14 keer de beste gratis software van januari

Door: robbin-ooijevaar | 01 januari 2015 13:08

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet uitsluitend programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij deze gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma's van dit moment.

Tip 01: Kleine jpg of png

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Er zijn meerdere manieren om fotobestanden te verkleinen, maar in bijna alle gevallen gaat de kwaliteit achteruit. Dit is niet het geval bij Antelope! Het programma werkt volgens het 'lossless' principe en dat houdt in dat de kwaliteit behouden blijft. Hier staat tegenover dat bestanden niet veel kleiner worden dan het origineel.

Antelope ondersteunt png- en jpg-bestanden. Sleep de fotobestanden die je wilt optimaliseren naar het Antelope-venster. Antelope toont de huidige omvang van je bestanden in de kolom Original size. Klik op de optimalisatieknop en wacht af tot Antelope je bestanden heeft verwerkt. De nieuwe bestandsomvang vind je in de kolom New size. Bestanden worden nooit groter, alleen kleiner of de omvang blijft in het ergste geval onaangepast. Het is altijd aan te raden om optimalisatieprogramma's voor foto's eerst uit te proberen op kopieën. Het zou zonde zijn als er iets mis gaat met je originele foto's.

Tip 01 Antelope verkleint fotobestanden zonder kwaliteitsverlies.

Tip 02: Usb op slot

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Met de usb-poort kun je eenvoudig bestanden van en naar de computer kopiëren. Dit is handig, maar er is ook een risico. Zo kun je bijvoorbeeld per ongeluk virussen binnen krijgen. Ook kan iemand die achter je computer plaatsneemt je bestanden snel kopiëren naar de externe opslag. Removable Access Tool is een handig programma om dit tegen te gaan. Je kunt alles wat met usb-opslag te maken heeft blokkeren (via de optie Block usb storage devices) of een alleen-lezen-beveiliging instellen (via de optie Allow read only).

Installatie is niet nodig. Download het zip-bestand, pak de inhoud uit en start Removable Access tool via de Windows Verkenner door te dubbelklikken op Ratool.exe. Stel via Settings / Change password een wachtwoord in om Removable Access Tool te bedienen, anders kan iedereen het programma starten en de beveiliging opheffen.

Tip 02 Removable Access Tool geeft je controle over usb-opslag: volledig blokkeren en of alleen-lezen-toegang.

Tip 03: Procescontrole

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Gevorderde computergebruikers zijn bekend met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc. Hiermee wordt Windows Taakbeheer gestart en krijg je controle over alle programma's die actief zijn. Je ziet onder andere de processorbelasting en hoeveel werkgeheugen er wordt gebruikt. Voor de echte expert gaat het programma Process Lasso nog een stapje verder. Dit programma geeft zeer gedetailleerde informatie over de achtergrondprogramma's. Process Lasso is ook handig bij het opsporen van storingen of verwijderen van virussen. Klik bijvoorbeeld met de rechtermuisknop en kies Terminate always om een programma altijd automatisch te beëindigen. Met Keep running bereik je het omgekeerde. Naast de gratis versie van Process Lasso is er een Pro-versie met meer mogelijkheden.

Tip 03 Process Lasso weet alles over programma's die in de achtergrond draaien.

Tip 04: Afsluitwekker

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Het is energieverspilling om je computer uren nutteloos aan te laten staan. Soms is het echter handig dat je computer nog even actief blijft, bijvoorbeeld om een download binnen te halen. Shutdown8 geeft je taakbalk een rode aan/uit-knop. Hiermee kun je je computer direct uitschakelen of opnieuw opstarten, maar de interessantste opties vind je achter het menu Timer. Hiermee kun je je systeem laten uitschakelen met vertraging. Kies bijvoorbeeld voor Timer / Afsluiten over 2 uur of Timer / Afsluiten over 30 minuten. Er wordt een aftelvenster getoond en na afloop van de timer wordt je systeem automatisch uitgeschakeld. Je kunt ook kiezen voor slaapstand of sluimerstand.

Tip 04 Shutdown8 schakelt je computer automatisch uit, bijvoorbeeld na tien minuten of na een uur.

1 Reactie(s) op: 14 keer de beste gratis software van januari

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 mei 2015 15:53 Anoniem
  Wel eens van "Fences" gehoord, plaatst je icoontjes op je bureaublad in overzichtelijke hokjes (fences) die je zelf kunt maken en daar blijven ze dan ook staan, die hokjes kun je een naam geven.
  Alle downloadprogramma's staan bij mij bijv. in het hokje "Downloaden"
  het is van de firma Stardock en is gratis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.