14 keer de beste gratis software van januari

Door: robbin-ooijevaar | 01 januari 2015 13:08

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 05: Netwerkverkeer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Er zijn meerdere hulpprogramma's waarmee je het 'verbruik' van je internetverbinding kunt visualiseren. Hierbij zie je bijvoorbeeld in een grafiek hoeveel upload- en download bandbreedte je gebruikt. GlassWire biedt eveneens dit soort informatie, maar gaat nog een stapje verder. GlassWire visualiseert niet alleen het algemene verkeer, maar splitst dit uit in de programma's die het verkeer veroorzaken. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel bandbreedte Dropbox verbruikt op een dag en het verkeer dat je internetbrowser genereert. Dit alles is keurig terug te zien op een tijdlijn.

GlassWire maakte ons ook alert op een minder leuk trekje van computerprogramma's, het zogenoemde 'calling home'-principe. Bijna alle moderne programma's maken op de een of andere manier contact met internet, meestal met een server van de programmamaker. Zo kan deze zonder dat je het weet in de gaten houden hoe vaak je een programma gebruikt of opstart, maar waarschijnlijk wordt er in de praktijk nog veel meer informatie gedeeld.

GlassWire biedt uitgebreide informatie en maakt gebruik van vier tabbladen. Bij Graph vind je algemene verbindingsinformatie en bij Usage zie je een overzicht van het gebruik/verbruik. Alerts toont waarschuwingen van programma's die voor het eerst verbinding maken met internet. Het tabblad Firewall maakt het mogelijk om programma's te blokkeren via de Windows Firewall. Klik op het icoontje met het vlammetje en het betreffende programma krijgt vanaf nu geen toegang meer tot internet of je netwerk.

Tip 05 GlassWire weet welke programma's je internetverbinding gebruiken en 'naar huis bellen'.

Tip 06: Bureaublad op orde

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je met je laptop ook weleens werkt op een extern beeldscherm, merk je dat de iconen kunnen verspringen. Dit heeft te maken met de afwijkende resolutie van je laptopscherm en beeldscherm. Ook als je met meerdere mensen op dezelfde computer werkt, kan het vervelend zijn als iemand anders je icoontjes (per ongeluk) verplaatst. Iconoid lost deze problemen op. Het programma bewaart de positie van je iconen via Position / Save icon positions. Met Position / Restore icon positions now herstel je de boel weer. Iconoid schakelt je iconen standaard uit als je niet op je bureaublad bent. Klik op Hiding / Never hide als je deze instelling niet prettig vindt.

Tip 06 Iconoid onthoudt de positie van je bureaubladpictogrammen en kan ze eenvoudig herstellen.

Tip 07: Betere verkenner?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Het fijne van de standaardonderdelen van Windows is dat je precies weet hoe ze werken. Zonder al te veel na te denken, kun je ze bedienen. Windows Verkenner is een goed voorbeeld. Het programma werkt niet eens echt optimaal (en soms zelfs onhandig) en is niet spannend te noemen, maar je kunt er wel jaren gedachteloos mee overweg. Bij het programma One Commander is dit anders. Het programma is een alternatieve Windows Verkenner met een beter overzicht en snellere navigatie. Je hebt alleen baat bij deze voordelen als je de standaard Windows Verkenner voorlopig links laat liggen en de discipline kunt opbrengen om met One Commander te leren werken.

Tip 07 One Commander biedt een vernieuwd alternatief voor de Windows Verkenner.

Tip 08: Nieuwe computer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Een nieuwe computer wordt met meer software geleverd dan alleen het Windows-besturingssysteem. Meestal zijn dit probeerversies van commerciële programma's of gebundelde software omdat je computerfabrikant hier geld voor krijgt. Deze overbodige extra's noemen we in softwareland denigrerend 'bloatware'. Het kost vaak veel tijd om deze bloatware te verwijderen van je nieuwe computer, maar niet als het aan het tooltje Decrap ligt! Decrap onderzoekt je computer op deze onnodige extra software waarna je die programma's snel kunt de-installeren.

Als je dus onlangs een Windows 8.1-pc of -laptop hebt gekocht, kun je profijt hebben van Decrap. Het is een krachtig programma, gebruik is dus op eigen risico. Bij de vraag Zelf sturen of taxiritje? kun je aangeven hoe je je computer wilt laten schoonmaken: wel of niet volledig automatisch? Het is uiteraard aan te raden om zelf aan te geven wat je laat verwijderen. Decrap is gespecialiseerd in de merken ASUS, HP, Dell en Toshiba, maar werkt ook op veel andere computers.

Tip 08 Decrap ontdoet je nieuwe computer van meegeleverde rommel, ook wel bekend als 'bloatware'.

1 Reactie(s) op: 14 keer de beste gratis software van januari

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 mei 2015 15:53 Anoniem
  Wel eens van "Fences" gehoord, plaatst je icoontjes op je bureaublad in overzichtelijke hokjes (fences) die je zelf kunt maken en daar blijven ze dan ook staan, die hokjes kun je een naam geven.
  Alle downloadprogramma's staan bij mij bijv. in het hokje "Downloaden"
  het is van de firma Stardock en is gratis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.