Via sociale netwerken volgt u bekenden, maar ook personen die u nog nooit hebt gezien of alleen kent van televisie. Leuk natuurlijk, alleen weet u vaak van tevoren niet of het de moeite waard is om iemand te volgen. Het is dan ook geen overbodige luxe om regelmatig uw vriendenlijst grondig op te schonen ('ontvrienden'), want ook uw (online) vrienden zien vaak meer dan eigenlijk de bedoeling is...

Volgen zonder toestemming

Op Twitter is geen toestemming nodig om iemand te volgen. U voegt iemand met een simpele muisklik aan uw vriendenlijst toe. Dat heeft een keerzijde, want voor u het weet, breidt een vriendenkring zich oneindig uit en is het ondoenlijk om de niet aflatende berichtenstroom te blijven volgen. Ook anderen kunnen zomaar besluiten om u te gaan volgen, dus hoe weet u wie er allemaal met u meelezen? Schoon daarom regelmatig de volg- en volgerslijst op (personen die u volgt en personen die u volgen).

© PXimport

Followers en following

Dankzij Twitter kunt u op eenvoudige wijze mensen volgen in hun dagelijkse doen en laten. De een laat slechts sporadisch iets van zich horen; de ander stort elk uur een lawine aan berichten de wijde wereld in. Na het aanmelden bij Twitter ziet u rechtsboven het aantal mensen dat u zelf volgt (following) en hoeveel mensen op uw berichten geabonneerd zijn (followers). Klik erop om de namenlijst te zien. Aangezien u zelf bepaalt wie u wel en niet volgt, is het lijstje bij following heel goed in de hand te houden.

© PXimport

Unfollow

Bent u niet meer geïnteresseerd in de berichten die iemand rondstuurt, klik dan bij een van zijn of haar berichten (oftewel 'tweets') op de naam of op de foto. Op het volgende scherm klikt u onder de naam op het gereedschapspictogram en kiest u Unfollow. Om dit bij meerdere personen te doen, is het slimmer om rechtsboven naar de lijst following te gaan. Daar is het pictogram achter elke naam zichtbaar. Niemand krijgt bericht dat u zich afmeldt. Sommige gebruikers houden echter met speciale diensten bij wie hen verlaat, en dan is stilletjes afmelden er helaas niet bij...

© PXimport

Followers blokkeren

De lijst followers rechtsboven in het scherm kan ongemerkt groeien en daar hebt u weinig grip op. Anders dan bij veel andere netwerken kan bij Twitter iedereen op eigen houtje besluiten om u te gaan volgen. Dus zonder u daar eerst voor om toestemming te vragen. Bekijk het lijstje daarom met regelmaat om te zien wie er allemaal op staan. Wilt u, om welke reden dan ook, dat iemand u niet meer kan volgen, klik dan op het gereedschapspictogram en kies Block. In de praktijk gebruikt u dit voornamelijk tegen spammers.

© PXimport

Robots herkennen

Soms wordt u door een onbekende gevolgd met slechts één tweet, waarin een link of twijfelachtige tekst zit. Ziet u na een klik op de naam dat er vele honderden of duizenden followers zijn, maar dat amper iemand deze persoon terug volgt? Dat is een teken dat u met een robot te maken hebt die mogelijk spam of een link naar een kwaadaardige website probeert te verspreiden. Niet openen en meteen een Block op deze gebruiker uitvoeren! Aanmelden bij een dienst zoals TrueTwit helpt het aantal spookvolgers drastisch te verminderen.

© PXimport

Openbaar

Werkelijk iedereen kan uw tweets lezen... en daar hoeft men u niet eens voor te gaan volgen. Er zijn dus altijd meer mensen die weten wat u doet dan dat u op grond van de lijst followers zou verwachten. Bent u hier niet van gediend, dan zijn uw berichten af te schermen, zodat ze alleen nog door uw directe volgers te lezen zijn. Dit regelt u via uw profiel. Klik in de menubalk op Settings en zet op het tabblad Account vrijwel onderaan een vinkje bij Protect my tweets.

© PXimport

Twitter-account verwijderen

Hebt u het helemaal gehad met Twitter en wilt u uw account weggooien? Ga opnieuw via Settings naar de instellingen. Onderaan het tabblad Account staat vlak onder de knop Save onopvallend de optie Delete my account. Gaat het u alleen om een naamsverandering, dan is het niet nodig uw oude account op te ruimen om daarna een nieuwe te beginnen! Op hetzelfde tabblad is uw naam eenvoudig te wijzigen bij het veld Username. Uw volgers merken er weinig van... behalve dat ze een andere naam zien, natuurlijk.

© PXimport

Vriendenlijst

Hyves is een prima ontmoetingsplek. U kunt er veel op kwijt over uw dagelijkse bezigheden en meteen meelezen over die van anderen. Dat betekent ook dat u goed moet opletten wie er toegang heeft tot welke informatie. Vrienden en familie mogen vast meer over u te weten komen dan medestudenten, de collega's op het werk, of zelfs uw (toekomstige) werkgever. Personen die aan de vriendenlijst zijn toegevoegd, mogen vaak meer dan onbekenden. Het is dan ook geen overbodige luxe om dit lijstje regelmatig uit te pluizen.

© PXimport

Hyves afschermen

Allereerst is het belangrijk om goed aan te geven voor wie uw Hyves-gegevens zichtbaar zijn. Beweeg de muispijl naar Mijn menu boven in het scherm en ga naar Mijn account. Klik in de linkerkolom op Privacy om vervolgens via enkele subonderdelen aan te geven wie uw gegevens, krabbels, tikken, blogs, foto's en andere onderdelen mogen bekijken. U kunt kiezen uit Niemand, Alleen vrienden, Vrienden van vrienden en Hyvers. Uiteraard is de eerste optie het striktst, en met de onderste keuze kan elke Hyver vrijelijk bij dit onderdeel van u rondsnuffelen.

© PXimport

Van iedereen tot niemand

Met de optie Mijn hyve alleen zichtbaar maken voor (die u vindt onder Privacy / Algemeen) geeft u aan in hoeverre uw totale hyve vindbaar is. Behalve de eerdergenoemde smaken is er hier nog een vijfde mogelijkheid: Iedereen. Door deze te kiezen, kunnen ook niet-Hyvers achter het bestaan van uw hyve komen. Met een klik in het regeltje van deze optie kunt u de blocklist opvragen. Dit is een lijstje met Hyvers waarvoor u uw hyve volledig hebt afgeschermd. Die kunnen dan zelfs geen berichten en dergelijke meer aan u sturen.

© PXimport

Blokkeren

Blokkeren kan handig zijn als iemand u bijvoorbeeld lastigvalt of akelige berichten stuurt. Om iemand te blokkeren zodat die op uw blocklist komt te staan, bezoekt u eerst het betreffende profiel, waarna een klik op (De)blokkeren in de linkerkolom voldoende is. Zoals de tekst al aangeeft, is iemand niet alleen te blokkeren, maar ook te deblokkeren. In ernstige gevallen alarm slaan kan ook, door voor Dit is niet OK te kiezen. Andersom voegt u met de optie Voeg toe als vriend een interessant persoon juist toe aan uw vriendennetwerk.

© PXimport

Fotografen volgen

Ook bij de foto's en films die u op Flickr plaatst, bepaalt u zelf wie ze mogen inzien. Het bekijken van familiekiekjes beperkt u vast liever tot alleen de directe familie. Door een contactlijst bij te houden, krijgt u meldingen zodra de fotografen die u volgt nieuw werk plaatsen. Sommige fotografen volgt u jarenlang; anderen totdat hun werk minder interessant voor u wordt. Op elk netwerk waarop u actief bent, is het dus van belang dat u de vriendenlijsten up-to-date houdt.

© PXimport

Vrienden van Hyves verwijderen

Om mensen waar u nog maar weinig binding mee hebt uit uw netwerk te verwijderen, klikt u in de menubalk onder het logo van Hyves op Vrienden / Vrienden beheren. U krijgt netjes iedereen te zien. Zodra u de muis over een vriend beweegt, verschijnt er aan de rechterkant een knop genaamd opties. Klik hierop en kies Verwijder als vriend om van die vriend een ex-vriend te maken. Een andere leuke optie is Tip als vriend, waarmee u iemand juist aanbeveelt, zodat vrienden uit uw netwerk nader kunnen kennismaken.

© PXimport

Hyves-account verwijderen

Om uw account bij Hyves weg te gooien, moet u een aantal stappen doorlopen. De optie zit trouwens heel goed verstopt. Meld u aan en scrol op de beginpagina van Hyves helemaal naar beneden. Onder het kopje Hulp nodig? klikt u op FAQ/Contact. Klik daarna rechts in de lijst bij Meest gestelde vragen op Hoe kan ik mijn account deleten? en dan nog een keer op Klik hier. U geeft eventueel een reden op, en tenzij u zich bedenkt of laat ompraten, klikt u op de knop met de dramatische titel Ik neem afscheid.

© PXimport

Hardnekkig doorgaan

Op een vervolgscherm wordt om de reden van het verzoek gevraagd en moet u uw wachtwoord opgeven. Daarna klikt u op de knop Verwijderen. Dan bent u nog niet van uw account verlost, want er zal een bericht naar het e-mailadres uit uw profiel verzonden worden. Dat adres moet bevestigd zijn: anders komt het bericht niet aan. Klik op de link in het bericht en geef opnieuw aan dat u het account wilt weggooien. Dan is het eindelijk zover... hoewel het soms nog even kan duren voordat het account daadwerkelijk verdwenen is.

© PXimport

Flickr: contactpersonen

In Flickr voegt u een contactpersoon toe met een klik op het pijltje dat verschijnt zodra de muispijl over iemands miniatuur zweeft. Kies voor Add as a contact. Optioneel zet u een vinkje bij friend of family. Handig, want foto's kunt u aan iedereen laten zien, maar ook alleen aan vrienden of familie. Het vinkje achteraf aanpassen of een contactpersoon verwijderen kan met de optie Change. Iemand die u lastigvalt, blokkeert u met de onderste optie Block. Voor een lijst met al uw contacten gaat u in de menubalk naar Contacts / Contact List.

© PXimport

Privacy op Flickr

Om te zien wie u allemaal geblokkeerd hebt, klikt u onderaan de contactlijst op Your Block List. Uw volledige Flickr-account weggooien kan eenvoudig via de menuoptie You / Your account. Onderaan in het tabblad Personal information vindt u in rood de optie Delete your Flickr account. Ook uw foto's en films worden dan van Flickr verwijderd. Tabblad Privacy & Permissions gebruikt u om aan te geven wat anderen mogen zien en doen. Bijvoorbeeld welke informatie in uw profiel openbaar is, en wie uw foto's mogen bekijken en van commentaar voorzien.

© PXimport

Linkedin

Om bij Linkedin uw contactpersonen op te vragen, klikt u in de menubalk op Contacts. Helemaal rechts op een tweede balkje onder de menubalk staan opties om personen toe te voegen en te verwijderen. Na bijvoorbeeld een klik op Remove Connections worden alle contactpersonen getoond en geeft u met vinkjes aan wie uit de lijst verwijderd moeten worden. Dat gebeurt na een klik op de blauwe knop Remove Connections. Uw account opheffen kan via Settings, helemaal rechts­boven in het scherm. Onder het kopje Personal Information moet u Close Your Account hebben.

© PXimport

Windows Live Messenger

In Windows Live Messenger is een klik op een contactpersoon voldoende om die persoon uit de lijst te verwijderen of te blokkeren. Geblokkeerde personen kunnen uw online status niet zien en ook geen gesprekken met u voeren. Klik in het Messenger-venster op het pijltje achter uw naam (de schermnaam), kies Opties en klik vervolgens in de linkerkolom op het kopje Privacy. Hier stelt u nog sneller in welke contactpersonen geaccepteerd dan wel geblokkeerd zijn. Via de knop Bekijken ziet u bij wie u in de lijst van contactpersonen staat.

© PXimport

Sneeuwbaleffect

Bij elk sociaal netwerk kunt u aangeven wie uw vrienden zijn en welke inhoud u aan wie laat zien. Zo is prima een scheiding aan te brengen tussen onder andere privé en zakelijke activiteiten. Toch zit hier een addertje onder het gras. Netwerken zijn namelijk steeds vaker onderling te koppelen. Zo kunnen uw tweets automatisch op uw Hyves- en Linkedin-profiel verschijnen. Handig, maar het betekent wel dat uw publiek ineens een stuk groter is. Opletten geblazen dus, anders treedt alsnog een ongewenste vermenging tussen privé en zakelijk op.

© PXimport

Digitale zelfmoord

Bent u het virtuele sociale leven helemaal zat? Dan kan het veel werk zijn om uzelf bij elk netwerk waar u een profiel hebt aangemaakt af te melden. Het kan een stuk sneller en gemakkelijker door digitaal zelfmoord te plegen via de 'Web 2.0 Suicide Machine' (zelfmoordmachine dus). U laat het vuile werk dan voor u opknappen. Pas wel op, want nadat u eenmaal begonnen bent, is er geen weg meer terug! Op dit moment worden Hyves en Flickr nog niet ondersteund, maar wel Facebook, MySpace, Linkedin en natuurlijk Twitter.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten