Dit zijn de beste alternatieven voor Netflix

Door: Gijs Ettes | 04 oktober 2018 10:23

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Conclusie

Wie denkt aan het streamen van films en series denkt misschien meteen aan Netflix, maar er zijn zo veel meer opties! Van NLZiet en Videoland tot Amazon Prime Video en Movies & Series XL van Ziggo: er zijn opties zat, maar de verschillen zijn groot. Wie biedt 4K-streaming, heeft het grootste aanbod en sluit het best aan bij jouw voorkeuren? We vergelijken de beste streamingdiensten die in Nederland beschikbaar zijn.

Reclamevrij je favoriete films en series kijken op het moment dat het jou uitkomt. Het is een van de belangrijkste redenen dat videostreaming sinds een jaar of vijf in opkomst is. De afgelopen tijd is het aantal minuten dat we naar traditionele (lineaire) televisie kijken steeds iets afgenomen (van 200 minuten in 2014 tot 190 in 2017). In dezelfde periode nam de tijd dat we gebruikmaken van streamingdiensten toe tot gemiddeld 12 minuten per dag. Ouderwets tv-kijken is dus nog steeds verreweg het populairst, maar is in een stroomversnelling terrein aan het verliezen.

Naast het gebruiksgemak dat on-demanddiensten als Netflix, Videoland en Amazon Prime Video bieden, helpt het natuurlijk ook dat de snelheid en stabiliteit van mobiel internet fors is toegenomen. Praktisch alle Nederlandse providers hebben een landelijk dekkend 4G-netwerk en grote databundels, waardoor het ook onderweg in de bus of trein mogelijk is om series te ‘bingen’. Sommige providers bieden zelfs onbeperkte databundels.

De randvoorwaarden zijn goed. Bovendien wordt er gewerkt om het aanbod beter te maken, mede dankzij Europese regelgeving. Alleen is het lastig van tevoren na te gaan welke dienst wat precies aanbiedt. Daarnaast doen streamingdiensten hun best om met exclusieve en eigen producties kijkers naar zich toe te trekken. Sommige films en series zijn op meerdere diensten beschikbaar, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend.

Overzicht

Kortom, het aanbod is onoverzichtelijk. Waar kun je uit kiezen? Wat zijn de grootste verschillen en overeenkomsten? Hoe is het aanbod? En misschien nog wel belangrijker: is er een dienst die de strijd met ‘koning’ Netflix aan kan? Dat verduidelijken we!

Netflix staat ook op veel smart-tv's.

01 Netflix

We beginnen toch even met de ‘koning’. Netflix is sinds het najaar van 2013 beschikbaar in Nederland. Het was de eerste grote streamingdienst in ons land en mede daardoor heeft het een flinke voorsprong opgebouwd. Netflix bereikt 2,4 miljoen Nederlandse huishoudens tegenover 400.000 abonnees van bijvoorbeeld Videoland. De dienst heeft een groter aantal series: 876 tegenover 305 bij Videoland en 136 bij Amazon Prime Video. Ziggo biedt zo’n 135 series van HBO aan.

Na de gratis proefperiode kun je een basisabonnement nemen van 7,99 euro, waarmee je op één scherm in sd (standard definition: 480p) films en series kijkt. Een standaard hd-abonnement kost 10,99 euro en laat je met twee gebruikers gelijktijdig kijken. Wil je 4K, hdr en je abonnement delen met maximaal vier gebruikers, dan heb je het Premium Ultra HD-abonnement van 13,99 euro per maand nodig.

Netflix focust steeds meer op (eigen) series. Stranger Things, Orange is the New Black, Bojack Horseman, 13 Reasons Why en House of Cards – zomaar een greep uit het uitstekende, exclusieve serie-aanbod. Daarnaast zijn er talloze eigen producties te vinden, waaronder de films Okja, Bright en War Machine. Hoewel Netflix bij lange na geen compleet aanbod heeft – zo zul je er nooit alle films van je favoriete acteur vinden – komt er wat betreft kwaliteit en diversiteit geen concurrent in de buurt. Bovendien is de dienst beschikbaar op vrijwel alle platformen, is Netflix eenvoudig in gebruik en zijn video’s te downloaden voor offline gebruik.

Prijs per maand
vanaf 7,99 euro

Proefperiode
30 dagen gratis

Maximumaantal kijkers
tot 4 gelijktijdig

Platforms
smart-tv, desktop, Android, iOS, spelcomputers

Waar blijft de Spotify voor videostreaming?

Hoewel bedrijven als Netflix, Amazon en Videoland hun aanbod continu uitbreiden, is er nog steeds geen ‘Spotify voor videostreaming’. Spotify dekt met ruim 30 miljoen nummers praktisch alle genres en artiesten af. Netflix stelt daar circa 4000 films en 1500 series tegenover. Zin in een fijne klassieker met oudgediende Harrison Ford? Dan vind je op Netflix maar een fractie van zijn filmografie. Dat heeft te maken met rechten en helaas houden filmstudio’s nog altijd erg krampachtig vast aan oude gebruiken, terwijl de muziekindustrie inmiddels lijkt te hebben geleerd dat een uitgebreid aanbod lucratief is en de beste bestrijding tegen piraterij.

Videostreamingdiensten als Netflix zullen nooit zo’n compleet aanbod krijgen als Spotify.

02 Amazon Prime Video

Het eind 2016 geïntroduceerde Amazon Prime Video maakt onderdeel uit van Amazon Prime. Dat abonnement van webwinkel Amazon biedt gratis bezorging binnen één dag, onbeperkte opslagruimte voor je foto’s en toegang tot diverse tv-series en films. Bekende ‘Originals’ die je alleen op Prime Video vindt, zijn The Grand Tour (de doorstart van Top Gear), The Man in the High Castle, Transparent, Mozart in the Jungle en The Marvelous Mrs. Maisel. Ook populaire shows als American Gods, Mr Robot en klassieker Seinfeld zijn beschikbaar.

Amazon Prime Video kost maandelijks 5,99 euro en is daarmee flink goedkoper dan Netflix. Met circa 111 tv-shows en 435 films haalt het aanbod het echter niet bij dat van Netflix. Helaas is de interface van de dienst Engelstalig en zijn niet alle films en series Nederlands ondertiteld. Ook hoef je geen Nederlandstalige animatiefilms en producties op het platform te verwachten.

Amazon Prime Video scoort wel punten op het vlak van beeldkwaliteit. Steeds meer films en series zijn beschikbaar in 4K en ook hdr-ondersteuning begint te komen. De apps voor desktop en mobiel werken goed. De interface wijst zichzelf, er is ondersteuning voor Apple TV en je hebt de mogelijkheid om video’s te downloaden voor offline gebruik. Streamen naar een Chromecast kan helaas niet, omdat Amazon en Google mot met elkaar hebben.

Prijs per maand
5,99 euro

Proefperiode
30 dagen gratis

Maximumaantal kijkers
3 gelijktijdig

Platforms
smart-tv, desktop, Android, iOS, spelcomputers

02 Het aanbod van Amazon Prime Video is klein en veelal niet Nederlands ondertiteld.

Zo zit het met Popcorn Time

De enige dienst met een compleet aanbod is Popcorn Time, maar helaas is deze illegaal. De populaire streamingdienst werd in maart 2014 offline gehaald onder druk van de MPAA, de Amerikaanse waakhond voor de filmindustrie. Kort erna werd de dienst toch weer als fork (heruitgave) beschikbaar, onder meer via popcorn-time.to. Films en series worden bij Popcorn Time gestreamd via het torrent-protocol, waarbij je direct kunt beginnen met kijken. Omdat Popcorn Time auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming downloadt én uploadt, is de dienst net zo illegaal als sites als The Pirate Bay. De makers raden dan ook aan gebruik te maken van een vpn om je internetverbinding te anonimiseren en boetes te vermijden.

Popcorn Time heeft een groot (illegaal) aanbod, maar nog geen materiaal in 4K.

03 Ziggo Movies & Series XL

Movies & Series XL is alleen beschikbaar voor klanten van Vodafone en Ziggo. Zit je bij KPN, dan heb je geen mogelijkheid om bijvoorbeeld Game of Thrones te kijken. Net als andere HBO-producties, zoals True Blood en Westworld, is de serie exclusief voor Movies & Series XL. Dat verklaart meteen waarom HBO-series zo veel illegaal bekeken worden in Nederland. Het pakket maakt standaard onderdeel uit van Ziggo Alles-in-1 Max en kost los 11,95 euro per maand. Naast zo’n 1500 films en series krijg je 50 live-tv-zenders, al zijn die niet allemaal in hd beschikbaar. Voor 4K en hdr hoef je (nog) niet bij Ziggo aan te kloppen.

Ben je al Ziggo- of Vodafone-klant, dan is Movies & Series XL niettemin de moeite waard. Het abonnement biedt een grote diversiteit aan (buitenlandse) series waarvan alle seizoenen beschikbaar zijn én Nederlands ondertiteld. Ook vind je er talloze familie- en animatiefilms, maar ook films die relatief recent nog in de bioscoop draaiden.

Voor het streamen van films en series op een mobiel apparaat maak je gebruik van de Ziggo Go-app, die op drie apparaten gelijktijdig te gebruiken is. Met de app kun je ook live tv-kijken en films huren. AirPlay- en Chromecast-ondersteuning werken voor lineaire tv en video-on-demand. Ziggo Go laat je wel programma’s tot zeven dagen terugkijken. Ook is er sinds kort een optie om offline te kijken.

Prijs per maand
11,95 euro

Proefperiode
1 maand

Maximumaantal kijkers
3 gelijktijdig

Platforms
tv, desktop, Android, iOS

03 Movies & Series XL heeft een interessant aanbod, maar is er niet voor iedereen.

Waar is HBO Go?

Begin 2017 stopte HBO met het aanbieden van zijn streamingdiensten en betaalzenders in Nederland. Daarmee verdween ook streamingdienst HBO Go van het toneel. Toch kun je nog steeds legaal kijken naar bekende HBO-series als Game of Thrones, Westworld en The Sopranos. Kabelaar Ziggo besloot namelijk de uitzendrechten over te nemen en het aanbod onder te brengen in zenderpakket Movies & Series XL. Voor 11,95 euro per maand krijgen klanten van Ziggo en Vodafone (de bedrijven fuseerden in 2016) toegang tot films en complete seizoenen van populaire series. Overigens is het Movies & Series L zenderpakket, dat ook de bekendste HBO-content bevat, gratis voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo. Geen Ziggo-abonnement? Dan blijven er geen legale streamingmogelijkheden over.

Ziggo heeft de uitzendrechten van HBO in Nederland overgenomen.

2 Reactie(s) op: Dit zijn de beste alternatieven voor Netflix

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 oktober 2018 17:03 Kasander1
  Wie kijkt er tegenwoordig nou nog films tussen de reclames door?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2018 16:45 audb
  Wil je klassieke films zien neem dan vooral Videoland het bejaardenhuis voor films maar ja wat wil je dan ook als je baas RTL is?
  Popcorn Time is misschien dan wel de beste keuze maar neem dan wel een VPN (North vpn) is hier het beste voor.
  Het streamen van illegale content is verboden maar ook het kijken er naar kan als downloaden gezien worden.
  Amazon Prime Video heeft steeds meer films en ook steeds meer worden ondertiteld alleen is het nog steeds duur als je verder niets bij Amazon koopt.
  Een laatste optie is downloaden van uit een nieuwsgroep maar ook dat is niet meer toegestaan (VPN gebruiken dan maar?).
  Natuurlijk zal je niet snel met Brein(lose) te maken krijgen zolang je maar niet iedere nieuwe film download 1 x per maand een film zal niet zo erg zijn maar alles wat er maar net uit de bios is zal eerder worden opgemerkt.
  Zelfs voor een mislukte film ga je dan flink voor dokken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.