Zo ontdek je of je de dupe bent van malware

Door: redactie-computertotaal | 25 mei 2021 12:24

malware-as-a-service
How To

Is je pc de laatste tijd wat traag of zie je wat vreemde processen die op de achtergrond actief zijn? Wellicht heb je dan last van malware. Zo ontdek je of je de dupe bent, en zo kom je er vanaf!

De beste manier om te ontdekken of je malware hebt, is natuurlijk wel degelijk het uitvoeren van een systeembrede scan. Als het goed is doe je dat automatisch al, maar stel nu dat dat niet zo is, wat zijn dan de signalen die op malware wijzen?

Trage pc

Als je computer zomaar van de ene dag op de andere traag wordt, kan dit een teken zijn dat er malware op staat. Met name wanneer eenvoudige apps zoals bijvoorbeeld de rekenmachine plotseling heel langzaam geopend worden.

Malware kan namelijk op de achtergrond een heleboel rekenkracht opeisen, waardoor je computer geen systeembronnen meer over heeft voor jouw eigen taken. Tegenwoordig kan dat ook gewoon via je browser, om bijvoorbeeld cryptocoins te minen.

Browser omgeleid

Je browser gaat er op de meest vreemde momenten vandoor naar een andere website. Bijvoorbeeld, je opent Google en je komt terecht op een site die je niet kent met een of andere onbekende zoekmachine met allerlei reclame. Ook dan weet je dat je last hebt van malware.

Wanneer er voortdurend pop-ups in beeld verschijnen, zélfs wanneer je geen enkele browsers open hebt staan, dan mag je er vanuit gaan dat je malware (of in ieder geval bloatware) op je pc hebt staan. Ook hier is het de bedoeling om geld te verdienen doordat mensen op deze pop-ups klikken en naar websites gestuurd worden.

Onbekende software en processen

Er verschijnen voortdurend pop-ups met dreigende meldingen van beveiligingssoftware die je niet kent. Software die je vooral aanspoort om nu actie te ondernemen (want anders...). Angst is altijd een goede trigger om mensen minder na te laten denken. Voer zo snel mogelijk een scan uit als je last hebt van dit soort meldingen.

Check het taakbeheer regelmatig op processen die je niet kent.

Als je in het taakbeheer van je besturingssysteem processen tegenkomt die je niet kent en die er normaal gesproken niet staan, kan dit een teken van malware zijn. Zoek op internet naar de naam van een dergelijk proces om te zien of het inderdaad om iets ongewenst gaat.

Tevens draaien dergelijk processen vaak constant, ook wanneer je zelf je computer niet gebruikt. Als je schijfactiviteit en dergelijke opmerkt terwijl er geen back-up of onderhoudsprocessen aan de gang zijn, is het een goed idee om op malware te controleren.

Vreemde posts op social media

Er verschijnen plotseling berichten op Twitter en Facebook vanuit jouw naam, die je helemaal niet hebt geplaatst. Dat er iets aan de hand is, dat is zeker en het is zaak om er zo snel mogelijk iets aan te doen, want vaak zorgen die berichten ervoor dat je anderen infecteert. Overigens hoeft het niet per definitie zo te zijn dat je malware op je pc hebt, het kan ook zijn dat je social media-account 'gewoon' gehackt is.

Hetzelfde geldt voor e-mailberichten en andere communicatietools. Krijgen mensen opeens vreemde mailtjes of berichtjes uit jouw naam? Het kan zijn dat je gehackt bent, of je hebt te maken met malware. Overigens schreven we eerder al een artikel 'wat te doen als je sociale media gehackt is'. Lees die ook zeker even door.

Bepaalde tools werken niet meer

Sommige malware zorgt ervoor dat je antivirusprogramma niet meer werkt, of dat bepaalde systeemtools niet geladen kunnen worden, zodat de malware lastiger te detecteren en te verwijderen is. Als je merkt dat dergelijke programma's niet naar behoren draaien kun je het beste op zoek gaan naar een alternatieve scanner om te kijken of je inderdaad met malware te maken hebt.

Malwarebytes is een handige gratis antimalwaretool.

Het is echter niet altijd zo dat je computer dergelijke symptomen heeft. Soms merk je helemaal niets. Maar als je vermoedt dat je met malware te maken hebt is het altijd een goed idee om je computer te scannen met je huidige scanner plus een tweede scanner voor een second opinion, voor het geval je eigen scanner door de malware is aangetast.

Malware, wat nu?

Goed, je hebt dus ontdekt dat je last hebt van malware, wat kun je er dan aan doen? Als de gesmeerde bliksem software installeren om je ertegen te beschermen en vanaf te helpen. We helpen je daarbij in een ander artikel over de beste gratis antivirus- tools voor Windows 10.

Ook als je al antivirussofware op je pc had staan, is het verstandig om een nieuwe tool te gebruiken. Je oude software is er overduidelijk niet in geslaagd om de malware tegen te gaan. Als het virus er eenmaal doorheen is geglipt, dan heeft je antivirustool niets meer in te brengen. Het liefst draai je je nieuwe programma in een omgeving waar de malware niet eerst kan laden, bijvoorbeeld via Linux. Probeer voordat je die optie kiest in Windows Safe Mode op te starten om te zien of je de virusbesmetting daar kunt oplossen.

Het kan zijn dat je systeem dusdanig in de soep is gelopen, dat een schone installatie nog je enige optie is om de boel weer op de rit te krijgen. Zorg er dan wel voor dat je een back-up van je belangrijke bestanden maakt, voor zover dat nog kan. Hopelijk hoeft het na de tips in dit artikel niet zover te komen!

Gratis antivirus of toch een betaald pakket? 

Zoek je een beveiligingsprogramma dat alleen malware en indringers bestrijdt, dan kun je prima met gratis software uit de voeten. Op Windows 10 is standaard al het onderdeel Windows-beveiliging aanwezig. Na een moeizame beginperiode presteert deze toepassing op het gebied van veiligheid tegenwoordig uitstekend. 

Windows 11 is ook uitgerust met de nodige instellingen voor het beheer van je privacy en de beveiliging van de computer. In dit artikel leggen we uit hoe je de controle houdt over je persoonlijke gegevens en zelf bepaalt in hoeverre Windows 11 zicht heeft op je computergebruik.

Gebruik je liever een gratis beveiligingsprogramma van een andere aanbieder? Sophos Home kun je bijvoorbeeld voor nop installeren. Of kijk eens naar de gratis versie van Kaspersky.

17 Reactie(s) op: Zo ontdek je of je de dupe bent van malware

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 maart 2015 13:47 darknessblade
  om malware echt te verwijderen is meestal malwarebytes niet genoeg.

  hiervoor heb je in deze volgorde nodig:
  voor voor elke een COMPLETE (dus ALLES MAAR DAN OOK ECHT ALLES, ZELFS DE MEEST NUTTELOOZE PLAATSEN OP EEN PC)

  (avg) internet security 2015
  awdcleaner
  MBAM 2.0
  hitman pro 3


  hierna enkele reboots, en het proces een paar keer herhalen. dit zal de malware definitief verwijderen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2021 10:34 ile155
  @darknessblade ik weet niet of je het weet maar mbam staat voor malware bytes anti malware 2.0
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 23:49 Jorispeterse
  Dat kan ik niet harder afraden. Meerdere antivirusprogramma's op één pc maakt het systeem onstabiel en onnodig traag. Kies voor één antivirusprogramma (lees desnoods even wat testjes door om te kijken welke goed scoren). Heb je het vermoeden dat je antivirus iets over het hoofd ziet, dan kun je eventueel een second opinion doen met een tool als Mcafee Stinger.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2015 03:23 Anoniem
  Met alle respect ,maar als je er zo achter moet komen…veel plezier.
  Ga dan ook in je oto zonder gordel,vernietig je airbags en de s.v.p. los ergens derin smijten.
  Leve (n) de projectielen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2015 03:36 Anoniem
  VPN gebruiken,proxy en TOR.
  Gratis goede security suits zat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2015 12:14 darknessblade
  joris die antivirus/antimalware zijn stand-alone varianten en hoeven maar enkele keren gedraaid te worden, daarna kunnen ze worden verwijderd.

  ik had zelf een malware-programma dat IE/crome verkloote (had er weinig last van omdat ik geen van beide gebruik)

  maar alleen met al die programmas kreeg ik het weg.

  en voor de beste anti-virus, raad ik BITDEFENDER TOTAL SECURITY compleet af.
  BTS disabelde windows updates. (kon de profiel-settings niet veranderen) (had een trial license van 6 maanden). en de helpdesk hielp ook niet, er was zelf niets te vinden in de windows event-viewer/logs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2015 13:44 darknessblade
  joris als je me dan nog niet gelooft:

  http://www.techsupportall.com/yontoo-uninstall-yontoo-layers-computer-windows-pc-laptop/

  hitmanpro was alleen nog voor de zekerheid
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2015 18:06 Anoniem
  MBAM 2.0 kan je perfect langs een AV draaien. Gebruikt alleen iets meer systeembronnen natuurlijk dus niet zo'n goed idee van een iets oudere pc maar anders gewoon laten werken. Zelf heb ik dit hier gedaan een hele tijd zonder enig probleem maar het vindt nooit iets :) dus wat voor nut heeft het dan? Ik weet zo'n beetje waarop te letten en voor nu staat alleen Norton AV, Comodo firewall (beste die er is!), EMET, Heimdal, keyscrambler aan en dit nog op een P4'ke met Xp en werkt perfect!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2015 11:27 darknessblade
  zoals gast (??) al zei werkt MBAM prima naast bestaande virusscanners.

  1 ding waar je wel op moet letten is dat de scans voor infecties elkaar niet overlappen, want dat kan false-positives geven.


  het is niet mogelijk om meerdere antivirus op 1 computer te hebben omdat die dan willen dat je de andere de-instaleert.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2015 18:40 Anoniem
  MBAM is GEEN antivirus. Dat is een malware scanner en er zijn verschillen tussen beide. Ik heb hier totaal GEEN enkel probleem gehad als ik ze beide had lopen naast elkaar en ik ben verre van de enige…

  https://forums.malwarebytes.org/index.php?/topic/129663-what-antivirus-product-to-use-with-malwarebytes/

  http://community.norton.com/en/forums/malwarebytes-and-norton-can-work-together

  http://www.bleepingcomputer.com/forums/t/517402/which-antivirus-and-malware-programs-should-i-use-together/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2016 09:57 Anoniem
  Ik computer al sinds 1986. Dus al meerdere pc' gehad.
  Een virus of malware probleem op mijn pc is mij onbekend. Nooit gehad.
  Hoe dat kan?
  Download uit betrouwbare bron, weet wat je doet en waarnaar je kijkt. Smijt onbetrouwbare email meteen weg. Koop legale spellen. Ken je pc. De meeste mensen zijn te lui of niet geïnteresseerd in hun of een pc en doen maar wat. Tja …. en dan …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2016 13:12 Jorispeterse
  Dat is wat tekort door de bocht. Malware is er op uit om onontdekt op je systeem te nestelen. Daardoor kun je besmet zijn zonder dat je er weet van hebt. Bovendien vinden de meeste besmettingen plaats door fouten in software (browser, flash, Windows zelf) of via gehackte advertentienetwerken bij websites, hierdoor kan een besmetting voorkomen zonder dat je eigenlijk iets verkeerd doet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2017 21:04 veldscholte@hotmail.com
  Knap dat er twee jaar geleden al reacties kwamen op een bericht van vandaag 12 dagen oud!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2018 16:43 bussie_it
  AVG Free Antivirus raad ik ten zeerste af.

  Wat een hoop reclame krijg je van die gasten, zelfs in de betaalde versie.

  Er zijn genoeg betere en gratis alternatieven.

  MBAM is een prima produkt (gebruik de betaalde versie) samen met Kaspersky Total Security. Prima combi.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2020 08:58 Lex1
  Ik heb jaren AVG gebruikt, met tevredenheid, het programma veranderde drastisch en opeens heel veel reclame.

  Naast belangrijke berichten en waarschuwingen ook steeds meer en meer opdringerige reclame en wat steeds agressiever werd en maar pushen om hun betaalde pakket te installeren.

  Als je even niet oplet werd de free versie omgezet een pro versie en kon ik na 30 dagen AVG free weer opnieuw installeren.

  En dat gebeurde maar al te vaak. Ik had er zo de balen van dat ik Defender maar installeerde en dat werkt zeer goed en dit programma is ook sterk verbeterd de afgelopen jaren.

  Vooral geen gezeik meer aan me kop van AVG.

  Naast Defender gebruik ik vanaf 2017 HitmanPro als extra beveiliging ik vind dit een zeer goede bescherming laatst met 3 jaar verlengt.

  2017 lag mijn hele computer plat geïnfecteerd door zogenaamde freeware gratis software van Cnet.com. Toen ik dat installeerde trok ik de welbekende doos van Pandora open.

  HitmanPro heeft de computer weer volledig hersteld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2020 11:48 blablablablaap
  check het taakbeheer op processen die je niet kent. Eh ik ken er geen één. En vermommen malware en virussen zich vaak niet met betrouwbare programma namen? Ondoenlijk in windows 10 met zijn 10 tallen lopende processen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 mei 2021 16:45 rveijkwwnl
  Inmiddels 6 jaar verder en WEER wordt er een OUDE KOE uit de sloot gehaald.
  Kennelijk is C!T een totaal dode mus geworden, totaal niet meer waard om hier tijd en moeite aan te besteden, we zitten al op Windows 10 hoor, niet op het hopeloos verouderde Win7 laat staan Win 8 welke een totaal mislukt project was geworden.

  Ik stap over naar www.ct.nl per direct, wie gaat er mee?
  Het kost maar €50 PER JAAR, €85 per 2 jaar

  Zoals Linux op een iPhone installeren, heel duidelijk uitgelegd en dat ZONDER APK te installeren. Of een Win resque stick aanmaken, alles stap voor stap dat zelfs de stomste dummie alhier eruit kan komen.

  Verlaat dit zinkende schip hier, het is toch BAGGER aan het worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.