Dit kun je met de neural filters van Photoshop

© PXimport

Dit kun je met de neural filters van Photoshop

Geplaatst: 12 december 2020 - 08:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Ronald Smit

Het nieuwe Photoshop 2021 heeft een alleraardigste set ‘neural filters’ aan boord. Met name de beta-filters bieden een hoop plezier!

Neurale netwerken zijn prima in staat tot het verrichten van ware kunststukjes. Dat blijkt ook maar weer eens met de nieuwe neural filters die je aantreft in Photoshop 2021; de meest recente versie die je inmiddels al aangeboden hebt gekregen binnen je abonnement. Eenmaal geïnstalleerd kan de pret beginnen. De neurale filters zijn vooral bedoeld voor het aanpassen van gezichten. Geef een chagrijnig iemand een spontane lach, of laat hem of haar een andere richting opkijken. Toegegeven: dit soort trucs maken het nog weer makkelijker om deep fake-foto’s de wereld in te slingeren. Maar met een beetje voorzichtigheid kan een an sich mooie foto van een chagrijnig kijkend persoon nog ‘gered’ worden nu.

Kijk eens wat vrolijker!

Laten we als voorbeeld eens een foto van Mona nemen. Haar mysterieuze glimlach spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Maar stel nu eens dat Da Vinci gewoon anno nu leefde en een fotostudio op de hoek van de straat had? Dan zaten er vast ook wel mislukte foto’s in een portretserie. Dankzij Photoshop kunnen we nu een blik werpen op die nooit gepubliceerde exemplaren! Open de genoemde foto in Photoshop en klik in het menu Filters op Neural filters. De standaardexemplaren bereikbaar onder de schuifregelaartjes zijn niet zo heel spannend (huidvereffening en dergelijke). Echt leuk wordt het bij de bèta-exemplaren. Klik daarvoor op de erlenmeyer. Om een set bèta-filters aan te zetten, gebruik je de schakelaar erbij.

Om te beginnen zetten wij Slim portret eens aan. Met Mona geopend, kunnen we haar eindelijk eens spontaan laten lachen! Gebruik daarvoor de schuifregelaar achter Geluk; hoe meer naar rechts hoe happier. Ook kun je de kijkrichting middels Blik wijzigen, of zelfs de richting van het hoofd. Zoals je trouwens merkt vindt al het rekenwerk in dit filter vooralsnog online plaats, wat betekent dat er zeker bij hi-res-foto’s wat tijd verloren gaat door gegevensoverdracht. Maar dat mag de pret niet drukken!

Als Mona echt wil, kan ze een stuk vrolijker kijken!

© PXimport

Met mate

De resultaten van de filtergroep Slim portret kunnen griezelig overtuigend zijn, zoals je zelf ook kunt constateren. Wel geldt dat een en ander afhankelijk is van de bronfoto. Sommige foto’s zullen beter aanpasbaar zijn dan anderen. Ook geldt dat subtiliteit vaak beter werkt dan overdrijven, maar dat is bij elke vorm van fotobewerking zo ongeveer de stelregel natuurlijk. Mona had tijdens haar schildersessie wat ons betreft in ieder geval een hoop lol, wat de uiteindelijk mysterieuze glimlach vanzelfsprekend prima verklaard.

Mist

Als Da Vinci een pechdag had, dan kwam hij ongetwijfeld ook wel eens mist tegen. Dat blijkt maar weer eens als we kijken naar een tussenresultaat van een van zijn experimenten. Klik op Dieptenevel en zet de bijbehorende schakelaar aan. Gebruik vervolgens de regelaar achter Nevel om achtergrondmist toe te voegen. Bij normale foto’s kan een klein beetje van die kunstmatige nevel zorgen voor extra diepte in een foto.

Daar gaat die mooie achtergrond(letterlijk) de mist in; hoewel je dat als fotograaf soms juist wilt om de voorgrond meer te benadrukken.

© PXimport

Stevig uitvergroten

Wil je kleine onderdelen (flink) uitvergroten zonder kwaliteitsverlies, dan is er het experimentele filter Superzoom. Zoals je overigens wellicht al gemerkt hebt, moet je sommige filters apart downloaden. Dit filter wordt – voor zover we kunnen zien – lokaal uitgevoerd. Via de vergrootglasknoppen kun je in- of uitzoomen op een bepaald deel van je foto. Kaderen doe je door het beeld in de preview simpelweg te verschuiven. Maak gebruik van de beschikbare opties en bijbehorende schuifregelaars om de zaak te finetunen. Deze manier van vergroten kan soms beter uitpakken dan regulier vergroten, kwestie van experimenteren en vergelijken.

Photoshop, Neural Filters, kunstmatige intelligentie, filters

© PXimport

Van zwart-wit naar kleur

Heb je thuis nog een schoenendoos met oude zwart-wit-foto’s liggen, dan kan Photoshop 2021 deze nu desgewenst ook voor je inkleuren. Wederom breng je hiervoor een bezoekje aan de Neural Filters. Zet deze keer de schakelaar bij het beta-filter Vullen met kleur aan. Photoshop verzint snel kleuren, middels de schuifregelaars kun je tinten nog wat aanpassen indien nodig. Vaak loont het de moeite om na toepassen van dit filter via het menu Afbeelding, Aanpassingen en Levendigheid de regelaars achter Levendigheid en Verzadiging wat hoger te zetten. Verder geldt ook nu weer dat het eindresultaat afhankelijk is van de bronfoto. Eventueel kun je het geheel handmatig natuurlijk nog verder bewerken, maar je hebt in ieder geval een snel uitgangspunt nu.

Photoshop zet een oude zwart-wit-foto in een handomdraai om naar een ingekleurd exemplaar.

© PXimport

JPEG-artefacten verwijderen

Een laatste bèta-filter waar we van gecharmeerd zijn is jpeg-artefacten. Heb je een foto van het web geplukt die je – uiteraard na eerst netjes de rechten gecontroleerd te hebben – wilt gebruiken op je site of ter illustratie bij een of ander verslag, dan heb je wellicht pech en is er stevige jpeg-compressie gebruikt. Zorgt voor kleine bestanden, maar ook voor friemeligheden rondom scherpe randen en hoeken of blokkerigheid. Het jpeg-artefactenfilter zorgt – na inschakelen – voor verbeteringen op dat vlak. Kies uit drie sterktes via het selectiemenu.

Nog niet alles beschikbaar

Nog niet alle bèta-filters zijn helaas beschikbaar. Op moment van schrijven ontbrak bijvoorbeeld de optie Gezicht naar karikatuur nog. Juist dat kan een uitkomst zijn voor een ieder die op zoek is naar een catchy profielplaatje voor een social media-account of iets dergelijks. Ook het interessant klinkende filter Stof en krassen was nog niet beschikbaar. Een filter als dit kan natuurlijk uitstekend van pas komen bij het restaureren van oude gescande foto’s of negatieven. Verder zijn er ook nog meer ‘bewerkelijke’ filters in de nieuwe Neural Filters te vinden. Waarbij we met bewerkelijk bedoelen dat hiermee meer interactie nodig is, in de vorm van bijvoorbeeld het selecteren van bronfoto’s waarvan kleuren of andere zaken in de doelfoto gebruikt worden.

Meer hiervan, volgaarne!

Kortom: de nieuwe Neural Filters in Photoshop 2021 bieden meer dan voldoende ruimte voor experimenteren. Wel is het te hopen dat elk van deze filters ook écht de betafase gaat verlaten en gewoon een permanent onderdeel wordt van de software. Nu loop je natuurlijk altijd de kans dat een of meer experimentele filters teruggetrokken worden. En dat zou jammer zijn, want we hebben de smaak net te pakken gekregen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten