossing. Sleep Preventer voorkomt tijdelijk dat je energiebeheer ingrijpt en je systeem uitschakelt of de stand-by stand activeert. We hebben eerder een dergelijke oplossing besproken in Tips & Trucs, maar Sleep Preventer heeft een handig extraatje. Je bepaalt namelijk zelf hoe lang je energiebeheer wilt omzeilen, bijvoorbeeld 30 minuten tot twee uur. Kies voor Infiniti om je energiebeheer te deactiveren zolang Sleep Preventer actief is.

Sleep Preventer is een klein programmaatje waarvan de homepage van de makers niet meer te vinden is. Je Sleep Preventer downloaden via Softpedia.

Tip 12 Sleep Preventer voorkomt dat de slaapstand van je computer actief wordt.

© PXimport

Tip 13: Fotobeheer

Geschikt voor: macOS, Linux, Windows 7, 8(.1), 10

Het programma digiKam is een fotobeheerder voor je computer en werkt onder alle gangbare besturingssystemen. Er zijn meer van dit soort oplossingen, het is maar net welke je het prettigst vindt werken. Als je een Adobe-liefhebber bent gebruik je waarschijnlijk Bridge en/of Lightroom. Misschien heb je nog wel een oude versie van Picasa draaien? DigiKam biedt een goed alternatief om snel door je fotocollectie te bladeren. Dubbelklik op een afbeelding voor een vergroting. Geef afbeeldingen sterretjes om je favoriete kiekjes later snel terug te vinden. Ook kun je met digiKam albums aanmaken en basale fotobewerkingen uitvoeren zoals roteren, exporteren naar een ander formaat en zijn er vele andere mogelijkheden. Met een opsomming van de opties doen we digiKam te kort, experimenteer met het programma om te zien wat je er nog meer mee kunt. Bekijk ook vooral de knop Map. Hiermee toon je je afbeeldingen op een landkaart en dat is leuk als je foto’s hebt gemaakt met een smartphone. Deze fotobestanden zijn vaak al voorzien van gps-coördinaten waardoor je je afbeeldingen snel op locatie kunt selecteren en bekijken.

Tip 13 digiKam is een alternatief voor ‘wijlen Picasa’ en andere fotocatalogussoftware.

© PXimport

Zeldzaam

Laat je niet afschrikken door waarschuwingen van je beveiligingssoftware.

© PXimport

Weg met die rommel!

Wees altijd alert tijdens de installatie van programma’s om ongewenste extra software en/of aanpassingen te voorkomen.

© PXimport

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten