De 25 beste usenettools

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 juni 2010 09:57

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Het gebruik van nieuwsgroepen op usenet brengt veel voordelen met zich mee. Via usenet downloadt u razendsnel muziek en films, en nog volledig legaal ook! In dit artikel leggen we uit hoe usenet werkt, en we introduceren verschillende tools die handig zijn bij het gebruik van deze downloadmethode.

1. Waarschuwing

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is in Nederland toegestaan, behalve als het gaat om computergames en om andere commerciële software. In alle andere gevallen mag u een bestandskopie voor eigen gebruik maken. U kunt usenet dus zonder zorgen gebruiken voor het binnenhalen van muziek en films. Althans: voorlopig, aangezien de kans reëel is dat er in de toekomst een wet komt die het downloaden hiervan ook illegaal maakt. Vooralsnog handelt u echter volkomen legaal als u de tips uit dit artikel volgt. Let wel op: het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is hoe dan ook verboden.

2. Wat is usenet?

Van oudsher wordt usenet, dat uit nieuwsgroepen bestaat, gebruikt om tekstberichten op te plaatsen, waardoor er uitgebreide discussies ontstaan. Deze berichten worden op verschillende servers ondergebracht die de gegevens onderling synchroniseren. Iedereen die toegang heeft tot een nieuwsserver kan meedoen aan de discussies. Sinds de introductie van breedbandverbindingen wordt usenet ook gebruikt om muziek en films te downloaden. Dat is mogelijk doordat deze binaire bestanden worden opgesplitst in duizenden tekstbestandjes. Usenet is van oorsprong uitsluitend geschikt voor tekstberichten. Wanneer u de tekstbestandjes met een speciaal nieuwsprogramma downloadt, worden de tekstberichten omgezet in een bruikbaar mediaformaat dat u op de computer kunt afspelen. In vergelijking met peer-to-peer-netwerken downloadt u met usenet op een veel hogere snelheid. U benut namelijk een groot gedeelte van uw bandbreedte, terwijl u niet afhankelijk bent van de uploadsnelheid van andere gebruikers. Dit maakt deze downloadmethode uitstekend geschikt voor het binnenhalen van grote hoeveelheden data. Daarbij kunt u uit een gigantisch aanbod putten, waar alle bekende films en artiesten in zijn opgenomen.

3. Nieuwsserver

Om toegang tot usenet te krijgen hebt u een nieuwsserver nodig. Sommige internetproviders bieden gratis nieuwsservers aan, maar deze zijn meestal niet van goede kwaliteit. U krijgt daarbij in de meeste gevallen te maken met incomplete bestanden en met een lage downloadsnelheid. Boven­dien zijn deze servers snel vol, waardoor de oudste berichten binnen korte tijd worden verwijderd. Door deze beperkte 'retentie' (de periode waarin bestanden op de server blijven staan) hebt u maar enkele dagen de tijd om een film of muziekalbum te downloaden. Het is beter om een betaalde nieuwsserver te gebruiken met een langere retentie en een hogere snelheid. Laat u niet afschrikken door het feit dat hiervoor moet worden betaald, want veel commerciële diensten bieden een gratis proefperiode aan. Als u tevreden bent dan sluit u voor enkele euro's per maand een abonnement af. Sommige aanbieders hebben een prepaid-systeem, zoals Eweka. Voor 7,50 euro krijgt u daarbij dertig dagen toegang tot usenet. Hierbij beschikt u over een retentie van meer dan een jaar en over een downloadsnelheid van maximaal vijftig Mbit per seconde. U kunt bij Eweka onbeperkt downloaden, mits het internet-abonnement bij uw provider dat toelaat. Andere bekende aanbieders zijn Giganews, NewsXS, Hitnews en TweakNews.

U kunt de betaalde dienst Giganews veertien dagen gratis uitproberen.

4. GrabIt

De gegevens van de nieuwsserver gebruikt u in een speciaal downloadprogramma dat met bestanden van usenet overweg kan. De freeware-tool GrabIt is uitermate geschikt, omdat hij door de gebruiksvriendelijke interface eenvoudig in gebruik is. Surf naar de website shemes en klik op de groene knop Free download. Open het exe-bestand, waarna de installatiewizard verschijnt. Klik twee keer op Next en bepaal de locatie waar u het programma wilt opslaan. Doorloop de overige onderdelen, waarbij u het vinkje voor Associate GrabIt with NZB files laat staan. Sluit de wizard met Install en Finish.

Laat de vinkjes in de installatiewizard staan.

5. GrabIt configureren

De volgende stap is dat u GrabIt van de juiste instellingen voorziet. Start de software via Start, Alle programma's, GrabIt. Als u het programma voor de eerste keer gebruikt, verschijnt er een configuratiewizard. Typ in het eerste scherm onder News (NNTP) server het adres van uw nieuwsserver. De meeste adressen zijn beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Deze gegevens krijgt u gemaild als u een abonnement hebt afgesloten. Plaats een vinkje voor News (NNTP) server requires a username and password. Klik op Next en vul de inloggegevens in. Laat in het laatste venster het vinkje staan en klik op Finish. GrabIt opent het programmavenster en haalt een overzicht met binaire groepen van de nieuwsserver binnen. Hier hoeft u overigens niets mee te doen, maar het is wellicht leuk om even te kijken welke groepen er allemaal zijn. Navigeer in het menu naar Edit, Preferences. Ga naar het tabblad Folders en geef bij Download, Extracted files aan op welke locatie u de gedownloade bestanden wilt bewaren. Sluit het venster met Apply, OK.

Bepaal waar u de downloads wilt bewaren.

0 Reactie(s) op: De 25 beste usenettools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.