De handigste IFTTT-recepten

Door: harry-hol | 19 augustus 2015 19:52

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Er zijn tal van geweldige diensten en apps die ons dagelijks leven makkelijker maken. En dankzij de dienst IFTTT (dat staat voor If This Then That) kunnen we deze apps en diensten laten samenwerken. Met deze handige recepten kun je een heleboel taken automatiseren.

Over IFTTT

De website http://IFTTT.com is het centrale knooppunt voor het automatiseren van je diensten. Hier maak je eerst een account aan, waarna je de verschillende kanalen kunt activeren. Dit is nodig zodat IFTTT bijvoorbeeld toegang heeft tot je Facebook-profiel of de locatiedienst van je smartphone.

Om je op weg te helpen tussen de duizenden recepten kun je via dit profiel alle in dit artikel genoemde scripts terugvinden. Wees vooral niet bang om deze en andere recepten van anderen te proberen en naar eigen smaak aan te passen!

Let op dat als je (bijvoorbeeld) een Facebook-kanaal 'activeert', je daarmee je Facebook-account aan IFTTT koppelt en dat je standaard allemaal gegevens met IFTTT deelt. Wil je niet zomaar van alles delen, selecteer dan de link Opgegeven informatie bewerken en vink alles uit wat je privé wilt houden. Ook bij andere kanalen (channels) zul je hierop moeten letten.

Onderweg

Tip 01: Waar was ik?

Wie veel voor zijn werk onderweg is, moet ook vaak zijn uren verantwoorden. Waar was je op welk moment? En waarom? Een heel eenvoudig recept houdt dit automatisch voor je bij, door gebruik te maken van FourSquare en Google Calendar (Google Agenda). Het recept maakt namelijk een 'afspraak' in je agenda op het moment dat je ergens incheckt. Natuurlijk moet je wel handmatig nog even de duur aanpassen, het recept houdt niet bij wanneer je vertrekt. Toch superhandig voor bijvoorbeeld zzp'ers en vertegenwoordigers.

Channels: Foursquare, Google Calendar

Recept: IF (Any new check-in on Foursquare) THEN Quick add event to (naam agenda)

Tip 02: Toeristische tips

Leuke restaurants, cafés en bezienswaardigheden kun je natuurlijk gewoon proberen te onthouden. Maar veel makkelijker is om ze via IFTTT automatisch in Evernote te bewaren. Elke check-in wordt nu een notitie in een door jezelf aangegeven notitieboek met een korte beschrijving en (heel handig) een kaartje dat de locatie exact aangeeft. Zo vind je die unieke plek heel makkelijk terug of deel je hem met anderen. Denk er wel om dat het waarschijnlijk op een gegeven moment noodzakelijk is om al die automatische notities even handmatig te ordenen en bijvoorbeeld dubbele check-ins te verwijderen. Anders wordt het al snel een onoverzichtelijke boel.

Channels: Foursquare, Evernote

Recept: IF (check-in op Foursquare) THEN (create a note in Evernote)

Tip 02 Dankzij het kaartje is elke tip makkelijk terug te vinden.

Tip 03: Vrienden op locatie

Als je vrienden trouw gebruik maken van FourSquare of Swarm kun je IFTTT vragen om je te waarschuwen als iemand zich incheckt op een bepaalde locatie. Zo hoef je zelf de deur niet uit om te weten of je vrienden al aan het bier zitten in je favoriete kroeg. De universele notificatie-app Pushover is hier weer bijzonder handig voor. Via de webinterface kun je met een kaart het te 'controleren' gebied aangeven door in te zoomen op de plek waarover je waarschuwingen wilt ontvangen.

Channels: Pushover, Foursquare

Recept: IF (any check-in in area) THEN (Send Pushover notification)

Do-apps van IFTTT

Een tweetal nieuwe apps van de makers van IFTTT nemen je nog meer uit handen. Do Button (ook voor Android) laat je 'knoppen' maken met speciale IFTTT-recepten, zodat je met een enkele tik op het scherm het script kan starten. Bijvoorbeeld 'stuur een mail naar mijn partner dat ik onderweg ben' of 'zet de verwarming aan').

Do Camera (ook voor Android) doet hetzelfde, maar dan met de camera van je smartphone. Plaats bijvoorbeeld meteen een foto op Facebook. Of sla het etiket van een fles wijn op in Evernote. Beide apps zijn gratis en bijzonder handig!

0 Reactie(s) op: De handigste IFTTT-recepten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.