© PXimport

De slimste tips voor op reis

Geplaatst: 26 juli 2019 - 07:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Richard Veenstra

Je smartphone gaat natuurlijk gewoon mee op reis. Dat is wel zo handig, want zo weet je precies waar je het beste kunt parkeren, waar je de beste restaurants vindt en hoe je de leukste dagtrip of excursie boekt.

Tip 01: Lekker uit eten

Het valt soms niet mee om een goed restaurant te vinden als je in een vreemde stad bent. Overal vind je menukaarten speciaal voor toeristen en meestal zijn dit niet de beste restaurants van de stad. De snelste manier om een goed restaurant te vinden, is met Google Maps. Open de app, zorg dat je een beetje uitzoomt en dat je eigen locatie ongeveer in het midden staat. Tik nu op Verkennen en kies voor Restaurants. Je ziet alle restaurants op de kaart, maar je kunt ook door een lijst scrollen onder de kaart. De cijfers en sterren geven aan hoe Google-gebruikers de restaurants hebben gewaardeerd en dit kan helpen bij het maken van een keuze. Je ziet ook meteen de prijsklasse van een restaurant aan de hand van het aantal eurotekens. Bovenin kun je bovendien filteren wat voor soort restaurant je zoekt. Tik onder Beoordeling bijvoorbeeld op 4.0 en alleen de betergewaardeerde opties worden weergegeven. Sluit af door op Toepassen te tikken. Wil je een andere weergave laten zien, dan tik je rechtsboven op het weergave-icoontje. Nu worden alle restaurants van links naar rechts weergegeven in plaats van boven naar beneden.

De snelste manier om een goed restaurant te vinden, is met Google Maps

-

Tip 02: Trip plannen

Ok, het eten is geregeld, maar hoe weet je welke leuke dingen er eigenlijk in de buurt zijn te doen? Je kunt een app als TripAdvisor installeren, maar op de redactie zijn we erg te spreken over een ander Google-product: Google Trips. De app is voor je iPhone en Android-toestel beschikbaar. Als je Gmail gebruikt en je hier vliegtickets of hotelovernachtingen mee hebt geboekt, dan gaat Trips er van uit dat je tussen de vliegdata op vakantie bent. Het herkent steden en zal onder de naam van de steden je de optie geven om informatie over de stad te downloaden. Dit is handig om dit te doen voordat je op reis gaat, dan gaat het niet ten koste van je databundel. Heeft Trips geen trips gevonden, dan kun je zelf een locatie toevoegen door je bestemming op te geven bij Where do you want to go? Als de app klaar is met het downloaden van materiaal, dan tik je op de coverafbeelding die Google automatisch heeft uitgekozen voor je bestemming. Tik bijvoorbeeld op Things to do en je ziet de topattracties van de locatie weergegeven. Je kunt meteen recensies lezen, foto’s bekijken en zien wat de openingstijden zijn. In principe kun je deze informatie ook allemaal wel uit Google Maps halen, maar het is in Trips een stuk beter te vinden. Je hebt een heleboel tabbladen waar je op kunt tikken. Deze verschillen per locatie, maar dit kunnen bijvoorbeeld indoor- of outdooractiviteiten zijn of trendy winkeltjes.

De slimste tips voor op reis-15082296

© CIDimport

Tip 03: Boekingen scannen

De slimste tips voor op reis-15082296

© CIDimport

Google Trips kan nog meer weergeven. Als je in Google Maps plekken hebt opgeslagen die je wilt bezoeken, dan vind je deze onder Saved places in het hoofdmenu van de app. Tik op de startpagina op Food & Drink om leuke restaurants en cafés te ontdekken. Als de app je reis automatisch heeft gescand uit je Gmail-account, dan zie je een overzicht van al je vliegreizen, geboekte hotelovernachtingen en andere reserveringen als je op Reservations tikt. Wil je je reisplan delen, bijvoorbeeld met je partner of een thuisblijver, dan doe je dit door bovenin op de deelknop te tikken. Denk er wel om dat deze persoon ook alle details van een boeking kan inzien, stuur dit dus niet naar Jan en alleman op. Wil je een dagtrip of excursie boeken, kijk dan even bij Discounts. Google selecteert namelijk een aantal partneraanbiedingen zodat je bijvoorbeeld korting kunt krijgen bij sites als Expedia, GetYourGuide en op diensten als taxi’s, transfers en autohuur.

Met Airbnb kun je niet alleen een kamer of appartement boeken, maar ook excursies

-

Tip 04: Airbnb-excursies

Iedereen kent Airbnb wel om een kamer of appartement te boeken, maar wist je dat de website ook excursies aanbiedt? Ga naar www.airbnb.com of open de app en tik op Ervaringen. Om je zoektocht een beetje te verfijnen tik je bovenin op Overal – Ervaringen en geeft de stad of het land aan waar je bent of naar toe wilt. Eventueel selecteer je een datum of geef je aan met hoeveel mensen je op zoek bent naar een ervaring. Bij elke ervaring staat meteen de prijs per persoon en de beoordeling van mensen die deze excursie hebben gedaan. Het voordeel van Airbnb is dat je zeker weet dat de recensies eerlijk zijn, het hele principe van huren en verhuren op Airbnb is gebaseerd op eerlijke recensies en dit zie je ook bij de excursies. Tik op een ervaring om meer te weten te komen en of de ervaring op jouw datum beschikbaar is. Sommige ervaringen bevatten video’s zodat je meteen een goede indruk krijgt wat je allemaal gaat doen. Bij ervaringen in het buitenland wordt bijna alles in het Engels gedaan. Om een ervaring te boeken, moet je inloggen of je aanmelden bij de dienst.

De slimste tips voor op reis-15082296

© CIDimport

Tip 05: Culture Trip

Als je graag dingen bekijkt tijdens je vakantie en niet alleen op de camping wilt hangen, dan is de app Culture Trip een interessante optie. Installeer de app en kies voor Skip bij de suggestie om je met Facebook of e-mail aan te melden. Onder Popular in zie je interessante artikelen over de locatie waar je je bevindt. Wil je informatie over een andere stad, dan zoek je naar de locatie door op Discover a city te tikken. Het eerste resultaat is altijd een gesponsord artikel, maar als je naar rechts scrollt, dan zie je artikelen die door Culture Trip zijn geschreven. Als je zoekt op cultuurverhalen over Berlijn, dan zie je bijvoorbeeld een artikel plus video over de graffitiscene in de Duitse hoofdstad. Je leest waar je de beste kunstwerken kunt zien en de app vertelt iets over de verschillen per wijk.

De slimste tips voor op reis-15082296

© CIDimport

Als je graag dingen bekijkt tijdens je vakantie dan is de app Culture Trip de moeite waard

-

Tip 06: Maps.Me

Je wilt op vakantie natuurlijk wel weten waar je bent en waar de leuke dingen te doen zijn. Als je een grote databundel hebt en binnen de Europese Unie op vakantie bent, dan kun je gewoon een 4g-netwerk gebruiken om mets Google Maps of Apple Maps je weg te vinden. Ben je buiten de EU onderweg, dan is het slim om een offline kaarten-app te gebruiken. Een handige app is Maps.Me, deze app van Nederlandse makelij is voor Android en iOS beschikbaar. De app bepaalt je locatie en gaat alvast automatisch de kaarten van het land of de provincie downloaden als je met een wifi-netwerk bent verbonden. Je kunt nu geheel zonder internetverbinding navigeren in binnen- en buitenland. Je ziet waar cafés en restaurants zijn en kunt zelfs offline zoeken naar zogenaamde poi’s (points of interests) zoals supermarkten, apotheken en tankstations. De app maakt gebruik van OpenStreetMap, een vrij toegankelijke map die door tienduizenden vrijwilligers wereldwijd wordt bijgehouden.

Google Maps offline

Deze app krijgt zijn gegevens van de miljoenen Waze-gebruikers over de hele wereld

-

Tip 07: File-info onderweg

De slimste tips voor op reis-15082296

© CIDimport

Zowel Apple als Google hebben in hun kaarten-apps mogelijkheden om files te laten zien, maar als je echt wilt weten hoe lang het ergens stil staat en wat het beste alternatief is, dan installeer je Waze. Deze app krijgt zijn gegevens van de miljoenen Waze-gebruikers over de hele wereld, de app trackt automatisch hoe snel mensen rijden op bepaalde wegen en als gebruiker kun je meldingen doen over ongelukken, files en flitskasten. Dit zorgt ervoor dat Waze de meest up-to-date optie is voor wegomstandigheden. In de app worden files met rood aangeven, de snelheid waarmee auto’s op dat moment op de weg rijden, zie je in het rode vierkantje ernaast. Wegwerkzaamheden worden aangegeven met gele icoontjes en flitskasten zijn duidelijk zichtbaar als grijze camera’s. Als je wilt dat Waze automatisch de beste route voor je selecteert, dan tik je op het vergrootglas en geef je je bestemming in. Voordat de navigatie start, kun je op een diagram zien hoeveel wegwerkzaamheden en files je tegen gaat komen. Op zich biedt Google Maps je deze informatie ook wel, maar Waze is veel gedetailleerder en accurater. Als je de navigatie aan hebt staan, kan Waze je zelfs waarschuwen voor gevaarlijke situaties als gaten in de weg of een auto met pech op een rijstrook. Dit komt doordat de app een melding van een gebruiker meteen op de kaart zet. Je kunt zelf ook gemakkelijk iets melden tijden het rijden door op de grote oranje knop te drukken.

Benzineprijzen

Met de app Parclick kun je een parkeerplek in Franse en andere Europese steden boeken

-

Tip 08: Parkeerplek vinden

Een goedkope parkeerplek vinden in het buitenland valt vaak niet mee, elk land heeft zijn eigen parkeersystemen en bijbehorende apps. Als je weet naar welk land je gaat, kun je van tevoren even een kijkje nemen op de site van de ANWB. Ga hiernaartoe en klik op het land waar je naartoe wilt. Van een aantal landen heeft de anwb handige informatie over parkeren, tarieven en het boeken van een parkeerplek. Wil je een parkeerplek in een grote stad in Europa boeken, dan kun je dit doen met de app Parclick. De app kent 1400 parkeergarages in zeven landen, waaronder Nederland, Duitsland, België Frankrijk en Italië. De app is van Franse makelij en vooral in Frankrijk vind je genoeg alternatieven, in andere landen zijn veel minder parkeergarages te vinden. Je kunt tarieven met elkaar vergelijken en krijgt zelfs korting op een plek als je met de app boekt.

De slimste tips voor op reis-15082296

© CIDimport

Tip 09: Taal leren

De slimste tips voor op reis-15082296

© CIDimport

Bij het vakantie vieren in het buitenland hoort ook dat je de taal van je bestemming een beetje machtig bent. Om simpele zinnen te kunnen vertalen, heb je aan Google Translate genoeg, al zijn niet alle vertalingen altijd even goed. In de app kies je links voor Nederlands, aan de rechterkant kies je de doeltaal. Je kunt op verschillende manieren een zin of woord vertalen. Uiteraard kun je je tekst intypen, de vertaling komt meteen onder de Nederlandse tekst te staan. Wil je de tekst uitspreken, dan tik je op het luidsprekertje voor de doeltaal. Je kunt ook teksten van menukaarten of andere teksten scannen met je camera. Tik hiervoor op Camera en geef de app toestemming om foto’s op te slaan. In het volgende venster vraagt Google om toestemming om je foto op te slaan en te gebruiken om de dienst te verbeteren. Als je daar geen probleem mee hebt, dan laat je het vinkje voor Google toestaan afbeeldingen op te slaan voor gebruik bij productverbetering staan. Markeer de te vertalen tekst met je vinger en de tekst wordt vertaald. Als je op Spraak drukt, kun je een tekst voorlezen. Google vertaalt dit dan in de doeltaal. Een leuke recente toevoeging is Gesprek. Als je een één-op-één gesprek met iemand anders hebt en er niet veel achtergrondgeluiden zijn, dan kan Google zelfs live je gesprek vertalen. Jij praat in het Nederlands, je partner in het Frans, Duits of elke andere taal dat Google Translate ondersteunt. Een slim idee is om taalpakketten alvast thuis te downloaden voor offline gebruik. Je moet dan zowel Nederlands als je doeltaal downloaden zodat Google Translate tijdens je reis je databundel niet hoeft aan te spreken. Als je je bron- en doeltaal kiest, zie je dat achter de meeste talen een download-icoontje is te vinden. Tik erop en bevestig de actie door op Downloaden te tikken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten