Het nieuwe uiterlijk van Firefox

Door: jasper-bakker | 19 november 2013 13:34

Nieuws

Firefox zoals we het kennen, is (bijna) passé. De lang in ontwikkeling zijnde nieuwe gebruikersinterface is nu in de bèta-fase. Hier een blik op deze grondige make-over.

Het design van de Firefox-browser gaat grondig overhoop. De developers en designers van open source-stichting Mozilla zijn eindelijk klaar om de vruchten van hun werk te tonen aan het brede publiek. De volledig herziene GUI (graphical user interface) met de codenaam Australis duikt nu op in de bèta in het zogeheten nightly build-kanaal voor Mozilla-releases.

'Nog niet helemaal af'

"Een erg opwindende set veranderingen landt in Firefox Nightly. We noemen het project Australis, maar het is simpel gezegd de volgende iteratie van de Firefox-gebruikersinterface", bloggen de designers. "Het is nog niet helemaal af, en het heeft nog wat polijstwerk nodig." Juist vanwege dat afwerken, geven de open source-softwaremakers de nieuwe GUI nu vrij voor een breder publiek.

Naar eigen zeggen van de ontwerpers is Australis "de mooiste en meest detail-obsessieve iteratie" van het visuele design voor Firefox tot op heden. "Modern, schoon en comfortabel." De GUI heeft de default interface aangepakt door het te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Daarbij is 'rommel' (clutter) verwijderd uit de interface om de browser beter te kunnen inrichten op hoe mensen die software tegenwoordig gebruiken. Mozilla is uit op een universeel uiterlijk voor Firefox op pc's, tablets en smartphones.

Fundament voor de toekomst leggen

Gebruikers kunnen het uiterlijk zelf ook - en makkelijker - aanpassen. Deze modernisering van de aanpassingsmogelijkheden voor Firefox zijn compatibel met bestaande add-ons, maar leggen ook een platform voor de toekomst neer. De developers spreken van toekomstige functies en toevoegingen die dan voortbouwen op het customization-systeem van Australis.

Bron: Webwereld.nl

2 Reactie(s) op: Het nieuwe uiterlijk van Firefox

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2013 10:38 Anoniem
  Gatver, weer zo'n op Chrome gebaseerd uiterlijk. Hoop toch echt dat er meer visuele keuzes mogelijk blijven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2013 15:41 Anoniem
  Ik hoop wel dat je zelf mag bepalen of je wilt upgraden, nu krijg ik het regelmatig opgedrongen ondanks de keuze "ask later"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.