Digitale ansichtkaarten archiveren

Door: John Vanderaart | 19 oktober 2021 09:04

How To

Terug en heen in de tijd met oude ansichtkaarten! Digitaal weliswaar. We gaan op zoek naar jouw dierbare digitale herinneringen, die we vervolgens netjes zullen archiveren. En ook: “Presenteren!” Waarbij we slim gebruik maken van de mogelijkheden die FastStone Image Viewer ons te bieden heeft.

Vroeger waren ansichtkaarten het spotgoedkope en snelle alternatief (want reeds ontwikkeld en afgedrukt) voor de toenmalige foto’s, maar het peperdure alternatief voor de tegenwoordige social media (want kaart kopen en postzegel plakken). Vanaf je vakantieadres stuurde je ansichtkaarten naar familie en vrienden, om ze op de hoogte te houden en jaloers te maken. Tegenwoordig regel je dat alles gratis en eenvoudig met behulp van je smartphone. Dit terzijde.

Intussen hebben die authentieke ansichtkaarten hun charme behouden. De afgedrukte foto’s zijn op de precies goede én mooiste plekjes genomen. En als de vastgelegde beelden alweer wat ouder zijn, dan druipt de nostalgie er letterlijk vanaf. Weet je nog, Het Dorp van Wim Sonneveld: “Thuis heb ik nog een ansichtkaart waarop een kerk, een kar met paard …” Overigens, ook anno 2021 kun je nog steeds ansichtkaarten kopen, ook vaak in de vorm van platte grappenmakerij.

Herinneringen terughalen

Waarmee het tijd is geworden om wat herinneringen terug te halen. Aan la France profonde, aan de gemütliche Heimat, aan het vroegere Britse Rijk. Loop maar eens door je geheugenpaleis en zie alle leuke plekjes weer langskomen. En open dan even de website www.delcampe.net. Het betreft een website voor verzamelaars van postzegels, ansichtkaarten, munten, bankbiljetten, enzovoort. In het bijzonder de afdeling ansichtkaarten is ruim vertegenwoordig op deze website en dan gaat het natuurlijk om het verkopen van de originele ‘hardcopies’ van die ansichtkaarten (op deze site stug postkaarten genoemd).

We blijven voor het gemak in de buurt. Klik op Postkaarten, dan op Europa, dan op Frankrijk. Klik daarna door naar de Regio en de Gemeente waar het om gaat. Met als gevolg dat er een wereld aan herinneringen wordt geopend: zwart-wit, in kleur, landschappen, gebouwen, portretten, collages, hier en daar zelfs wat humor. En één ding is honderd procent zeker; zó krijg je het tegenwoordig niet meer voor je lens! Hoezo tijdmachine?

Delcampe.net is maar één van de vele aanbieders van oude ansichtkaarten.

Vinden en opslaan

Nu we uitgebreide bron hebben gevonden voor ansichtkaarten, kunnen we beginnen met het digitaal verzamelen van de gewenste beelden. Blader door de genoemde website en klik op een willekeurige miniatuurweergave. Er wordt dan een grote voorvertoning van de (eventueel aan te kopen) ansichtkaart getoond en een simpele druk op de rechtermuisknop tovert de afbeeldingsmogelijkheden van de webbrowser tevoorschijn. Met sowieso als contextmenu-optie Afbeelding opslaan als. Dat is dan ook wat je een poosje gaat doen: “Zoeken, klikken, beoordelen en opslaan.”

Dat opslaan moet je een beetje slim aanpakken. Bijvoorbeeld door in de persoonlijke map Afbeeldingen een submap Ansichtkaarten aan te maken. Met binnen die submap Ansichtkaarten per onderwerp (land, regio, gemeente, dorp) weer een eigen submap met een bijpassende naam. Logisch, want op die manier houden we het mooi overzichtelijk voor straks en later. Met intussen aan jou de opdracht om vooral flink wat digitale ansichtkaarten bijeen te sprokkelen!

We slaan de afbeelding op een handige plek op.

Alternatieve sites

Overigens zit je niet vast aan het in het artikel genoemde www.delcampe.net. We noemen meteen wat alternatieven als het gaat om het zoeken en vinden van ansichtkaarten:

www.ansichtkaartenbeurs.nl, www.house-of-cards.nl, www.postcardsfrom.nl, www.prentbriefkaarten.info, www.postvanvroeger.nl, www.marktplaats.nl, www.oldpostcards.com, www.ebay.com, www.vintagepostcards.com.

FastStone Image Viewer

Intussen staan er wat digitale ansichtkaarten in de bijbehorende submappen en op zich is de collectie daarmee al aardig georganiseerd, want met de Windows Verkenner is immers al het een en ander te zien en te doen. Maar het kan beter, gemakkelijker, handiger en mooier met behulp van de populaire fotobewerkingstool FastStone Image Viewer die je vindt op www.faststone.org. Gaarne downloaden, installeren, starten en naar de hoofdmap met digitale ansichtkaarten navigeren. Zoals je ziet, wordt er meteen al een mooi overzicht gegeven, waarbij je natuurlijk het beeld instelt op Miniatuurweergave. Open maar eens een submap om de inhoud ervan te kunnen zien. Klik in een submap op een digitale ansichtkaart om – linksonder in beeld – een voorbeeld gepresenteerd te krijgen. Best kans dat je het nu al goed genoeg vindt, maar zó werkt het natuurlijk niet!

Per submap krijgen we een overzicht van de ansichtkaarten die we hebben opsgeslagen.

Verfijnd bijsnijden

Kijk intussen nog eens héél kritisch naar zo’n voorbeeld linksonder in beeld. Als het goed is, dan zie je wat storende randjes en soms staat een digitale ansichtkaart niet helemaal recht. En dat is niet netjes! De oplossing is het verfijnd bijsnijden van de kaart, een klusje waar FastStone Image Viewer prima mee uit de voeten kan. Klik dat voorbeeld aan met de rechtermuisknop en kies voor de contextmenu-optie Bewerken en Bijsnijden.

Het zogeheten Uitsnijdscherm komt dan tevoorschijn en nu is het mogelijk om de geselecteerde ansichtkaart te ontdoen van randen en scheefstand. Stel de verhouding in op Lasso en gebruik de muisaanwijzer om het juiste kader vast te leggen. Klik daarna op de knop Kwalitatief uitsnijden naar bestand. Als het gelijknamige dialoogvenster Kwalitatief uitsnijden naar bestand verschijnt, haal dan het vinkje weg bij de optie Naam + “_cr “. Klik vervolgens op Opslaan en overschrijf de originele digitale ansichtkaart.

En nu opgelet! FastStone Image Viewer denkt namelijk vooruit en op het moment dat je de bijgesneden kaart hebt opgeslagen, wordt meteen het volgende – nog niet bijgesneden – exemplaar ingelezen. Je kunt dus meteen doorpakken met alle andere ansichtkaarten in dezelfde submap! Handig, niet?

Haal de toevoeging “_cr” weg, alleen dan wordt het oude bestand overschreven.

Ansichtkaarten presenteren

Als je uiteindelijk je submappen met ansichtkaarten hebt gevuld en doorgewerkt, wordt het tijd om die noeste arbeid te presenteren. Ook daarbij kan FastStone Image Viewer je te hulp schieten. Klik maar eens op de menukeuze Ontwerpen, om te zien dat er vier presentatiemogelijkheden zijn. Met de bovenste, Ontwerp diapresentatie-bestand, maak je een exe-afspeelbestand dat je direct kunt starten. Dat afspeelbestand kan presenteren, bladeren en ook de ansichtkaarten exporteren naar een map op de harde schijf. De optie Ontwerp contactvel zet de ansichtkaarten als miniaturen bij elkaar. Een contactvel kan naar pdf worden bewaard, maar ook naar jpg, png en tif. Met de optie Ontwerp multi-pagina bestand krijgt elke ansichtkaart een eigen pagina; al dan niet met een schaduw eronder. Er kan worden weggeschreven naar pdf, tif en naar Animated gif. Met de optie Ontwerp strip van afbeeldingen worden de foto’s horizontaal of verticaal onder of naast elkaar geplakt. Niet als miniatuurweergaven, maar met dezelfde (door jou ingestelde) hoogte of breedte. Wegschrijven gebeurt naar allerlei bestandsformaten waaronder uiteraard pdf, jpg, png en tif.

Een voorbeeld van een diapresentatie gemaakt door FastStone Image Viewer.

Nabewerken

Een optie van FastStone Image Viewer die een speciale vermelding verdient is Extra en Converteren geselecteerde afbeeldingen. Je gebruikt dan een zeer geavanceerd dialoogvenster waarin je begint met het maken van een selectie van de ansichtkaarten die je wilt laten nabewerken. Het is wel zaak om de optie Gebruik geavanceerde effecten aan te vinken, want daarmee geef je aan dat je van zo’n beetje álle fotobewerkings-effecten gebruik wenst te maken. Tot de mogelijkheden behoren het wijzigen van de afmetingen, roteren, aanpassen van de kleuren, toevoegen van randen en zelfs het toevoegen van een watermerk.

Waarmee je dan die ansichtkaarten kunt voorzien van de gewenste personal touch. Het klinkt ingewikkeld, maar FastStone Image Viewer neemt je bijna letterlijk aan de hand mee, waarbij je steeds zelf bepaalt hoe gemakkelijk of moeilijk het moet worden. Om vervolgens die nabewerkte ansichtkaarten weer op te slaan in een nieuwe presentatie.

Dat dorp van toen, het is voorbij

Dit is al wat er bleef voor mij

Een ansicht en herinneringen

(Uit Het Dorp, 1974)

0 Reactie(s) op: Digitale ansichtkaarten archiveren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.