Digitaal testament: Niet leuk, wel belangrijk!

© PXimport

Digitaal testament: Niet leuk, wel belangrijk!

Geplaatst: 14 mei 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Martin Gijzemijter

Iedereen gaat een keertje dood, een trieste waarheid, maar desalniettemin een waarheid. Waarschijnlijk heb je een testament laten optekenen waarin staat wat er gebeurt met de spullen die je in je tijd op Aarde om je heen verzameld hebt. Maar hoe zit dat met je online leven? Wat gebeurt er met je accounts op Facebook, Twitter en Pinterest? Toch echt iets om eens over na te denken.

Misschien kan het je op dit moment weinig schelen, simpelweg omdat je er toch niet meer bent om je er druk over te maken. Maar voor nabestaanden kan zo’n eeuwig online account ontzettend confronterend zijn. Bijvoorbeeld omdat ze elk jaar een melding krijgen dat je jarig bent of omdat er spamberichten staan op het account van iemand die ze ooit liefhadden.

 

© PXimport

Facebook blijft meldingen geven van verjaardagen, ook als de persoon in kwestie niet meer leeft.

Het vervelende is dat het voor nabestaanden vrijwel onmogelijk is om het account van een overledene offline te halen, hetgeen betekent dat, tenzij Facebook, Twitter en alle andere diensten die je gebruikt, op hun gat gaan, je voor eeuwig zult leven op internet. Natuurlijk, men kan je ontvrienden, maar denk je eens even in hoe koud dat voelt, een overleden familielid, of erger nog, geliefde, keihard ontvrienden in de categorie opgeruimd staat netjes.

Digitaal testament

Gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen voor, en wel in de vorm van het Digitaal Testament. Een digitaal testament is eigenlijk precies hetzelfde als een regulier testament, met als verschil dat je niet aangeeft wat er met je spullen moet gebeuren, maar met je online accounts. De werking van diensten die digitale testamenten aanbieden verschilt nogal, maar in de basis draait het erom dat je aan moet geven bij welke sites je een profiel hebt en wie je vertrouwenspersonen zijn.

Ga niet in zee met een partij die je vraagt wachtwoord en gebruikersnamen op te slaan. Niet zozeer omdat dat hartstikke onveilig is, maar ook omdat je je wachtwoorden nogal eens verandert en dan heeft het geen zin meer. Een goede partij is Ziggur vooral ook omdat het een partij is die al even actief is, en daardoor beter in staat is om profielen te verwijderen (ze zijn bekend bij sites als Facebook, Twitter enzovoort). Enige nadeel is uiteraard dat je moet zorgen dat je account enigszins up-to-date blijft, oftewel, als je je bij een nieuwe site registreert moet je dat wel even toevoegen.

 

© PXimport

Een digitaal testament biedt uitkomst: zij regelen het opzeggen na je overlijden.

Vertrouwenspersonen

Je kunt het natuurlijk ook dichterbij houden. Als je toch vertrouwenspersonen moet opgeven, kun je het natuurlijk ook rechtstreeks met hen afhandelen. Bijvoorbeeld door een document met je profielen, gebruikersnamen en wachtwoorden in een verzegelde envelop te stoppen en deze, bijvoorbeeld, in bewaring te geven bij de notaris als onderdeel van je reguliere testament.

Hierbij geldt echter wederom het nadeel dat je er dan wel voor moet zorgen dat je wachtwoorden nooit veranderen en dat is in deze tijd nagenoeg niet te doen. Een alternatieve optie is dan een programma als KeePass (www.keepass.info) te gebruiken, waarbij je al je wachtwoorden beschermt met één master password, en dat password kun je dan verzegeld achterlaten bij de notaris.

 

© PXimport

Een app als KeePass helpt je een overzicht van wachtwoorden bewaren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten